Nové lahve na trhu

Která nová whisky spatřila světlo světa nebo kterou novou jste si koupili vy, co se děje ve světě atd.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Fileta
Znalec
Znalec
Příspěvky: 927
Registrován: 15 čer 2015, 14:47
Bydliště: Litovel

Re: Nové lahve na trhu

Příspěvek od Fileta » 24 lis 2018, 10:42

Vyrobí se pouze asi 400 lahví...
A na etiketě napsáno: Bottle 1/300 :doh:

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2582
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Nové lahve na trhu

Příspěvek od nidan » 24 lis 2018, 11:10

ta etiketa je blbě, flašku jsme měl v ruce a je jich 444

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2582
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Nové lahve na trhu

Příspěvek od nidan » 24 lis 2018, 11:10

Petr píše:
24 lis 2018, 09:20
Téměř všechno - kecy, prdy. Zvlášť výživné, při sobotním ránu, je číst: " … s použitím pramenité vody bohaté na železo a minerály ….“. Po takové vodě palírny ve Skotsku vyloženě pasou, že ano!! :mrgreen:
glenmorangie si tvrdou vodu taky vychvaluje :D :D

Petr
Guru
Guru
Příspěvky: 1152
Registrován: 25 dub 2011, 18:47

Re: Nové lahve na trhu

Příspěvek od Petr » 24 lis 2018, 18:52

Nevím, jestli si Glenmorangie tvrdou vodu vychvaluje, ale používá ji, a není sama. Mně spíše vadí to slovo: "... bohaté na železo a ..."
Všichni si ten obsah "železa" nejspíše dobře hlídají, aby nepřekročil únosné hranice. Voda bohatá na "železo, je možná akorát tak dobrá na chudokrevnost ? Podobně na tom bylo červené víno, co se kdysi prodávalo v drogerii, kolem osmi kaček za láhev. :roll:
A tvrdá voda - je o něčem jiném, než obsahu "železa". Jestli se nepletu, tak v hlavních rolích jsou Ca a Mg.
:liar:

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2582
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Nové lahve na trhu

Příspěvek od nidan » 24 lis 2018, 19:10

mas pravdu, ja se zameril na ty mineraly ;)

zombice
Znalec
Znalec
Příspěvky: 713
Registrován: 28 zář 2011, 19:31

Re: Nové lahve na trhu

Příspěvek od zombice » 24 lis 2018, 21:17

Petr píše:
24 lis 2018, 09:20
Téměř všechno - kecy, prdy. Zvlášť výživné, při sobotním ránu, je číst: " … s použitím pramenité vody bohaté na železo a minerály ….“. Po takové vodě palírny ve Skotsku vyloženě pasou, že ano!! :mrgreen:
http://www.craftbrewersconference.com/w ... Martin.pdf Je to sice o "brewing", což je ovšem taky určitá fáze whisky výroby, kde platí to samé.
Ale co, v Česku se stále nosí a vyplatí blábolit hovadiny až lhát. Zvláště, když jste u vesla, či spíše kormidla.
:cry:
Petře já věděl, že ty se chytneš :D Já tě nechtěl zdvihnout z křesla, jen jsem strávil večer různým hledáním a tak jsem se chtěl podělit o svoje nově nabité znalosti marketinštiny z Hammerheadu podělit :-D :-D

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2582
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Nové lahve na trhu

Příspěvek od nidan » 24 lis 2018, 22:32

no trošku jsem o tom teda nakonec přemýšlel a vlastně jediné čemu teoreticky vadí voda s větším obsahem železa jsou kvasnice a kvasný proces a to má vliv na % alkoholu v produktu který jde na kotle, takže jde jen o teoreticky nižší výtěžnost, ne úplně na kvalitu destilátu.
úroveň železa ve vodě by měla být nejlépe maximálně 0,2 mg/l (což je i česká norma pro pitnou vodu) ale jsou palírny které to v pohodě překračují a celkem si na nich pochutnáváte ;) dokonce jsou studie, které říkají že vyšší úroveń železa ve vodě zajistí vyšší obsah vyšších alkoholů, tedy bohatší profil....navíc je to mnohem složitější protože železo chodí ve vodě se zinkem a ten zase naopak kvasnicím chutná a tak je to více o poměru železa ku zinku...nic není úplně černobílé ;)
železo.jpg
železo.jpg (19.63 KiB) Zobrazeno 552 x
osobně si myslím že tvrdá voda má na destilát jako takový větší vliv ;)

nicméně pořád platí že jsou to PR kecy bez ladu a skladu :D
Naposledy upravil(a) nidan dne 24 lis 2018, 22:38, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
spyna
Znalec
Znalec
Příspěvky: 464
Registrován: 15 bře 2016, 10:37
Bydliště: České Budějovice

Re: Nové lahve na trhu

Příspěvek od spyna » 24 lis 2018, 22:38

Co se týče té železitosti, tak sám o sobě vliv na chuťový profil, případně barvu by asi nebyl až takový problém (ta by díky tomu mohla být i do zančné míry originální a charakteristická). Důvod proč si pivovary a palírny hlídají obsah železa obvykle pod 0,2 mg l-1 (a někdy proto přistupují i na odželezování) je především vliv na technologii výroby. Příliš železitá voda zpomaluje zcukření čímž se prodlužuje a tedy i prodražuje doba "vaření" sladiny (u výroby piva též zpomaluje chmelovar).
Takže pokud chtěli v "předrevolučním Štoku" udělat whisky s jedinečným "železitým charakterem" ať to stojí co to stojí, tak jim to přeci musíme věřit :lol: ...
Whiskybase | Vzorky na výměnu - akt. 27.2.2019

Uživatelský avatar
spyna
Znalec
Znalec
Příspěvky: 464
Registrován: 15 bře 2016, 10:37
Bydliště: České Budějovice

Re: Nové lahve na trhu

Příspěvek od spyna » 24 lis 2018, 22:47

nidan píše:
24 lis 2018, 22:32
osobně si myslím že tvrdá voda má na destilát jako takový větší vliv ;)
Nevím jak na destilaci, ale na výrobu piva tvrdá voda rozhodně negativní vliv nemá (tedy pokud se bavíme o pivu oběcně a né jen o Pilsu). Například pro ALE, IPA a pod je považována za lepší voda s vyšším obsahem síranu vápenatého.
Whiskybase | Vzorky na výměnu - akt. 27.2.2019

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2582
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: Nové lahve na trhu

Příspěvek od nidan » 25 lis 2018, 07:53

já také neříkám že má vliv negativní, prostě vliv ;)

Odpovědět