Flóki Icelandic Young Malt Sheep Dung Smoked Reserve

Evropské whisky kromě Skotska a ČR, možná bude později rozděleno na jednotlivé země
Odpovědět
Uživatelský avatar
josé
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 2802
Registrován: 13 úno 2013, 10:37
Bydliště: Hořice

Flóki Icelandic Young Malt Sheep Dung Smoked Reserve

Příspěvek od josé »

základní verze, co byla na letošním festivalu v Morávce mě zaujala. proto jsem na Whiskyherbstu neváhal navzorkovat i tuto - ze sladu nakouřeného nad ohněm ze sušeného ovčího trusu. tak pojďme do toho.
flokismoked.jpg
flokismoked.jpg (8.18 KiB) Zobrazeno 3188 x
Info:sud 4, lahvováno 2017
Web:https://flokiwhisky.is/
Alkohol:47 %
Velikost:vzorek
Aroma:nasládlé. slad. mírná švestková peckovitost, lehký kouř domácí udírny, staré seno. suchý A.O., caolilovská citrusová kůra. (b.1+/3)
Chuť:sušší, mírně drhnoucí staré dřevo. lehce kouř, nahořklost a zemitost. švestkové křížaly. olejnatá. (b.2/4)
Dozvuk:zvláštní kouř, výrazně sláma. švestky. postupně pikantní a sládne. dokonce hodně sladká. objeví se i čokoláda. (b.1/2)
Shrnutí:zvláštní a jiný styl kouře než na jaký jsem zvyklý ze skotské rašeliny. na stánku měli k očichání i slad. v něm bylo kouře daleko víc a hlavně ty ovce, stáj či prostě venkov byly daleko výraznější než ve výsledném destilátu, což mi přijde velice škoda. oveček je trochu až ve vyprázdněné sklence, jinak moc ne. jako zajímavost pobavilo, v souboji s nenakuřovanou sudovkou tahá za kratší konec na cestě k mým sympatiím. vzorek z Whiskyherbst. (b.0/1)
Body:4+
"lepší jedna recenze nežli pytel keců."
Uživatelský avatar
xenopus
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1058
Registrován: 01 kvě 2015, 18:00

Re: Flóki Icelandic Young Malt Sheep Dung Smoked Reserve

Příspěvek od xenopus »

Podrobnosti:0,02l vzorek z Whiskyherbst 2017; B. 2017, sud č. 4
Aroma:Zpočátku milosrdný líh překrývá stále více se do popředí deroucí puch pocházející jakoby z pozadí. Nene, tohle mi smrdí. Močůvka, žabincem pokrytá požární nádrž v areálu JZD, kůže tlející srny a tak podobně. Z hodinového skla, kterým přikrývám skleničku, je cítit slivovice, ale ke skleničce samotné moc čichat nechci. Nakonec se objevují pomeranče.
Chuť:Hladká, obilná. Dále pikantní dřevitost (semena koriandru, curry leaves), hlína.
Dozvuk:Sladký a poměrně příjemný. Zcukernatělý med, stále to dřevo, švestky.
Shrnutí:Porovnáváno spolu s Flóki sudovkou. Ach ty islandské ex-peri/kre-menty... Ve světle tohoto zážitku možná přestanu tolik zatracovat Juru. Na jazyku poněkud indický charakter. Celkově dost rozporuplný projev. Nesmí se k tomu holt čichat.
Body:74
„Alkohol je metla lidstva, ale jednotlivcům neuškodí.“ Whiskybase moje bodování
Uživatelský avatar
Petr KomáreK
Znalec
Znalec
Příspěvky: 668
Registrován: 15 črc 2019, 22:25
Bydliště: praha - východ
Kontaktovat uživatele:

Re: Flóki Icelandic Young Malt Sheep Dung Smoked Reserve

Příspěvek od Petr KomáreK »

Flóki Icelandic Youg Malt Sheep Dung Smoked Reserve 47%:
(lahvováno 2021 - barrel 39)

evislflokiryoung01pk.jpg
evislflokiryoung01pk.jpg (62.33 KiB) Zobrazeno 591 x

Chtěl jsem napsat aroma, když jsem si přivoněl. Ale slovo aroma se použít nedá a slovo přivonět v tomto kontextu zní divně. Slušně zatuchlá ovčí stáj, plná prosrané a prochcané slámy. Střízlivý mozek nechápe, proč bych to měl pít. Nic jiného tam necítím a pokud tam ještě něco dalšího je, tak to v té desetině sekundy nestačím odhalit. Chuť odpovídá tomu, co jsem cítil v aroma. Tu prosranou a prochcanou slámu vzali, nejspíše to přes ní přecedili a ještě poctivě vymačkali do poslední kapky. Dokončení naštěstí slabé, ale ne tak slabé, aby člověk ještě dlouho lehce necítil, čeho se napil.
Pokud se divíte, že to někdo zkusí, tak to je běžné, kdo to nezná, tak je zvědavý a kdo o tom četl, tak taky. Pak se najdou magoři, co to ochutnali den před tím (původně jsem si chtěl odlít vzorek na recenzi doma, ale přelil jsem si tam zbytek skleničky, protože se to nedalo dopít), už vědí do čeho jdou a zkusí to znovu.

Celkový dojem? Jak když se po ukrutném flámu probudíte ve stáji držkou zarytou do té výše popsané slámy, netušíte kde a jak jste se tam ocitnuli. Nadáváte na nešťastné číslo 13, určitě za to může ta druhá třináctka panáků včera, možná i ta třetí. A doufáte, že ta ovce co leží ve slámě vedle vás a má úplně blbý výraz, že ho má furt, ne že to je následek včerejší noci. No je to prostě něco, co nechcete. Dobrá zpráva je, že Flóki se dá zapít něčím jiným.
Přirovnání k ženě nebude, páč mě žádné nenapadá, i mrtvoly v Návratu oživlých mrtvol byly hezčí. Přirovnání ke zvířatům či ovcím taky ne, nerad bych byl označen za zoofila bez vkusu. Napadla mě ale jedna písnička, co by se sem hodila. Helena Vondráčková ji myslím poprvé zpívala při poklepání na základní kámen Cheopsovi pyramidy:

Každá trampota má svou mez
na mezi je strom, na něj vlez
a přemýšlej, zda to pít dál
Každá trampota má svou mez
tak si uvaž provaz nebo slez
neboj, už budeme pít jen jiné dál.
(11.3.2023)

Vysvětlivky: Na Islandu mají ovce a polární záři. Na polární záři slad neusušíte. Na ovci taky ne, ale jak jsou ustájeny, tak pod sebou mají slámu, která je hutně prosraná a prochcaná a taky udupaná do zpevnění hmoty. A protože tam nemají moc stromů a rašeliny, tak ten slad zkusili (tedy oni to dělají i dál) sušit na kouřem z té vysušené hmoty. No a takto vypadá výsledek.

http://www.whiskyonline.cz/index.php?ac ... visl-floki
Petr KomáreK
Whiskyonline.cz
http://www.whiskyonline.cz
moje whisky na možnou výměnu: http://pkomarek.cz/whisky/000.html
Odpovědět