Společnost The House of Angostura (také známá pod názvem Angostura Limited) sídlí na Trinidadu a Tobagu. Jde o největšího producenta rumu v tomto ostrovním státě v Karibském moři při severním pobřeží Jižní Ameriky. Společnost byla založena kolem roku 1830 ve Venezuele německým lékařem Johannem Siegertem. Jeho syn, který firmu převzal, ji následně v roce 1876 přesunul do Port of Spain na Trinidadu. Kromě výroby rumu produkuje i nápoj zvaný Angostura bitter, alkoholický nápoj řadící se mezi kořeněné bittery a rumy. Má červenohnědou barvu, kterou získal z kůry pomerančů, z hořce a anděliky, hřebíčku, muškátového květu, kardamonu, galgantu a skořice. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 40% až 48%. Vynálezcem tohoto nápoje byl právě doktor Johann Siegert.
A nyní k samotné lahvi Angostura 1919
Letopočet v názvu připomíná tragickou událost z roku 1932, kdy se při požáru lihovaru podařilo zachránit pouze jeden jediný sud. Nesl označení 1919. Záměrem „master blendera“ je docílit v této lahvi vlastnosti, které měl destilát v zachráněném sudu. Po vyjmutí z krabice na vás udělá první pozitivní dojem elegantně tvarovaná lahev s velkým plastovým uzávěrem na korkovém špuntu a nádherná zlatavá barva samotného nápoje. Tento rum je vyrobený ze směsi rumů vyrobených z melasy, kdy všechny zrály minimálně 8 let v amerických dubových sudech po bourbonu.
Barva: | |
Web: | http://www.angostura.com |
Aroma: | Angostura rozhodně není sladký rum, naopak, ve vůni se krom lehké kořenitosti, vanilky a včelích pláství dle mého názoru objevuje i určité medicínské aroma, ovšem není to ona jódovost, jak ji známe u whisky z Islay, patrně jde o vliv zmiňovaných dubových sudů po bourbonu. Jedná se tady jen o můj subjektivní dojem a názor, v zahraničních recenzích ji nikdo nezmiňuje, mně ale přijde na tomto kousku nejvýraznější. |
Chuť: | To, co slibuje Angostura ve vůni, se projeví i v chuti. Suchý příliv kořenitosti, opět zmiňovaná vanilkovo-dřevitě-medicinální až „desinfekční“ stopa. Vše skvěle vyvážené, harmonické. Poměrně dlouhé dokončení, stopa zakouřené dřevnatosti. |
Shrnutí: | Prozatím nejzajímavější rum, jaký jsem měl možnost ochutnat, zřejmě i nejdrsnější a nebál bych se říct i nekompromisní. Rozhodně si mě nezískal na první ochutnání, jeho přednosti a kvality jsem docenil asi až při třetí-čtvrté ochutnávce, nebyla to ona láska na první pohled, o to víc jsem si tento kousek nakonec oblíbil.Opravdu podmanivý nápoj. Všem mohu doporučit, mé hodnocení je 95/100. (Korekce z ledna 2012: Skóre pro objektivitu rumového žebříčku změněno na 90/100, jinak platí vše napsané...) Společně s venezuelským Pampero Aniversario zřejmě nejlepší rum, jaký jsem doposud pil. Pár mezinárodních ocenění, které tento reprezentant Trinidadu a Tobaga získal: V roce 2005 na Germany’s Mundus Vini competition se stal Rumem roku 2005 a získal zlatou medaili. V roce 2009 zlatá medaile na San Francisco World Spirits Competition. Cena: u TopAlkoholu 720,- Kč, v ExcaliburCity 598,-Kč. |
Body: | 90 |