Springbank 12 yo Cask Strength Batch 21

Odpovědět
Uživatelský avatar
tornado
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2445
Registrován: 21 zář 2016, 21:18
Bydliště: Praha

Springbank 12 yo Cask Strength Batch 21

Příspěvek od tornado »

sp 12.jpg
sp 12.jpg (14.56 KiB) Zobrazeno 1164 x

Springbank 12 yo Cask Strength Batch 21

Alkohol:56,1 %
Barva:
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/168596
Velikost:vzorek 0,04 l
Aroma:Výraznější, silně dominuje kakao. Pod tím nepatrně slad, rašelina, zatuchlé seno, kapka medu, plast / vosk. Po odstátí se objeví náznak citrusů (pomeranč).
Chuť:Jemná, výrazná. Nasládlá medová ovocnost (bonbóny Bon Pari), trochu travnatosti, špetka kakaa, rašelina a nepatrně olejnatost.
Dozvuk:Chuť pozvolna bez znatelných změn odeznívá. V úplném konci se objeví stopa kouře.
Shrnutí:Příjemný kousek, vyšší procenta jsou fajn.
Uživatelský avatar
LukeD
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1236
Registrován: 23 črc 2018, 23:45
Bydliště: Brno

Re: Springbank 12 yo Cask Strength Batch 21

Příspěvek od LukeD »

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/168596
Alkohol:56,1 %
Velikost:Vzorek
Aroma:Mléčný karamel, Toffifee, včelí vosk, karamelizovaný cukr, pečené vlašské ořechy. Ale i borůvky, plast a popel ohniště.
Po přidání vody: krupičná kaše posypaná skořicí, vanilkový rohlíček a lehce parfém.
Chuť:Alkoholově silná, obzvláště v průběhu první ochutnávky. Med, fondán, voštiny, ovesné vločky (müsli) a nezralá meruňka. Hlavně zpočátku ostrá a štiplavá, po chvíli pak brutálně houstne. Karamelový krém, karamelový puding. Pomeranč, mango a mandarinka.
Po přidání vody je dojem výrazně lepší, zároveň ještě více houstne. Vlašský ořech (bílý, nezralý), citrusová kůra, pálivá ředkvička, nezralá broskev, mandle, slaný karamel, ovesné mléko a lehce mentol a máta.
Dozvuk:Ústa úplně pokrytá voskem. Relativně suché. Pomerančová kůra a opět voštiny.
Po přidání vody se objeví svíravost. Kokosový olej, sušené kokosové hobliny, lehká slanost, vlašský ořech, česnek, sladový ječmen a všudypřítomná voskovost.
Shrnutí:Většinu vzorků mám označených pouze číslem Whiskybase, takže je pro větší objektivnost ochutnávám natřikrát, přičemž první dvě ochutnávky jsou naslepo.
Hlavně při první ochutnání mi takřka vypalovala ústa alkoholem. Chuť byla díky tomu zastřená. Zajímavé je, že při poslední, třetí ochutnávce už byl tento dojem přílišné síly alkoholu minimální. Po přidání vody přichází hustá skotská mlha. A vody snese opravdu hodně.
Naslepo jsem tipoval nějakou Deanston v sudové síle a nezávislé lahvování. Částečně díky výrazné voskovosti, částečně díky tomu, že vím, že nějaké Deanston mezi vzorky taktéž mám. O to větší bylo moje překvapení, když jsem si před třetí ochutnávkou zjistil, že se jedná o Springbank 12yo. Najednou jsem tam nacházel typické tóny, včetně lehounké stopy kouře v chuti. Jinými slovy, opět se ukázala krása ochutnávání naslepo. ;)
Jinak ale musím říct, že tahle 12yo Cask Strength je díky složení sudů poměrně dost výrazně jiná než všechny předchozí, které jsem měl možnost ochutnat. Netroufám si tvrdit, jestli lepší či horší, ale rozhodně jiná...
Body:88
Obrázek Je lepší žít hodinu jako tygr než celý život jako červ.
Odpovědět