Whisky nuda?

Obecně o whisky, z čeho a jak pít, apod.
Uživatelský avatar
moochine
New-make
New-make
Příspěvky: 99
Registrován: 11 říj 2018, 16:20

Re: Whisky nuda?

Příspěvek od moochine »

He, diky za tipy. Ale o tom toto vlakno nie je :)
Glengoolie, for the best of times
nobynoblhoch
Znalec
Znalec
Příspěvky: 363
Registrován: 13 říj 2017, 10:57

Re: Whisky nuda?

Příspěvek od nobynoblhoch »

fuj,teda napsat v jedne vete budu pit Islay,Talisker a IRSKE.....sebehorsi skotska je vzdy lepsi nez 99 procent irskych :twisted: :twisted:
Uživatelský avatar
OldStyle
New-make
New-make
Příspěvky: 64
Registrován: 27 lis 2018, 12:41

Re: Whisky nuda?

Příspěvek od OldStyle »

Rog píše: 12 dub 2019, 15:39 Ešte možeš skúsiť párovať whisky a adrenalínové športy...
Ráno Bungee Jumping a Talisker na prebratie.
Do obedu Rafting na divokej vode Laborca cez rómske osady a k tomy Macalan Sherry Oak 18 yo.
Na obed krotenie šeliem v tvojej lokálnej minizoo a Ardbeg.
Po obede potápanie v jaskyni s... hm, no to je vlastne jedno, chcem vidieť, ako sa napiješ v potápačskom výstroji :-)
No a do hlbokej noci ruskú ruletu, kde sa miesto strieľania panákujú lacné blendy (Glen Kaufland, Glen Albert a podobne...)

Žartujem :idea:.
Kolegovia vyššie všetko podstatné napísali.
Na zdravie.
To spíš zkus párovat whisky s jídlem třeba shushi, pár inspirací bylo na festivalu nebo myslím i pár článků se objevilo.
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11788
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Whisky nuda?

Příspěvek od Nethar »

moochine píše: 14 dub 2019, 16:36 He, diky za tipy. Ale o tom toto vlakno nie je :)
Vraťme se tedy k tomu, o čem je :-)
Já ti možná rozumím, jak to myslíš, když to přeženu, tak mojí ženě všechny whisky taky připadají stejné. 20 flašek není málo, ale není ani hodně. Já třeba kromě whisky piju ještě červené víno, nějaké rozdíly samozřejmě detekuju, mám své favority, ale prostě třeba Cabernet Sauvignon z Bordeaux je Cabernet Sauvignon z Bordeaux a dva od sebe nerozpoznám (že to nepoznám od Merlotu z Moravy teď neřešíme). Oba stejné ale nejsou a troufám si říct, že to do velké míry ani tak není mými rozlišovacími schopnostmi, jako spíš tím, že mě to vlastně ani tak moc nezajímá a stačí mi řešit opravdu jenom ty hlavní styly. Pro tebe tedy třeba nemá cenu se hnípat dopodrobna v Highlands nebo bourbonech, páč je to všechno "na jedno kopyto" a není to tvůj "šálek čaje", sedí ti Islay, protože je výrazné, kouřové. A můžeš zjistit, že ti je úplně jedno, jestli to je Laphroaig nebo Lagavulin, prostě je to kouřový a to je fajn. Nebo zjistíš, že tě to přestane bavit úplně časem. Nebo se do toho naopak propiješ víc a ty rozdíly tě začnou víc bavit, základní styly třeba víc nudit a budeš vyhledávat nějaké osvěžení, dejme tomu finiš po nějakém dezertním víně, pak od toho ukročíš zase třeba do Highlands a kdo ví, co se stane :-D
Já sám ve whisky rozdíly nacházím a baví mě právě to prozkoumávání a porovnávání, někdy vlastně víc to "vzorkování" než samotné pití celé lahve. A mám období, kdy mě rašelina moc nebere a hledám právě to "highlands", ať už mám sherry chutě nebo naopak klasické bourbon sudy chutě, pak zase nějaký čas chci hlavně rašelinu a unpeated whisky mě taky trochu "nudí a hořknou", střídá se to, ale zároveň se to točí dokola.
Co vy, nedostali ste sa casom tiez k podobnemu zaveru a drzite sa uz len nejakeho maleho spektra/regionu ktory vam sedi?
Čili ne, rád poznávám další a další, vracím se k poznanému z jiného úhlu. Zároveň mám i své osvědčené favority (Talisker například), které mi doma skoro nikdy nechybí, ale tak nějak piju a střídám vše a baví mě to. Jestli mám nějaký malý region, který mi sedí a kterého se držím a do zbytku zavítám jen výjimečně, je to Skotsko ;)
Uživatelský avatar
lalos
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1699
Registrován: 19 kvě 2015, 07:43
Bydliště: Zlín

Re: Whisky nuda?

Příspěvek od lalos »

Já se teda zatím taky nenudím, a to mám vyzkoušených kolem 300 vzorků.
Dokonce ani kolem těch oblastí nejsem nijak vyhraněný, pořádám si pro sebe takové tématické večírky. Poslední dobou se dost vezu na vlně kouřových whisky finišovaných po sladkém víně, ty chutě se mi ale dost mění.
Pokud někdo preferuje Islay, určitě je dobrý nápad vyzkoušet nějaké peated whisky mimo Islay (Ledaig, Glenglassaugh, BenRiach).
Mě třeba hodně baví posbírat si vzorky kompletní core range z palírny + nějaké jejich speciality a nezávislá plnění a pak je porovnávat mezi sebou.
Super jsou podle mě i slepé degustace, k těm jsem se ale ještě dost nepropil.
Takže o zábavu mám postaráno ještě na hodně dlouhou dobu.
Instagram, Facebook, Whiskybase

Scotch, irish, japanese, american, indian and czech of course- Racism Freezone
nobynoblhoch
Znalec
Znalec
Příspěvky: 363
Registrován: 13 říj 2017, 10:57

Re: Whisky nuda?

Příspěvek od nobynoblhoch »

Ono je vubec otazkou jak vlastne s whisky zacinat. Chapu ze nekdo si koupi na zacatek 12 glenfiddich,ta ho nenadchne tak si da laphroaig zachutna mu a ostatni pro nej konci.Ale za moji osobu je to skoda,ja ve svych zacatcich zacal blendy-je to levne,clovek se rozpije a pozna vsechny oblasti nenasilne,a pak to jde pomerne rychle zakladni singlemalt a vzdy aspon ze tri oblasti,cichat,ochutnavat a poctive vypit.Neverim ze vypijes 20 lahvi a nuda,kazda palirna a kazda lahev ma jinou chut atd,takze spis je to o dvou vecech...bud jsi linej hledat,nebo mas proste chutove poharky v riti a poradne je rozhybe jen kour a raselina
Uživatelský avatar
OldStyle
New-make
New-make
Příspěvky: 64
Registrován: 27 lis 2018, 12:41

Re: Whisky nuda?

Příspěvek od OldStyle »

Když tady tak intimně hovoříme o našich touhách, tak se taky přidám.
Já to mám s whisky podobně jako s čajem (nesmějte se, taky je tam hodně co zkoumat) a třeba vínem. Moje preference jsou sezóně závislé, takže třeba kouř preferuji (ne výhradně) v zimních měsících a v okrajových částech sezony vyhledávám těžké, hutné nekouře polokouře a v létě zase ovocné, lehké whisky, třeba i Lowlands nebo Taiwan.
Jednosladová whisky nikdy nebude tak jednoduchá, levná a intenzivní, jako třeba rumy (teď mě asi někteří ukřižují).
Proto buďme trpěliví a nevzdávejme to při prvních náznacích "nudy".
buddha.ps
New-make
New-make
Příspěvky: 201
Registrován: 06 led 2017, 11:20

Re: Whisky nuda?

Příspěvek od buddha.ps »

Do whisky som sa ponoril riadením osudu na jeseň 2016 (do tej doby som bol ochotný vypiť akurát tak Jacka s ľadom :lol: ), a whisky je čokolvek len nie nuda. Od tej doby pijem pivo, víno či ovocné destiláty (i keď tie som nikdy nemusel) skutočne len v sebaobrane. Základná poučka je asi to, že sa netreba báť skúšať, osud Ťa síce občas riadne vytrestá, ale ďaleko častejšie odmení naprosto netušenými a neuveriteľnými chuťami. Súhlasím s tým že whisky je najkomplexnejšie pitie, nájdeš tu úplne všetko. Po 3 rokoch som stále nadšený a jediné čo ľutujem že v tomto živote nestihnem ani percento z tých chutí. Dlho som napr.nemohol prísť na chuť žiadnemu Speyside, potom som našiel "ten svoj" a dnes už mám aj v tejto kategórii nemálo svojich favoritov. Tak ostych bokom a skúšaj, dočkáš sa skutočného raja - teda určite bez nejakých otravných 70 panien ktoré by aj tak len žvatlaním rozptyľovali pozornosť ktorá náleží len a len whisky

EDIT - a nechcem tu nikomu pochlebovať, ale trebárs taký zoznam pre začiatočníkov od nemenovaného múdreho administrátora mi v začiatkoch dosť pomohol v zákaldnej orientácii
Odpovědět