Korzár

Další destiláty a příbuzné pití, co nemá vlastní podkategorii, vkládejte přímo sem
Odpovědět
Uživatelský avatar
tornado
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2445
Registrován: 21 zář 2016, 21:18
Bydliště: Praha

Korzár

Příspěvek od tornado »

Poštěstilo se mi sehnat tuto miniaturu a zvědavost mi nedala, abych ji neotevřel a poznal tak něco z tuzemské historie. Na etiketě je uvedeno, že jde o "řez vinného a whiskového destilátu". Výrobce Seliko Olomouc Dolany. Ochutnal jsem na dvakrát, poprvé sólo a podruhé v porovnáním se několika základními plněními: Glenmorangie 10 yo Original, Glenlivet Founder’s Reserve a Chivas Regal 12 yo.
korzár.jpg
korzár.jpg (44.63 KiB) Zobrazeno 3904 x

Korzár

Alkohol:40 %
Barva:
Velikost:miniatura 0,05 l
Aroma:Lehká umělo hmotnost lacinějších brandy. Nepůsobí úplně špatně, ale moc přesvědčivé to není. Nepatrně medová nasládlost, stopa po bílém vínu a opáleném dřevu. Po odstání umělohmotný nádech ustoupí, aroma není příliš výrazné. Lehká, mladá vínovice, med, kyselejší tóny bílého vína a nepatrný dotek kytičkovosti.
Chuť:Trochu medově nasládlá, decentní travnatá kyselost. Jemně podkresleno tóny perníku a slivovice. Oproti aroma je chuť znatelně lepší.
Dozvuk:Jemná zázvorová pálivost zahřeje jazyk a ústa. Zvýrazní se medová sladkost a občas probleskne náznak kyselejší travnatosti. Objeví se i stopa po třešních. V úplném konci zanechává dojem po lučním medu. Dozvuk je docela příjemně harmonický a až nečekaně dlouhý.
Shrnutí:V přímém porovnání s výše uvedeným základními plněními jasně prohrává v kategorii aroma. V chuti se jim již dokáže vyrovnat a dozvuk se mi u Korzára zdá nejzajímavější. Určitě se nejedná o žádný zázrak, ale ani o naprostý průšvih. Čichače nepotěší, ale jinak jde o jednodušší, příjemně pitelnou záležitost.
Odpovědět