Božkov Republica Reserva

Pravé rumy, spiced a likéry na bázi rumu, tuzemáky.
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6759
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)

Božkov Republica Reserva

Příspěvek od Hunter »

Božkov republica Reserva.jpg
Novinka od Božkova, Republica Reserva, je namíchána ze šesti třtinových rumů pocházejících z Nikaraguy, Barbadosu, Dominikánské republiky, Trinidadu, Guyany a Jamajky, z nichž některé zrály v dubových sudech až 12 let. Oproti Republice Exclusive se nám krom přidání rumů z Trinidadu a Guyany zvedl alkohol ze 38 % na 40 %.
Barva:
Alkohol:40 %
Původ:ČR/Nikaragua, Barbados, Dominikánská republika, Trinidad, Guyana, Jamajka
RumRatings:https://www.rumratings.com/brands/8769- ... ca-reserva
Aroma:Karamel, medovina, med, povidla, včelí plástve. Nasládlá, hřejivá a příjemná vůně. (88 b)
Chuť:Karamel, ořechy, čokoládové pralinky, exotická dřevitost, v dochuti pak pomerančová marmeláda a tmavá čokoláda. (86 b)
Body:87
Shrnutí:Novinka od Božkova mě hodně překvapila, takový skok v kvalitě oproti Republice Exclusive jsem nečekal. Tohle už je kvalita, která může směle konkurovat rumům násobně dražším. Jen jsem ochutnal, a rovnou jsem ho šel koupit, tohle vypadá na stálici mého baru. Když nebudu brát doporučovanou cenu, ale akční, za kterou je momentálně v HyperAlbertu, tedy 0,5 litru za 319 korun (0,7 litru pak v akci za 449 korun), tak oproti základní Republice je ten pokrok za 100 korun příplatku opravdu nečekaně velký. Momentálně i jeden z nejlepších poměrů cena/výkon na našem trhu.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
dopij
Abstinent
Abstinent
Příspěvky: 5
Registrován: 27 úno 2018, 18:51

Re: Božkov Republica Reserva

Příspěvek od dopij »

Děkuji Hunterovi za recenzi. Koupil jsem pullitrovku v Bille v akci za 299, a je to opravdu dobrá Rozumně Uložená Měna (RUM).
Za ty peníze mi nevadilo zdegustovat za den půl lahve, a porovnat s ostatními rumy co mám doma. Stylem je to sladší rum, tak hlavně s těmi jsem porovnával. Ač mám pana prezidenta (Presidente Marti), velice rád, tak musím uznat, že Republica reserva je mu velice zdatnou konkurencí, a netroufnu si říct, co je lepší. Republica se mi jeví trochu ovocnější, ale jinak bych mezi ně dal rovnítko. V Diplomaticu reserva exclusiva cítím víc čokolády, ale jinak taky srovnatelné. V dochuti se mi dokonce Božkovská reserva jeví lépe.
Jediné, co mě na tomto rumu mrzí je ten šroubovací uzávěr. Korek by mu slušel více.
PS: Pokud by měl někdo výhrady k mému hodnocení, tak ať prosím vezme v úvahu, že jsem kvůli němu obětoval asi rok životnosti svých jater :-)
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11788
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Božkov Republica Reserva

Příspěvek od Nethar »

Do rumu se dává pěkně natvrdo cukr, aby se to dalo pít, víno na tom není o moc líp, do whisky se přilívá vznešeněji PX jako že "finišujeme", svět je divný místo :) Dneska to jsou všechno koktejly (neříkám že špatný) a na poctivý destilát člověk nenarazí ;-)
Uživatelský avatar
tornado
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2445
Registrován: 21 zář 2016, 21:18
Bydliště: Praha

Re: Božkov Republica Reserva

Příspěvek od tornado »

dopij píše: 13 říj 2019, 20:29 Za ty peníze mi nevadilo zdegustovat za den půl lahve, a porovnat s ostatními rumy co mám doma.
Slušný sportovní výkon :clap:
Uživatelský avatar
LukeD
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1236
Registrován: 23 črc 2018, 23:45
Bydliště: Brno

Re: Božkov Republica Reserva

Příspěvek od LukeD »

Nethar píše: 13 říj 2019, 21:09 Do rumu se dává pěkně natvrdo cukr, aby se to dalo pít, víno na tom není o moc líp, do whisky se přilívá vznešeněji PX jako že "finišujeme", svět je divný místo :) Dneska to jsou všechno koktejly (neříkám že špatný) a na poctivý destilát člověk nenarazí ;-)
Si ten poctivý musíš vyrobit sám. Zkušenosti už na to za ty roky máš, ne? ;)
Obrázek Je lepší žít hodinu jako tygr než celý život jako červ.
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11788
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Božkov Republica Reserva

Příspěvek od Nethar »

Co ty víš, co popíjím, když se uculuju nad recenzemi Božkova :-)
Uživatelský avatar
josé
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 2802
Registrován: 13 úno 2013, 10:37
Bydliště: Hořice

Re: Božkov Republica Reserva

Příspěvek od josé »

Info:batch L9261M11/2
Web:https://www.bozkov.cz
Alkohol:40 %
Velikost:vzorky
Aroma:výraznější než Exclusive, ale podobné. mandle, dřevo, opálenost, karamel, kůže. punč, třešňový kompot, lékořice, prskavky. (b.1+/3)
Chuť:sladkost 2/3. karamel, ovocnost až k PX, pomerančová kůra, dřevo, kořeněná (hřebíček, skořice, pendrek). (b.2+/4)
Dozvuk:sladký po ovoci - třešňový kompot, sušené švestky, jablka a třešně. tabák, skořice, spálený cukr, kovovost, ořechovka, cola, káva. dost dobrý. (b.1+/2)
Shrnutí:výrazný pokrok k lepšímu od Exclusive. sladkost ještě snesitelná (OK, mám teď v oblibě suché rumy). v pohodě. (b.0/1)
Body:5+
"lepší jedna recenze nežli pytel keců."
Walter
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1093
Registrován: 04 dub 2016, 19:34

Re: Božkov Republica Reserva

Příspěvek od Walter »

Web:https://www.bozkov.cz/
RumRatings:https://www.rumratings.com/brands/8769- ... ca-reserva
Alkohol:40 %
Barva:
Velikost:Lahev o objemu 0,5 l
BarCode:8594005021044
BottleCode:L9261E31/2
Aroma:Výraznější jemná sladkost, nepatrně kořením a alkoholem vyostřená. Převládá připomínka českých rumových pralinek s velkými krystaly bílého cukru uvnitř. Dost možná je někdo ještě polil zbytkem višňového likéru. Závan cedru s větrovou špičkou. Náznak kokosu, skořice, pepře, vanilky, později také šťávy z exotického ovoce s kapkou medu.
Chuť:Plnější, slušně prokreslená. Příjemná sladkost, která nesklouzává k jakékoliv prostotě. Opět zde sice máme onen bílý cukr, naštěstí ale ve vší solidnosti doplněný o notnou dávku exotického ovoce. K tomu cedrové dřevo, hořká čokoláda, koření v podobě lékořice či vanilky.
Dozvuk:Delší. Na jazyku a patře pak přebývají stopy sušeného ovoce, čerstvého prutu právě zbaveného kůry a jisté parfémové syntetičnosti.
Shrnutí:Viz můj starší, přesto stále platný komentář: "Oproti Exclusivě se jedná o znatelně vyspělejší pití. Tedy souhlasím s Hunterovým názorem, že jde o povedený produkt. Zároveň nelze přehlédnout, že Reserva vychází z dosti podobných základů, na nichž vyrostla Exclusiva. Jakási Exclusiva na steroidech s připomínkou Angostury 1919. Každopádně je to dobré. Reserva už skutečně stojí za všimnutí, chcete-li v základu zajímavý rum."
Uživatelský avatar
Kobalt
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2009
Registrován: 14 led 2015, 16:53
Bydliště: Plzeň
Kontaktovat uživatele:

Re: Božkov Republica Reserva

Příspěvek od Kobalt »

Velikost:vzorek
Aroma:Nasladlá, ovocná, základní Plantation styl, ovoce, trochu dřeva.
Chuť:Dost sladká, karamel, dřevo, ovoce, dost výrazná, trosku řídká, trosku něco divného.
Dozvuk:Dost sladký, hodně ovocný, med, cukr, ostřejší sladkost, dřevo, méně sladké na konci.
Shrnutí:Jako jde to, pořád docela výrazný a docela sladký jednoduší rum který si své místo najde, za tu cenu je to dobrý.
"Why is that people like you always think you're more ruthless than people like me?"
roman296
Abstinent
Abstinent
Příspěvky: 16
Registrován: 24 lis 2019, 12:35

Re: Božkov Republica Reserva

Příspěvek od roman296 »

Ahoj, protože bych to nedokázal popsat tak hezky jako vy, připojím jen krátký postřeh ze slepého testu. Porovnával jsem Republica Reserva s Exclusive.
Včera nevychlazené, dnes jsem si dal obě vychladit. Obě jsou na můj vkus dost sladké. Upřímně řečeno Reserva mě zklamala neshledal jsem žádný rozdíl ani v chuti ani ve vůni.
Cítím se podveden, kde je ten 12 letý mix? :lol: Příště na takové to domácí popíjení zvolím levnější Exclusive. Ale neztrácím naději, že najdu lepší rumy za přijatelnou cenu. Berte moje hodnocení s rezervou, tvrdý alkohol piju výjimečně. Nicméně k alkoholu mám velmi kladný vztah v zimě víno v létě pivo. :)
Odpovědět