Cragganmore 12 yo

Uživatelský avatar
spyna
Znalec
Znalec
Příspěvky: 778
Registrován: 15 bře 2016, 10:37
Bydliště: České Budějovice

Re: Cragganmore 12 yo

Příspěvek od spyna »

Cragganmore 12 yo

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/162
No:24
Alkohol:40 %
Slepý test:NE
Velikost:láhev
Aroma:květinová voňavka, sladká medová-ovocnost, vlašské ořechy, to vše ve slaboulinkém náznaku kouře
Chuť:řekl bych, že bezezbytku pokračuje v tom, co nabízí vůně, sladká ovocně-medová marmeláda s trochou květin, trochu dřevitosti
Dozvuk:marmeládově sladký, s trochou dřevité suchosti, která je v tomto případě spíš ku prospěchu, neb bez ní by té sladkosti bylo až moc
Shrnutí:Musím říct, že jsem ještě nepil whisky, která by tak přesně splňovala očekávání, které jsem měl po jejím "očichání". Tahle whisky opravdu není složitá, neb jakmile rozlousknete vůni, máte i vše ostatní. Určitě není na dlouhé prozkoumávání, ale spíš se hodí na příjemné popíjení. Po několika sklenkách musím říct, že největším limitem této whisky je pro mě ta květinová voňavka, bez ní by u mě byla mezi "sladkými" kusy o level výš.
Walter
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1093
Registrován: 04 dub 2016, 19:34

Re: Cragganmore 12 yo

Příspěvek od Walter »

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/33779
Web:https://www.malts.com/en-au/our-whisky-collection/cragganmore/cragganmore-12-years-old/
WhiskyOnline:http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff=cragganmore
Alkohol:40 %
Barva:
Velikost:lahev o objemu 200 ml
Aroma:Toblerone! Švýcarská mléčná čokoláda s kousky medovo-mandlového nugátu! Intenzivní vůně a je jí všude plno. (Nemýlím se. Nedávno jsem této čokolády spořádal dvě 100g balení, což bylo víc než dost.) Cítím také ovoce, čerstvou trávu, luční květiny, bylinkovou nahořklost, nepatrně vanilku.
Chuť:Významně bylinky, květiny, travní tóny, ale také troška ovocné nasládlosti, medu, na pozadí náznak kouře.
Dozvuk:Středně dlouhý, mírný, v počátku i jemně hřejivý.
Shrnutí:Pro mě whisky s hodně charakteristickou vůní, do jisté míry i chutí. Je relativně jemná, lehce pitelná, působí vyrovnaně.
Uživatelský avatar
inerc
Abstinent
Abstinent
Příspěvky: 24
Registrován: 15 pro 2016, 17:49

Re: Cragganmore 12 yo

Příspěvek od inerc »

Alkohol:40 %
Barva:
Aroma:Krasna kvetinovo ovocna, hroznovy must.
Chuť:Ovocie a kvetinky pokracuju v olejnatej forme, zvyraznuje sa drevitost s trochou dymu. Je mierne slana a korenista, skorica s klincekmi.
Dozvuk:Dozvuk jemny s trochou korenia, zavor s medom a bez pachuti a horkosti, velmi prijeny
Shrnutí:Typicky kventinkovo ovocny speyside zastupca, skvelo sa pije, je trochu menej vyrazny ako glenfiddich ale da sa v nom vela najst. Navyse za viac nez prijemnu cenu, flasu do zbierky urcite odporucam.
Uživatelský avatar
J.K.Ch
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1249
Registrován: 30 kvě 2015, 14:43
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Cragganmore 12 yo

Příspěvek od J.K.Ch »

GWC:http://whisky.gentlemenswhiskyclub.cz/c ... ore-12-yo/
Aroma:Alkohol ve vůni je trochu ostřejší. Jinak je vůně velmi plná silná a komplexní. Jsou v ní tóny karamelu, medu, oříšků vanilky a jemné citrusové svěžesti. Jsou zde ukryté i tóny ananasu.
Chuť:Chuť připomíná kvetoucí bylinky spolu se slade. Je v chuti plná nasládlá. Kořeněná je jen velmi jemně stejně jako je jemné i dřevo. Je zde trošku bylinek, trošku pomerančového likéru Cointreau, trošku skořice a trochu ovoce.
Dozvuk:V dozvuku mě překvapil jemný náznak ananasových Bombar. Jinak je dlouhý čistý a příjemný. A tu a tam se projeví velmi jemný náznak kouře.
Shrnutí:Whisky s výborným poměrem cena výkon. Dobře zvolený zástupce Speyside. Za danou cenu jsem více než spokojen.
Body:81
Uživatelský avatar
Torrez
New-make
New-make
Příspěvky: 177
Registrován: 20 led 2017, 20:04

Re: Cragganmore 12 yo

Příspěvek od Torrez »

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/162
Alkohol:40 %
Velikost:Celá láhev
Aroma:Svěží, zelená jablka, kyselé podtóny, slabší sladovost, obilnost, chléb. Takhle bych asi řekl, že průměrně voní skotská.
Chuť:Lehce kyselá, poté hořkost, která prakticky zatklouká po krátké chvilce veškerou sladkost. Po pár přechutnáních se hořkost postupně ztrácí, ale nic kloudného ji nenahrazuje.
Dozvuk:Náznak sladkosti, bílé víno, jinak bojuji s hořkostí, která mě všude pronásleduje. A když odezní tak nezbývá nic.
Shrnutí:Cragganmore mi nějak nesedla. Dával jsem jí hodně šancí, hořkost je tady vskutku dotěrná. Jsem zklamán a v důsledku toho ji musím řadit až nejhlouběji v žebříčku, protože mi vlastně nic nenabídla a mám asi třetinu lahve, kterou ani nemám motivaci dopíjet. Dle poznámek bych urazil Glenfarclas 10 YO i Glenfiddich 12 YO, kdybych o ní smýšlel lépe.
Uživatelský avatar
lalos
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1699
Registrován: 19 kvě 2015, 07:43
Bydliště: Zlín

Re: Cragganmore 12 yo

Příspěvek od lalos »

Info:Tak nějak se mi sešly všechny základní Classic Malts a poslední rok jsem se přes těch šest flašek tak nějak prokousával. No a protože k některým jsem ještě nenapsal recenzi, tak sem s ní.
Cragganmore je klasickým Diageo zástupcem Speyside. Víc k ní snad ani nelze napsat, je to základní čtení pro prvňáčky.
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/162
Web:https://www.malts.com/en-row/distilleries/cragganmore/
Alkohol:40 %
Barva:Old Gold – barveno - filtrováno
Velikost:Lahev
Aroma:Sladká, ovocná vůně. Rozinky, typická Speyside whisky. Karamel, nutela, nugát.
Chuť:Sladce medová. Slaný karamel. Nějaká ta dřevitost. Příjemně pitelná, i když trošku vodová. 6% navíc by jí slušelo.
Dozvuk:Středně dlouhý, sladký s lehkou dřevitou hořkostí, ale jinak vcelku fajn. Opět med a karamel. Oříšky.
Shrnutí:Docela dobrá, sladká a pitelná Speyside srovnatelná třeba s Glenfiddich 12. Na popíjení je fajn, špatného v ní nic není, nic víc v ní ale taky nehledejte.
Instagram, Facebook, Whiskybase

Scotch, irish, japanese, american, indian and czech of course- Racism Freezone
Uživatelský avatar
Petr KomáreK
Znalec
Znalec
Příspěvky: 668
Registrován: 15 črc 2019, 22:25
Bydliště: praha - východ
Kontaktovat uživatele:

Re: Cragganmore 12 yo

Příspěvek od Petr KomáreK »

Cragganmore 12letá 40%
cragganmore12y.jpg
cragganmore12y.jpg (32.9 KiB) Zobrazeno 3811 x

Aroma je příjemně voňavé, správně whiskově sladké, klasická Speyside, rozkvetlá louka, není úplně jednoduše čitelné, ale je příjemně mnohovrstvé. Po nějaké chvíli citrusy až pomeranče? Možná i lehké dřevo. Když na tu hru "každou chvíli cítíš možná něco jiného" přistoupíte, tak je docela zábavná. Jen se do ní za chvíli zamotáte a pak už nevíte, zda to opravdu cítíte nebo vám jen mozek posílá další podněty. Tentokrát jsem cítil jablka. Tak raději ochutnám. Vůně celkem navnadila. V chuti není špatná (to nezačíná dobře), ale je podstatně chudší a méně zajímavá než ve vůni. Lehká sladkost, postupně doplněná určitou lehkou hořkostí, kdy tam zůstávají spolu je to sladkohořké/hořkosladké. Možná i slané tóny, následované dřevem. Připomněla mi slaný karamel. Dokončení ne moc dlouhé, trocha sladkosti, slanosti i té hořkosti, trocha toho dřeva.
Je to dobře popíjitelná whisky. Dobře použitelná jako ukázka lidem, jak zajímavě může vonět a i celkem příjemně a nekomfliktně chutnat. Když chce člověk v klidu popíjet, tak dobrá volba, může popíjet, třeba si číst a nebude se od čtení rozptylovat hledáním chutí a obráceně, nevadí, když při popíjení myslí na děj knížky a nehledá všechny chutě. Whisky není co výrazného vytknout (až na tu občas dotěrnou hořkost - zrovna těď se mi vynořila a trochu mi vadí) a současně nic čím by byla výrazná, zapamatovatelná, co v ní hledat.

Někdy jsou ty asociace na konkrétní lidi či zážitky, jindy vymyšlené, někdy zcela obecné, prostě co samo přijde, co to připomene. Tady mě až překvapilo, že už vůně jí dala tvář a tělo, ovšem neznám ji, je zcela vymyšlená, ale tak, že mám pocit, že jí prostě znám. Hezká holka, mladá, celkem obyčejná, hezký nevinně svádivý úsměv, oči takové běžné, nic konkrétního, co by upoutalo, ale hezká. Delší rozpuštěné tmavé vlasy, část jich je na zádech, část vpředu na obou stranách. Vlasy končí tak v půlce mezi ramenem a ňadry. Na sobě má černý svetřík (nebo co to je, není to tlustý svetr a není to klasické triko, není to čistě hladká látka jako u trika) a pod ním už nic, takže sice zakrývá, ale odhaluje tvar a velikost jejích ňader. Nechci ten kus oblečení hned sundat, ale užívat si ji a objevovat postupně a různými způsoby. Jako fantazie teda jede a už se v ní objevují i představy, co všechno bude potom. Jenže fantazie je někdy mocná a někdy je to k dobru a někdy méně. A i když mi dopředu nedávala žádné obrazy, co by mělo následovat, tak po "vybalení" se trochu dostavil dojem "jenom tohle?". Byla by ale škoda dojmu podlehnout. Je to celkově hezká holka, hezké tělo, je milá a celý zbytek zážitku s ní je fajn. (Jak se mi v hlavě spojí ty asociace whisky/ženská, tak když prostě whisky skončila do průměrna, lepšího průměrna, tak ani u té ženské už prostě nic nevymyslím.)

http://www.whiskyonline.cz/index.php?ac ... ragganmore
Petr KomáreK
Whiskyonline.cz
http://www.whiskyonline.cz
moje whisky na možnou výměnu: http://pkomarek.cz/whisky/000.html
Uživatelský avatar
tornado
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2445
Registrován: 21 zář 2016, 21:18
Bydliště: Praha

Re: Cragganmore 12 yo

Příspěvek od tornado »

Cragganmore 12 yo

Alkohol:40 %
Barva:
Velikost:vzorek 0,04 l od našeho moudrého administrátora Nethara
Aroma:Lehké, příjemné. Slad, máslové sušenky, nepatrně nakyslé travnatosti a parfémovost. Po odstání se zvýrazní.
Chuť:Lehčí, nepatrně nasládlá. Slad, kapka medu, vanilka, trochu tureckého medu a listové těsto.
Dozvuk:Kratší. Chuť rychle odezní s nepatrným náznakem hořkosti.
Shrnutí:Nenáročná, příjemně pitelná. Porovnal jsem s Glenmorangie 10 yo Original. V aroma mi přišli identické, v chuti byla Glenmorangie hutnější se zajímavějším profilem a delším dozvukem bez známek hořkosti.
midlo
New-make
New-make
Příspěvky: 145
Registrován: 20 úno 2022, 10:04

Re: Cragganmore 12 yo

Příspěvek od midlo »

Cragganmore 12

Rok ochutnávky:2022
Velikost:Vzorek
Dojem:Jemná mírně dřevitá whiska připomínající v tomto ohledu Glengoyne 12, ale dřevitost u Cragganmore je méně intenzivní. Je to spíše nevýrazná, jednoduše obilná whisky která se snadno pije ale nezanechá po sobě žádný velký dojem. Není přeslazená.
Body:78
Odpovědět