Palírna je skryta v klidné zátoce nedaleko hlavního přístavu Port Askaig. Mnozí považují tuto lokalitu za nejdivočejší a nejkrásnější na celém ostrově. Nachází se poblíž jezera Loch Nam Ban, ze kterého odebírá vodu pro svoji výrobu. Název palírny znamená v gaelštině jméno průlivu mezi ostrovy Islay a Mull a lze jej přeložit jako „tóny Islay“. Současným vlastníkem je spol. United Distillers (dnes Diageo), která ji v letech 1972-74 kompletně rekonstruuje. Během rekonstrukce byla zbourána velká část starých budov a byl zvýšen počet destilačních kotlů z 2 na 6. Pro nedostatek skladovacích prostor zraje velká část whisky na pevnině.
Ochutnávat budeme zdejší whisky plněnou nezávislou stáčírnou
Ian Macleod Distillers Limited:

Společnost založil 26. října 1933 Leonard Russell starší, který zemřel v roce 1956. Po jeho smrti se vedení společnosti ujali jeho synové. V červenci 1984 spol. Ian Macleod a J.G. Grant zprovoznili společný podnik na plnění lahví. Společnost změnila svůj název v dubnu 2003 z Ian Macleod & Co Ltd na ten současný po získání palírny Glengoyne. Dne 28.6.2011 společnost Ian Macleod & Company Limited koupila jako svoji druhou palírnu destillerii Tamdhu. Whisky od Ian MacLeod jsou nefiltrované a bez přídavků karamelu coby barviva. Kolekce Chieftein´s je jedna z mnoha edicí od společnosti Ian Macleod & Company Limited. Mimo tuto kolekci uvedla jmenovaná společnost na trh např. tyto další edice: Dun Bheagan, Smokehead, The Six Isles, Macleod’s Regional Malts a Magilligan. Samotná značka Chieftain´s byla zaregistrována dne 10.7.2007 a vztahuje se na vína, likéry, lihoviny, whiskey a skotské whisky.
Caol iLa 13y Manzainlla Finish.
Whisky která zrála pravděpodobně v sudech od bourbonu a na závěr byla stařena v sudech po světlém španělském sherry Manzanilla, které bývá charakterizováno jako lehké a výrazně suché.
číslo sudu: 90351-90352
typ sudu: Manzanilla finish
počet lahví: 1818
rok výpalu: červen 1993
rok stáčení: srpen 2006
46% alc., unchillfiltered, no colouring
Aroma: | kouř a medicina, ořechové slupky, chalva (orientální sladkost ze sezamu), knižní papír a silná kožená slanost (jako staré opasky ![]() |
Chuť: | zprvu velmi hladká a mírná (snad karamelová) sladkost ..chvíli držíte doušek na jazyku a najednou je všechno jinak.. whisky začíná jemně štípat, je slaná a ještě slanější a na okrajích jazyka cítíte úmorné sucho.. rašelina sebou nese jakési divoké traviny či snad byliny (heřmánek??)..zdá se mito, nebo se tudy prošlo mango?? nevím, jsem zmaten a unešen |
Dozvuk: | začíná se všude šířit sucho..takové plážové - pískové a slané..slanost je to vskutku mořská, jako když si zapomenete večer opláchnout šnorchl z moře a druhý den jej dáte do úst..mírně kyselá sladovost ustupuje do vlhkého kamenného sklepa,,rašelina příJEMNĚ objímá |
Shrnutí: | vůně se drží v pozadí..ale po napití začíná teprv ten správný kolotoč.ovšem žádný brutal ve stylu např. Taliskeru. tady jsem v Národní opeře takže uhlazenost;) když doušek podržím v ústech opravdu dloho, tak mám na jazyku pocit řádně prosolené vysušenosti a objeví se náznaky bílého vína (sauvignon ???)..je to skvělé..velmi lehká a přesto betelná Islay whisky, která mne dostala svoji suchostí a slaností.. pokud je tato suchost výsledkem sudů po Manzanilla, tak chi další takto stařenou whisky.. velice pěkně vyškolený kousek, který je plný, komplexní, přímočarý a přitom ohleduplný a zdvořilý.. nesetne, ale rafinovaně si se mnou pohrává..po přechutnání si oproti prvnímu dojmu rapidně polepšila. |
Body: | 92 |
whiskybase: 89,5 /100