Domovarnické okénko
- Nethar
- Moudrý administrátor
- Příspěvky: 11789
- Registrován: 23 úno 2011, 15:28
- Bydliště: Olomouc
- Kontaktovat uživatele:
Re: Domovarnické okénko
Já tu jeho nechuť k IBU sleduju dlouho a nidan podle mě od NEIPA sklouzne k hazy ale, pak udělá nějakého kyseláče a skončí u cideru
- Nethar
- Moudrý administrátor
- Příspěvky: 11789
- Registrován: 23 úno 2011, 15:28
- Bydliště: Olomouc
- Kontaktovat uživatele:
Re: Domovarnické okénko
Tak jsem zkusil to postupné vyslazování, že jsem po troškách upouštěl předek (nakonec ne kohoutem, ale uvědomil jsem si, že můžu normálně využít to čerpadlo) a nahoře pomalu dolíval vodu a vždy trochu počkal. No mohl bych čekat ještě dýl a taky jsem jednou nechal omylem téct to čerpadlo déle (vypnul jsem ho, ale ono to samospádem teklo dál, což jsem si všiml až posléze, nejsem zvyklý mít tu hadicí níž než dno), trochu jsem prořezal nožem... no určitě příště ještě zpomalím a mohlo by to být ještě lepší. Zkusil jsem úplně stejný recept jako v sobotu a nějaký odchylky tam určitě byly (trvalo mi třeba (aspoň se mi to tak jevilo) hrozně dlouho dosáhnout odrmutovací teploty), akorát jsem takhle jinak vyslazoval než že jsem to jenom zvednul a pak prolil vodopádem A v sobotu jsem měl 13,3° a dneska 14,5°a hlavně ještě o 1,2 litru víc, takže docela výrazné zlepšení efektivity.
Re: Domovarnické okénko
dneska jsem vařil zase NeIpu...tentokrát bez chmelení do whirpool:)
propočítal jsem tu minulou a z IBU 25 které jsem chtěl mi přidal chmel do whirpoolu +30 na výsledných IBU 55, a pak to nemá bejt hořký co?
jinak dneska jsem použil rejžový šlupky, co minule vysladit bylo utrpení tak dneska úplná paráda
propočítal jsem tu minulou a z IBU 25 které jsem chtěl mi přidal chmel do whirpoolu +30 na výsledných IBU 55, a pak to nemá bejt hořký co?
jinak dneska jsem použil rejžový šlupky, co minule vysladit bylo utrpení tak dneska úplná paráda
Re: Domovarnické okénko
Nízká hořkost a ještě bez chmelení do whirlpoolu . Fakt nechápu proč tomu pořád říkáš NEIPA
Já měl v neděli taky původně zálusk na vaření NEIPA, ale nakonec jsem sám sebe přesvědčil, že to bude chtít poladit i vodu, což budu dělat vůbec poprvé. Tak teď musím čekat, zda budou na Čevaku sdílní a pošlou mi podrobnější rozbor a hlavně až mi dorazí balíček s "dochucovadly" . Když jsem nemohl vařit, tak jsme alespoň pilně "ochutnávali" co nám tu teď leží. Při té příležitosti proběhl i první přímý test Pale Lager vs. Pale Ale ze stejného základu jen s rozdílnými kvasnicemi. Pale Lager i přes "Dry Hop aroma" svou příslušnost k ležákům nezapře už ve vůni, neb ta ležácká nasmrádlost tam prostě trochu je. V chuti je pak sušší a víc zdůrazňuje chmelovou hořkost a bylinné tóny. Pale Ale naopak ve vůni jemně podtrhuje ovocný charakter chmelů. V chuti je plnější s pocitově menší hořkostí opět zdůrazňující spíše ovocné tóny. Celkově je zakulacenější. Ve výsledku jsme se shodli, že PA se nám finálním profilem líbí víc. Každopádně ani Pale Lager s Dry Hopem jsem nejspíš nedělal naposledy. Příště však zkusím přidat na plnosti těla a trochu snížím hořkost i sypání na dry hop.