Whisky & Genuss Messe Dresden

Setkání milovníků whisky, festivaly, ochutnávky, přednášky, ... (nikoliv slevové akce)
Uživatelský avatar
josé
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 2803
Registrován: 13 úno 2013, 10:37
Bydliště: Hořice

Whisky & Genuss Messe Dresden

Příspěvek od josé »

Whiskymesse.png
Whiskymesse.png (147.73 KiB) Zobrazeno 7565 x
další akce v saské metropoli, tentokrát v podání stejnojmenného obchodu Whisky & Genuss v centru.
https://whiskymesse-dresden.de/
v termínu 29.09.2017 - 01.10.2017
"lepší jedna recenze nežli pytel keců."
Uživatelský avatar
josé
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 2803
Registrován: 13 úno 2013, 10:37
Bydliště: Hořice

Re: Whisky & Genuss Messe Dresden

Příspěvek od josé »

o uplynulém víkendu jsem měl potěšení na vlastní kůži pocítit veltrh "whisky a požitků" v Drážďanech. pro letošek moji poslední z trojlístku navštívených německých akcí zaměřených na whisky. rád se podělím o pár postřehů (byť moc zásadních rozdílů od Berlína a Radebeulu není) a třeba vás konečně navnadím natolik, že se příští rok též vypravíte do světa na zkušenou.
protože pan bratr na poslední chvíli onemocněl zákeřnou rýmičkou, jel jsem sám. akce se konala po tři dny, od pátka do neděle. já pod tlakem okolností zvolil za návštěvní den pouze sobotu. na prodloužený svatováclavský víkend jsem byl návštěvou u kamaráda kousek od Děčína, takže doprava byla jednoduchá - do Drážďan vlakem a tramvají na místo konání - do veletržního parku. dotyčná výstavní hala byla hned u zastávky. vstupné 10 euro. ke vstupence pouze degustační sklenka na nožce s vypískovaným logem a cejchy 2 a 4 cl. vypadá to na tento model.
podle programové brožurky (viz obrázek) přítomno 43 vystavovatelů s pitím. dále stánky s jídlem, nějaký pivovar, bednáři, výrobky ze sudů, doutníky, kafe, hadry, sklo, lampičky z prázdných lahví, cestovka. jak je vidět, nemohli chybět největší hráči jako Diageo, Pernod Ricard, Beam Suntory, LVMH s portfoliem v zásadě stejným jako u nás. dále zde byli menší dovozci, kolikrát zároveň nezávislí bottleři. několik německých palíren se svým sortimentem hlavně whisky plus rozličné ovocné pálenky, brandy, giny. asi dva stánky byly čistě rumové, jeden moonshine. lahvemi bohatě zásobená švédská Mackmyra. z těch menších bylo rozhodně více nových, rozuměj ty, co jsem ještě neviděl někdy minule.
ofiko začátek byl psán od jedné. přijel jsem maličko s předstihem a byl bez problémů vpuštěn dovnitř už o půl jedné. následovala rychlá rekognoslace terénu. vyndal jsem krabici s lahvičkami a pustil se do nákupu vzorků. to proběhlo bez nejmenších problémů. leckdo byl udiven mojí připraveností, ale nakonec uznal, že se všechno na místě prostě ochutnat nedá a do příštího ročníku je daleko. za hoďku a půl jsem nabouchal všech 16 vzorkovniček a mohl s klidným srdcem naplno přejít k degustační části a psaní poznámek. tu a tam jsem viděl někoho, kdo si taky psal poznámky. na fórum jsem ale nikoho z nich nelákal, když nemáme žádné subfórum v němčině. s pozdnější hodinou začalo přibývat lidí. naštestí hala byla dostatečně velká, takže žádné zácpy a nekonečné fronty nenastaly. jen občas trochu vystrčit lokty a drze se vecpat. sedačky se stolky k posezení, stolky na stojáka. navzdory pootevřeným oknům se znatelně oteplilo a vydýchalo. naštěstí se dalo vyběhnout ven k jezírku na čerstvý vzduch (či na cigárko). návrat do atmosféry opičárny byl pak na chvíli šokujícím. na pódiu se vystřídalo několik kapel/hudebních uskupení oblažující irským či folk a country stylem. ano i na dudy došlo.
na stáncích platba hotově z ruky do ruky. cenovky stejné jako jsem zažil jinde. 2cl vzorek od nějakých 2-3 euro, okolo sedmi za něco lepšího. osmičkové Octomilky, pětadvacítka Bunna za 10 a pak dál a výš do řádů desitek k nejexkluzívnějším špekům. obsluha na stáncích příjemná. německy rozumím slušně, složit větu je horší a pokud se protějšek necukal, pak na delší plkání přechod do angličtiny, případně mix. úplně na pohodu. (objevil jsem i jednoho rodilého Skota.)
vodu na vypláchnutí sklenky měli obvykle na stánku a ptali se zda už máte nebo si výplach před nalitím přejete. já jsem měl svoji PET půllitrovku s vodou v kapse a doplňoval jsem si na umývárně.
masterclassy, ač nějaké byly, jsem neabsolvoval žádné. na čtení do vlaku jsem si nafasoval prospekty a brožurky. než jsem musel v půl 8 na tramvaj, stihnul jsem 13 recenzí a několik panáků bez recenzí jen tak mezi řečí pro lepší klábosení.
mám pár zajímavých objevů a novinek, zásobu vzorků na doma. recenze přepíšu časem. fotil jsem hlavně etikety. flašku jsem si nakonec nekoupil žádnou. jednu jsem po ochutnání panáka chtěl, jenže ji neměli. no nic. den předem jsem byl na výletě mimo jiné v Petrovicích v Travel Free a Veltě, kde jsem s těžce vydřenými eury poněkud zatočil.
každopádně pokud nebude příští ročník kolidovat s londýnskou The whisky show, je moje návštěva celkem jistá. možnost ochutnat z německého trhu (ať domácí palírny, tak nezávislá plnění), žhavé novinky, to u nás na akcích nenajdete běžně. Berlín je na pováženou, ale Drážďany jsou hned za rohem, teda za čárou. proto návštěva včetně rozumného dopravního spojení pro severní část Čech není nic nezvládnutelného.
WGM01.jpg
WGM02.jpg
WGM03.jpg
"lepší jedna recenze nežli pytel keců."
Uživatelský avatar
lalos
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1699
Registrován: 19 kvě 2015, 07:43
Bydliště: Zlín

Re: Whisky & Genuss Messe Dresden

Příspěvek od lalos »

:clap: tiše závidím (abych nevzbudil ženu a dítě)
Instagram, Facebook, Whiskybase

Scotch, irish, japanese, american, indian and czech of course- Racism Freezone
Uživatelský avatar
josé
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 2803
Registrován: 13 úno 2013, 10:37
Bydliště: Hořice

Re: Whisky & Genuss Messe Dresden

Příspěvek od josé »

letošní ročník v termínu 28.-30.9.2018 (týden po brněské premiéře Whiskyfestivalu).
já si rozhodně osvědčenou německou kvantitu i kvalitu nenechám ujít.
whiskymesse2018.png
whiskymesse2018.png (70.03 KiB) Zobrazeno 7021 x
"lepší jedna recenze nežli pytel keců."
Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 5324
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Whisky & Genuss Messe Dresden

Příspěvek od nidan »

mozna pristi rok :)
i kdyz mne celkem laka i https://www.finestwhisky-deluxe.de/ ;)
evening
New-make
New-make
Příspěvky: 204
Registrován: 19 srp 2014, 22:44
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: Whisky & Genuss Messe Dresden

Příspěvek od evening »

.... a k tomu ten Port Ellen Tasting :geek:
[barva][/barva]
Uživatelský avatar
xenopus
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1058
Registrován: 01 kvě 2015, 18:00

Re: Whisky & Genuss Messe Dresden

Příspěvek od xenopus »

Oproti loňsku mě letos rýmička nezachvátila v takové míře, že by znemožňovala odpovědnou degustaci, takže jsem mohl letos navštívit i druhou významnou Drážďanskou whiskyakci, tedy Whisky Genuss Messe. Detaily jsou už uvedeny výše; letos zůstalo v zásadě vše při "starém", ale dobrém a ozkoušeném.
Přestože někteří místní pražáci vážně zvažovali návštěvu, nakonec zůstalo jen u slov, a tak ze známých českých tváří jsem v neděli na místě kromě bratra josého potkal už jen Martu s doprovodem. Doprava na místo z Prahy mi zabrala dokonce o něco kratší dobu než o týden dříve na Whiskyfestival do Brna (i když nové podmínky jízdenky Elbe-Labe, otevírací doba v neděli a spoje zpátky do Česka ve večerních hodinách už souhrnně nejsou tak lukrativní nabídka jako byla ještě v březnu).
Co bych vyzdvihl, je prostředí - vzdušné, prostorné, žádné velké tlačenice, lidí tak akorát (těžko ale říct, zda to nebylo třeba nádherným počasím, které Sasy lákalo spíš mimo město do přírody). Nejvíc jsem si pochvaloval dostatečné množství stolků na stojáka i pohodlných sofátek se stoly. No a pak samozřejmě tradičně jsem oceňoval nabídku pití, podstatně odlišnou od českých akcí (ačkoliv i tady lze nalézt podobnosti, a tak některé stánky německých oficiálních dovozců byly interně překřtěny na "Zdeny" nebo "Vašek Rout").
Výsledky: 9 na místě ochutnaných vzorků whisky, pro domácí ochutnávky odvezeno 28 vzorků a lahvinka 12 yo palo cortado od González Byass. No a pak jsem si taky odvezl hlavní cenu losování, které pořádal shop ewhisky.de. Hlavní cenou nebyla lahev, ale dioráma idealizované palírny ze dřeva od proslavené krušnohorské manufaktury RATAGS Holzdesign v údajné hodnotě 110 €. Je to rozkošné a nechci bejt nevděčnej parchant, ale pít se to nedá a akorát se na to práší. No co už...
Namátkou z na místě přítomných, ochutnaných nebo s sebou navzorkovaných novinek: nakouřená Monkey Shoulder Smokey Monkey, Talisker 8 yo 59,4 %, Glenfiddich 21 yo Winter Storm, letošní Big Peat ChE, nová core range Glenrothes. Dále spousta novinek u unabhängige Abfüller (např. Càrn Mòr Celebration of the Cask), jistě zajímavých, ale na to bych potřeboval tak třeba troje játra...
Závěrem musím říct, že jsem byl dle očekávání nadmíru spokojen a hlavně prostory na mě udělaly dojem, ale přesto březnový Radebeul se svojí echt domáckou atmosférou rozhodně nebudu chtít vynechat. Přece jen je to první pohodlně dostupná whiskyakce kalendářního roku; i když letáček o Leipziger Whisk(e)y-Messe v únoru jsme si vzali :).
Někteří mohou namítnout, že přece Londýn je Londýn, ale aspoň pro mě 1) je to už trochu z ruky, 2) nedá se tam vzorkovat, 3) vstupné je několikanásobně dražší a 4) celkově mi to přijde jako dost posh akce. Kdo z místních chce svůj festivalový whiskyturismus rozvíjet v bližších destinacích, jsou pro něj - a nyní to mohu kvalifikovaně říci - OBĚ drážďanské akce skvělou volbou. Takže kdo se příště přidá? ;)
„Alkohol je metla lidstva, ale jednotlivcům neuškodí.“ Whiskybase moje bodování
Uživatelský avatar
Jerry1
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2122
Registrován: 05 dub 2011, 20:11
Bydliště: Mokrá, Brno - venkov

Re: Whisky & Genuss Messe Dresden

Příspěvek od Jerry1 »

První dojmy z Taliskeru 8 yo a Glenfiddich 21 yo WS?
Uživatelský avatar
xenopus
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1058
Registrován: 01 kvě 2015, 18:00

Re: Whisky & Genuss Messe Dresden

Příspěvek od xenopus »

Talisker 8 yo hodně dobrý, ale chce to si hrát s vodou (bez ní vůně vyloženě slabá a v chuti příliš uzavřený), Glenfiddich 21 yo WS ke mně nepromluvil ani že by chtěl vypít na místě, ani že chce do lahvičky na doma, takže ostrouhal. Brácha navzorkoval na doma. Možná s příslibem brzkého dodání Glengoyne 21 otestuje přednostně ;).
„Alkohol je metla lidstva, ale jednotlivcům neuškodí.“ Whiskybase moje bodování
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11789
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Whisky & Genuss Messe Dresden

Příspěvek od Nethar »

xenopus píše: 01 říj 2018, 21:02 Někteří mohou namítnout, že přece Londýn je Londýn, ale aspoň pro mě 1) je to už trochu z ruky, 2) nedá se tam vzorkovat, 3) vstupné je několikanásobně dražší a 4) celkově mi to přijde jako dost posh akce. Kdo z místních chce svůj festivalový whiskyturismus rozvíjet v bližších destinacích, jsou pro něj - a nyní to mohu kvalifikovaně říci - OBĚ drážďanské akce skvělou volbou. Takže kdo se příště přidá? ;)
Díky za report, každá whisky akce je moc dobrá a kéž by jich bylo více a více a kvalita lepší a lepší, i když musím namítnout, že Londýn je Londýn ;-)
1) Jak říkal Sukinder, Londýn je centrum světa. Letadlo tam lítá z Prahy častěji než jezdí nezpožděný vlak do Lysý nad Labem :-)
2) dá, ale když poctivě piješ, tak stejně není co (pokud nechceš pít podřadný lahve pod dvacet let :twisted: )
3) ano, ale jsou to nejlépe vynaložené prachy, co jsem doposud za podobnou akci dal (pro jistotu přípomínám, že jsem dosud na podobné akci nebyl)
4) ano, vždyť říkám :-)
Odpovědět