Domovarnické okénko
Domovarnické okénko
Nidan už sice své domovarnické příspěvky publikoval v pivní sekci, ale mě nějak přijde, že to tam mezi ty zkazky o tom co kdy kdo pil úplně nesedne. A neb už je nás tu na fóru s touto zálibou víc (a nebudeme se bát "vlka" nic), dovolil jsem si založit toto vlákno.
O víkendu jsem se po měsíci konečně dostal na vyzkoušení nové varničky, kterou jsem si dal k narozeninám (alespoň od někoho jsem tak dostal smysluplný dárek ). Je to 30l "minipivovar" Royal Cathering, ale značka zde je tak trochu podružná, neb totožnou varnu prodává i Karlstein a na jedno a totéž brdo co se týká principu vaření a především míchání za pomoci cirkulační čerpadla jsou i Grainfather, Brewzilla, ad.
A na první test se varna osvědčila i když jsem si po pravdě už v průběhu téhle první várky pár věcí přizpůsobil k obrazu svému. Předně středová "přepadová trubice" je naprostý nesmysl, protože ve chvíli kdy jí začne téct dílo, přestává procházet přes našrotovaný slad, protože jde logicky cestou nejmenšího odporu. Efekt cirkulace je pak k ničemu . Takže první co jsem udělal bylo, že jsem trubku opět zazátkoval. Ve chvíli kdy se nepoužívá přepad pak ztrácí smysl též vrchní síto, které má zabránit pronikání sladu do spodní části a cirkulace právě přes přepad. Síto šlo tedy pryč také , což mi zároveň umožnilo slad cca 3x za celou dobu hodinové infuze krátce promíchat. Pak už si stačilo jen pohrát s nastavením cirkulace tak, aby zespodu netahala víc vody než bylo schopné se přes slad "profiltrovat" a bylo to. Ostatně zde není vůbec třeba nějaká brutální cirkulace, spíš naopak. Zkouška zcukření dopadla na výbornou.
Vrchní síto jsem dal zpět až na vyslazování, kde je naopak super v tom, že lze mláto zalévat po celém povrchu i větší intenzitou bez obavy z narušení jeho celistvosti. Po každém vyslazování jsem pak síto na chvíli zvednul a mláto prořezal. Vyslazování jsem nakonec stopnul trochu dřív, neb jsem měl pocit, že už mám sladiny až dost a bál jsem se, aby po chmelovaru nebyla mladina moc řídká. Příště z mláta ještě něco "vyždímu".
Chmelovar bezproblémový, výřivka a následné přetočení (za tepla) do kvasné nádoby taky. Na chlazení jsem zatím použil starý chladič a chladil v kvasné nádobě. Na nový chladič přímo do varny jsem totiž neměl ten správný průměr hadic. Ale zatím mi i tenhle postup připadá lepší a nejspíš se ho budu držet i pro příště.
A výsledkem celého toho snažení by měla být 12° Blonde IPA Ekuanot Single Hop (OG 1,051; IBU 72; EBC 11). Efektivita varny mi vyšla 78% a to jsem v tom vyslazování ještě nějaké to % nechal (ale tak alespoň se známých pašíci budou mít dobře a třeba budou ty klobásky pak o to lepší ).
O víkendu jsem se po měsíci konečně dostal na vyzkoušení nové varničky, kterou jsem si dal k narozeninám (alespoň od někoho jsem tak dostal smysluplný dárek ). Je to 30l "minipivovar" Royal Cathering, ale značka zde je tak trochu podružná, neb totožnou varnu prodává i Karlstein a na jedno a totéž brdo co se týká principu vaření a především míchání za pomoci cirkulační čerpadla jsou i Grainfather, Brewzilla, ad.
A na první test se varna osvědčila i když jsem si po pravdě už v průběhu téhle první várky pár věcí přizpůsobil k obrazu svému. Předně středová "přepadová trubice" je naprostý nesmysl, protože ve chvíli kdy jí začne téct dílo, přestává procházet přes našrotovaný slad, protože jde logicky cestou nejmenšího odporu. Efekt cirkulace je pak k ničemu . Takže první co jsem udělal bylo, že jsem trubku opět zazátkoval. Ve chvíli kdy se nepoužívá přepad pak ztrácí smysl též vrchní síto, které má zabránit pronikání sladu do spodní části a cirkulace právě přes přepad. Síto šlo tedy pryč také , což mi zároveň umožnilo slad cca 3x za celou dobu hodinové infuze krátce promíchat. Pak už si stačilo jen pohrát s nastavením cirkulace tak, aby zespodu netahala víc vody než bylo schopné se přes slad "profiltrovat" a bylo to. Ostatně zde není vůbec třeba nějaká brutální cirkulace, spíš naopak. Zkouška zcukření dopadla na výbornou.
Vrchní síto jsem dal zpět až na vyslazování, kde je naopak super v tom, že lze mláto zalévat po celém povrchu i větší intenzitou bez obavy z narušení jeho celistvosti. Po každém vyslazování jsem pak síto na chvíli zvednul a mláto prořezal. Vyslazování jsem nakonec stopnul trochu dřív, neb jsem měl pocit, že už mám sladiny až dost a bál jsem se, aby po chmelovaru nebyla mladina moc řídká. Příště z mláta ještě něco "vyždímu".
Chmelovar bezproblémový, výřivka a následné přetočení (za tepla) do kvasné nádoby taky. Na chlazení jsem zatím použil starý chladič a chladil v kvasné nádobě. Na nový chladič přímo do varny jsem totiž neměl ten správný průměr hadic. Ale zatím mi i tenhle postup připadá lepší a nejspíš se ho budu držet i pro příště.
A výsledkem celého toho snažení by měla být 12° Blonde IPA Ekuanot Single Hop (OG 1,051; IBU 72; EBC 11). Efektivita varny mi vyšla 78% a to jsem v tom vyslazování ještě nějaké to % nechal (ale tak alespoň se známých pašíci budou mít dobře a třeba budou ty klobásky pak o to lepší ).
Re: Domovarnické okénko
A abychom při tom vaření nebyli na suchu, pustili jsme se do první ochutnávky měsíc a půl zrajícího ležáku s pracovním názvem TransAtlantic Hopy Lager 12° (OG 1050, IBU 35). Což by měl být Pale Lager britského stylu co se týká chmelovaru (Challanger, Northern Brewer, Styrian Golding) doplněný o "lehčí americký dry hop" (Summit, Sorachi Ace). Je to zajímavý kousek, ale na ležák je ten dry hop až dost intenzivní (i když to byly celkem slabé 3 g/l). To je dáno hlavně tím, že tohle pivo vzniklo především ze studijních důvodů porovnání vlivu spodních a svrchních kvasnic na totožný recept, jinak bych na spodňák sypal tak okolo 2 g/l. Druhý nemalý vliv má to, že jde o můj první dry hop v kyvetě pod ochranou atmosférou a ten rozdíl je nečekaně obrovský . Ale na jarních grilovačkách předpokládám sklidí tohle pivo úspěch především u něžného pohlaví, neb nabízí pitelnost ležáku ve voňavě ovocném kabátku amerických ALEů.
Tak "Dej Bůh štěstí!"
Tak "Dej Bůh štěstí!"
Naposledy upravil(a) spyna dne 27 úno 2020, 14:18, celkem upraveno 1 x.
Re: Domovarnické okénko
krásná práce
já včera stočil do lahví NeIpu tak ted počkám pár dní a už se na ní těším
jinak já nemám takovou mašinu jako ty ale z podobných důvodů jsem z levnějšího modelu přešel na hrnec a nedám na něj dopustit efektivita varny i přes 85%, krása...
teda ta poslení NeIpa má nižší, měl jsem problém při vyslazování s ucpáváním, ale to je moje nezkušenost, až poté jsem se dozvěděl že je pšenice potvora a že bych měl přidávat rejžový slupky, no člověk se má furt co užit
dej bůh štěstí !
já včera stočil do lahví NeIpu tak ted počkám pár dní a už se na ní těším
jinak já nemám takovou mašinu jako ty ale z podobných důvodů jsem z levnějšího modelu přešel na hrnec a nedám na něj dopustit efektivita varny i přes 85%, krása...
teda ta poslení NeIpa má nižší, měl jsem problém při vyslazování s ucpáváním, ale to je moje nezkušenost, až poté jsem se dozvěděl že je pšenice potvora a že bych měl přidávat rejžový slupky, no člověk se má furt co užit
dej bůh štěstí !
- Nethar
- Moudrý administrátor
- Příspěvky: 11789
- Registrován: 23 úno 2011, 15:28
- Bydliště: Olomouc
- Kontaktovat uživatele:
Re: Domovarnické okénko
Krása, krása O ucpávání s BrewZillou bych mohl povídat (a asi budu, až budu u počítače).
Je vidět, že my domovarníci jsme nenechali nic náhodě a na koronavirus jsme připraveni, není nad vlastní zásoby
Je vidět, že my domovarníci jsme nenechali nic náhodě a na koronavirus jsme připraveni, není nad vlastní zásoby
-
- Profesionál
- Příspěvky: 1428
- Registrován: 06 dub 2011, 11:11
- Bydliště: Slavkov u Brna
- Kontaktovat uživatele:
Re: Domovarnické okénko
Tak tak...
V každé organizaci je aspoň jedna osoba, která ví, o co jde. Tu je třeba najít a zastřelit.
Re: Domovarnické okénko
To je těch pár zbytků co se ti už nevešlo do sklepa a ani do garáže
Ale tak v Itálii jako první vykupovali těstoviny, tudíž je logické že u nás to bude pivo .
Ale tak v Itálii jako první vykupovali těstoviny, tudíž je logické že u nás to bude pivo .
-
- Profesionál
- Příspěvky: 1428
- Registrován: 06 dub 2011, 11:11
- Bydliště: Slavkov u Brna
- Kontaktovat uživatele:
Re: Domovarnické okénko
Se přece nenechám zahanbit ňákejma Talijánama...
Jinak ta fotka je z 1. února, já jsem to prostě věděl dřív .
Jinak ta fotka je z 1. února, já jsem to prostě věděl dřív .
V každé organizaci je aspoň jedna osoba, která ví, o co jde. Tu je třeba najít a zastřelit.
Re: Domovarnické okénko
Prozradíš recept; sypání, chmelení, kvasnice a tak?
Já měl na tu svou IPU (cca 20l vychlazené mladiny):
sypání 1,8 kg Pilsner, 2,5 Kg Pale Ale
chmelení Ekuanot 60 min. - 25g, 30 min. - 16g, 1min. - 25 g
k tomu na vyčeření Irský mech 10 min. - 2g.
Teď se mi o to starají sušené US-05ky. Kvasím to docela nízko (postupně jsem z 18 °C snižoval až na 16,5 °C), takže to "bublá" docela pomalu.
Plánovaný Dry hop po skončení primárního kvašení je Ekuanot 100 g na cca 7-10 dní při teplotě 10-15 °C.
Na NEIPU a na BRUT IPU se chystám v březnu, tedy pokud to budu stíhat. Teď lovím vhodné poměry a druhy nesladových složek... a taky kde sehnat ty správné (nejspíš tekuté) kvasnice, případně i nějakou další chemii...
Re: Domovarnické okénko
na 22 l sladiny a cca 19 l mladiny
Druh sladu Hmotnost sladu
Pale Ale 3,25 kg
Pšeničný 0,75 kg
Pšeničné vločky 0,50 kg
Ovesné vločky 0,50 kg
Celkem 5,00 kg
Rmutovací schéma
Objem Teplota Délka Typ
16,6 l 53,0 °C 5 min Infúze
16,6 l 63,0 °C 40 min Infúze
16,6 l 72,0 °C 20 min Infúze
16,6 l 78,0 °C 5 min Infúze
Odrůda chmele Čas přidání Množství
Ekuanot (Equinox) 14 % 60 min 10,0 g
Ekuanot (Equinox) 14 % 15 min 10,0 g
Ekuanot (Equinox) 14 % 0 min 80,0 g - whirpool
Ekuanot (Equinox) 14 % 50,0 g - dryhop po 48 hod
Ekuanot (Equinox) 14 % 50,0 g - dryhop po dalších 24 hod
kvasinky https://www.vasepivo.cz/zbozi/718/kvasn ... w-england/ - 2 balení
Druh sladu Hmotnost sladu
Pale Ale 3,25 kg
Pšeničný 0,75 kg
Pšeničné vločky 0,50 kg
Ovesné vločky 0,50 kg
Celkem 5,00 kg
Rmutovací schéma
Objem Teplota Délka Typ
16,6 l 53,0 °C 5 min Infúze
16,6 l 63,0 °C 40 min Infúze
16,6 l 72,0 °C 20 min Infúze
16,6 l 78,0 °C 5 min Infúze
Odrůda chmele Čas přidání Množství
Ekuanot (Equinox) 14 % 60 min 10,0 g
Ekuanot (Equinox) 14 % 15 min 10,0 g
Ekuanot (Equinox) 14 % 0 min 80,0 g - whirpool
Ekuanot (Equinox) 14 % 50,0 g - dryhop po 48 hod
Ekuanot (Equinox) 14 % 50,0 g - dryhop po dalších 24 hod
kvasinky https://www.vasepivo.cz/zbozi/718/kvasn ... w-england/ - 2 balení