Tyrconnell 10 yo Port Cask Finish

Lahve z Irska
Odpovědět
Shargard

Tyrconnell 10 yo Port Cask Finish

Příspěvek od Shargard »

Po delší pauze vás opět vítám u jinak pravidelných recenzí na náš oblíbený destilát. Dnes se podíváme do Irska, konkrétně do Cooley, kde se destiluje mnoho whisek a jednou z nich je Tyrconnell. Palírna vznikla roku 1762 a byla vlastněná rodinnou společností Watt distillery, která se také angažovala v dostizích. Tím se dostáváme k samotnému názvu Tyrconnell. To byl nejúspěšnější závodní kůň, kterého vlastnila právě rodina Wattova . Kůň je vyobrazen i na etiketě. V současné době nabízí Tyrconnell asi jako jediná irská whiskey tři různě stařené typy destilátů. Madeira, port a sherry finish. Jedná se o desetileté verze. Vlajkovou lodí společnosti je 15y, který zrál v sudech po bourbonu. My se dnes podíváme na port finish.


Tyrconnell 10y port cask finish(46%)
Tyrconnell 10y port cask finish.jpg
Aroma:svěží, tropické ovoce, trocha trávy a kouře - ve vůni jednodušší a celkem dobře se čichá
Chuť:ovocný jam, lehce kořeněná, lehce dubová, štavnatá -fádní a tak zruba na prostředku jazyka mají všechny irské whisky co jsem kdy ochutnal totožnou chuť - okamžitě se mi vybavil Jameson - zřejmě irský syndrom, který trochu zamrzí
Dozvuk:kratší až střední, nasládlý, marmeládový a trochu dubový
Shrnutí:Asi zatím nejlepší irská whiskey, kterou jsem ochutnal, ale stále mám pocit, že tohle prostě není moje sklenka Glencairn. Jako by postrádaly osobitý charakter podle kterého by byly snado rozpoznatelné a hlavně zapamatovatelné. A při ceně okolo 50 liber rychle upadne v zapomění. Rozhodně se nejedná o whiskey kterou bych si koupil celou lahev.
Body:77
Doporučení:Aperitiv před jídlem
Slainte Mhath
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6759
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)

Re: Tyrconnell 10 yo port cask finish

Příspěvek od Hunter »

Tajně jsem doufal, že Tyrconnell dopadne líp. Asi sázka na na špatného koně :crying-yellow:
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
Króča

Re: Tyrconnell 10 yo port cask finish

Příspěvek od Króča »

Sice nemám Irsko nijak extra napité, ale musím souhlasit se Shargardem že i já mám z irských whiskey rovnaký "totožný " dojem, který mi moc neříká.. možná právě pro tu jistou (dosavadní) nudnost jsem se od Irska odklonil a přestal jej aktivně vyhledávat :? vím, měli by mne protáhnout pod kýlem, ale nemůžu si pomoct.. zatím to byl vždy spíš jen průměr až zkalmání :doh:
Každopádně za recenzi a "návrat" recenzenta jsem rád :D
Uživatelský avatar
Marvin
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1298
Registrován: 01 zář 2011, 09:31
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Tyrconnell 10 yo port cask finish

Příspěvek od Marvin »

Pokud dáte na ocenění, tak další dva kousky z této řady jich pár zajímavých obdržely. 10letý Tyrconnell Sherry Cask byl vyhlášen nejlepší irskou roku webem The Malt Maniacs. Dále získal ocenění v rámci World Whiskies Awards, které zaštiťuje The Whisky Magazine a to v kategorii Nejlepší irská single malt do 12 let. 10letý Tyrconnell Madeira Cask byl v r.2007 vyhlášen další nejlepší irskou roku, pro změnu Jimem Murrayem v jeho Whisky bibli.
Na druhou stranu, kdysi jsme měli v Brně ochutnávku všech tří a nějak o třídu lepší než tato po portském ty ostatní dvě nebyly.
Shargard

Re: Tyrconnell 10 yo port cask finish

Příspěvek od Shargard »

Víc chvály jsem slyšel na 15y plnění. V dohledné době ho ale nemám v plánu vyzkoušet.
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11789
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Tyrconnell 10 yo Port Cask Finish

Příspěvek od Nethar »

Shargard píše:Aperitiv před jídlem
Krásný pleonasmus ;-) (už blázním)
Odpovědět