Nové lahve whisky na trhu
Re: Nové lahve na trhu
Vyrobí se pouze asi 400 lahví...
A na etiketě napsáno: Bottle 1/300
A na etiketě napsáno: Bottle 1/300
Re: Nové lahve na trhu
ta etiketa je blbě, flašku jsme měl v ruce a je jich 444
Re: Nové lahve na trhu
glenmorangie si tvrdou vodu taky vychvaluje
Re: Nové lahve na trhu
Nevím, jestli si Glenmorangie tvrdou vodu vychvaluje, ale používá ji, a není sama. Mně spíše vadí to slovo: "... bohaté na železo a ..."
Všichni si ten obsah "železa" nejspíše dobře hlídají, aby nepřekročil únosné hranice. Voda bohatá na "železo, je možná akorát tak dobrá na chudokrevnost ? Podobně na tom bylo červené víno, co se kdysi prodávalo v drogerii, kolem osmi kaček za láhev.
A tvrdá voda - je o něčem jiném, než obsahu "železa". Jestli se nepletu, tak v hlavních rolích jsou Ca a Mg.
Všichni si ten obsah "železa" nejspíše dobře hlídají, aby nepřekročil únosné hranice. Voda bohatá na "železo, je možná akorát tak dobrá na chudokrevnost ? Podobně na tom bylo červené víno, co se kdysi prodávalo v drogerii, kolem osmi kaček za láhev.
A tvrdá voda - je o něčem jiném, než obsahu "železa". Jestli se nepletu, tak v hlavních rolích jsou Ca a Mg.
Re: Nové lahve na trhu
mas pravdu, ja se zameril na ty mineraly
Re: Nové lahve na trhu
Petře já věděl, že ty se chytneš Já tě nechtěl zdvihnout z křesla, jen jsem strávil večer různým hledáním a tak jsem se chtěl podělit o svoje nově nabité znalosti marketinštiny z Hammerheadu podělitPetr píše: ↑24 lis 2018, 09:20 Téměř všechno - kecy, prdy. Zvlášť výživné, při sobotním ránu, je číst: " … s použitím pramenité vody bohaté na železo a minerály ….“. Po takové vodě palírny ve Skotsku vyloženě pasou, že ano!!
http://www.craftbrewersconference.com/w ... Martin.pdf Je to sice o "brewing", což je ovšem taky určitá fáze whisky výroby, kde platí to samé.
Ale co, v Česku se stále nosí a vyplatí blábolit hovadiny až lhát. Zvláště, když jste u vesla, či spíše kormidla.
Re: Nové lahve na trhu
no trošku jsem o tom teda nakonec přemýšlel a vlastně jediné čemu teoreticky vadí voda s větším obsahem železa jsou kvasnice a kvasný proces a to má vliv na % alkoholu v produktu který jde na kotle, takže jde jen o teoreticky nižší výtěžnost, ne úplně na kvalitu destilátu.
úroveň železa ve vodě by měla být nejlépe maximálně 0,2 mg/l (což je i česká norma pro pitnou vodu) ale jsou palírny které to v pohodě překračují a celkem si na nich pochutnáváte dokonce jsou studie, které říkají že vyšší úroveń železa ve vodě zajistí vyšší obsah vyšších alkoholů, tedy bohatší profil....navíc je to mnohem složitější protože železo chodí ve vodě se zinkem a ten zase naopak kvasnicím chutná a tak je to více o poměru železa ku zinku...nic není úplně černobílé osobně si myslím že tvrdá voda má na destilát jako takový větší vliv
nicméně pořád platí že jsou to PR kecy bez ladu a skladu
úroveň železa ve vodě by měla být nejlépe maximálně 0,2 mg/l (což je i česká norma pro pitnou vodu) ale jsou palírny které to v pohodě překračují a celkem si na nich pochutnáváte dokonce jsou studie, které říkají že vyšší úroveń železa ve vodě zajistí vyšší obsah vyšších alkoholů, tedy bohatší profil....navíc je to mnohem složitější protože železo chodí ve vodě se zinkem a ten zase naopak kvasnicím chutná a tak je to více o poměru železa ku zinku...nic není úplně černobílé osobně si myslím že tvrdá voda má na destilát jako takový větší vliv
nicméně pořád platí že jsou to PR kecy bez ladu a skladu
Naposledy upravil(a) nidan dne 24 lis 2018, 22:38, celkem upraveno 1 x.
Re: Nové lahve na trhu
Co se týče té železitosti, tak sám o sobě vliv na chuťový profil, případně barvu by asi nebyl až takový problém (ta by díky tomu mohla být i do zančné míry originální a charakteristická). Důvod proč si pivovary a palírny hlídají obsah železa obvykle pod 0,2 mg l-1 (a někdy proto přistupují i na odželezování) je především vliv na technologii výroby. Příliš železitá voda zpomaluje zcukření čímž se prodlužuje a tedy i prodražuje doba "vaření" sladiny (u výroby piva též zpomaluje chmelovar).
Takže pokud chtěli v "předrevolučním Štoku" udělat whisky s jedinečným "železitým charakterem" ať to stojí co to stojí, tak jim to přeci musíme věřit ...
Takže pokud chtěli v "předrevolučním Štoku" udělat whisky s jedinečným "železitým charakterem" ať to stojí co to stojí, tak jim to přeci musíme věřit ...
Re: Nové lahve na trhu
Nevím jak na destilaci, ale na výrobu piva tvrdá voda rozhodně negativní vliv nemá (tedy pokud se bavíme o pivu oběcně a né jen o Pilsu). Například pro ALE, IPA a pod je považována za lepší voda s vyšším obsahem síranu vápenatého.
Re: Nové lahve na trhu
já také neříkám že má vliv negativní, prostě vliv