Laphroaig 25 yo

Odpovědět
Uživatelský avatar
xenopus
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1058
Registrován: 01 kvě 2015, 18:00

Laphroaig 25 yo

Příspěvek od xenopus »

Laphroaig_25_yo_2014.jpg
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/60441
Alkohol:45,1 %
Barva:
Podrobnosti:0,02l vzorek z Whiskyherbst 2017; CS, B. 2014
Aroma:Hezké, sladké, kulaté. V zásadě ovocné (schnoucí jablka, hruška) s vanilkou, kouř jen z povzdálí. Doplněno skořicovou sladkostí a dále zjemněno čokoládou. Troška větrovosti, po čase až travní svěžest.
Chuť:Hladká, vyzrálá, jen lehounce kouřová. Sladovost a sladkost ovoce (broskve, mandarinky), decentní rašelina i slanost, zřetelný jód.
Dozvuk:Tady už je kouř přítomen v nějaké znatelnější míře. V zásadě ale sladkost vyzrálých broskví, čokoládová hebkost, vanilka, sůl a rozpálený začouzený kámen u ohniště.
Shrnutí:Nejpatrnější je kouř asi v dozvuku. Odchází pěkně, ale přál bych si celý dozvuk delší. Tak jako tak skvělý zážitek. Nedávno pitá Caol Ila 25 yo mě rozhodně nepotěšila tolik.
Body:91
„Alkohol je metla lidstva, ale jednotlivcům neuškodí.“ Whiskybase moje bodování
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6759
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)

Re: Laphroaig 25 yo

Příspěvek od Hunter »

Laphroaig 25 yo.jpg

Laphroaig 25 yo Cask Strength Edition plněná v roce 2018 v síle 52%, ex-bourbon sudy.

Ochutnal jsem ve srovnávacím testu s Laphroaigem 16 yo a Taliskerem 30 yo.
Zakoupen vzorek na festivalu v Radebeulu.

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/118318
Barva:
Alkohol:52 %
Aroma:Oproti Laphroaigu 16 yo je ostřejší, víc svěží a koncentrovanější. Citrusy a mořská slanost dominují, je tu znát vyšší síla alkoholu. Sladkosti ubylo, ale i tady je přítomná. Štrůdl, skořice, citrusová kůra, trocha dřevité zatuchlosti, sláma. Vůně je plná, bohatá a vrstevnatá. (92 b)
Chuť:Bezprostředně po prvním poválení na jazyku mi přišla jemná, ale vzápětí se objeví ostrost, štiplavost, citrusy. Tělo překvapivě není nijak zvlášť plné, dochuť taky není nijak omračující. Jinak je chuť sladkoslaná, peprná, pikantní. V dozvuku dehet a popelnatost. (87 b)
Body:89
Shrnutí:Mé očekávání splnilo jen aroma, v chuti a dozvuku jsem čekal větší pecku. Ve zmíněném srovnávacím testu skončila prostřední, ale výrazně blíže k horšímu Laphroaigu 16 yo, než k jednoznačně nejlepšímu Taliskeru 30 yo. Ten budu ještě přechutnávat, protože ho mám víc než jen na jednu ochutnávku, a pak sem dám i jeho hodnocení.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
Uživatelský avatar
xenopus
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1058
Registrován: 01 kvě 2015, 18:00

Re: Laphroaig 25 yo

Příspěvek od xenopus »

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/118318
Alkohol:52 %
Barva:
Podrobnosti:0,02l vzorek z WF Radebeul 2019
Aroma:Lehké, takové nijaké, nechci říct vyčpělé, spíš se drží při zdi. Suchá popelavost, uhlí, asfaltová lepenka. Do toho i trocha sladkosti (vanilka) a ovocnosti (nektarinka). Ovocnosti přibývá, jde trochu do exotična (mango).
Chuť:Hladivá, až překvapivě přítulná na ta %, lehounce dubově drhnoucí. Kouř, motorový olej, trocha sušených tabákových listů, tmavá čokoláda.
Dozvuk:Delší, harmonický, uzený. Uzená makrela, trocha slanosti, kapradí.
Shrnutí:Laphroaig, jak na něj nejsem zvyklý – umírněný a až překvapivě sladký. Tyjo tohle kdyby mělo 60 procent… (já vím, tak by tomu nemohlo být 25 let, ale stejně si to zkuste představit :)). Žádnej výhul, ale i tak v puse slušně výrazné pití. Naprostá spokojenost.
Body:91
„Alkohol je metla lidstva, ale jednotlivcům neuškodí.“ Whiskybase moje bodování
Odpovědět