Nedlouho již uplynuloKróča píše:Za nedlouho se podíváme na bourbon z palírny Wild Turkey..


..tak se podívejme

..nejprve na tu palírnu, kterou založil v r. 1855 J.W.Stevens poblíž městečka Lawrenceburg v Kentucky a to v místech, kde se údajně prokazatelně pálilo již v r. 1800. Lihovar v kristových letech koupil J.P.Ripy, který jej nazývá Old Hickory Springs Distillery. V r. 1905 probíhá přestavba a název se mění na Ripy Bros Distillery. Za zmínku snad stojí zde vyráběný Old Joe Bourbon, který v r. 1893 zvítězil na výstavě v konkurenci dalších 400 kentuckých bourbonů. Během prohibice byla palírna zcela uzavřena a k obnovení provozu došlo až po jejím ukončení v r. 1933, kdy byla opakovaně modernizována a její majitelé (stále rodina Ripy) se začali orientovat výhradně na výrobu bourbonu. V r. 1939 je lihovar prodán spol. Austin Nichols která jej (ne)typicky přejmenovala na Austin Nichols Distillery. Tento název se udržel do r. 1971, kdy palírna tak trochu překopírovala vinětu vlastního bourbonu, jenž se zde ve vší počestnosti vyrábí již od r. 1942. Pod křídla koncernu Pernod Ricard byla palírna přijata v r. 1980. V r. 2007 vyšly na světlo oficiální plány na její rozsáhlou přestavbu a modernizaci. Celý projekt ukončili slavnostním „otevřením“ dne 21.6.2011. Kapacita lihovaru byla zdvojnásobena a přibyly také skladovací prostory pro 20 tisíc barelů. V samotném areálu palírny se mimo jiné nacházejí plechové nevyhřívané sklady s kapacitou cca 250 tisíc barrelů. Další skladovací prostory jsou roznístěné nejen ve staré Old Joe Distillery. Palírna je vybavena více jak 70 let starými cypřišovými káděmi, které úzkostlivě střeží. Tyto kádě prý budou sloužit až do svého „posledního dechu“. Najdeme zde také 9 kádí z nerezu.
Současný Master Distiller Jimmy Russel zde pracuje již od r. 1954..
..a snaží se co nejvíc zachovávat tradiční postupy a vybavení v lihovaru. Palírna samotná se pak nachází v hlubokém vápencovém šelfu Kentucky River. Masa z vápence je využívána jako přírodní filtr vody. Palírnu najdete na tzv. Kentucky Bourbon Trail, kde můžete potkat taky Four Roses, Heaven Hill, Jim Beam, Woodford Reserve a Makers Mark Distilleries.
Teď už ale k samotnému bourbonu Wild Turkey. Svůj původ má údajně na lovu divokých krocanů, na který si v r. 1940 společně s přáteli vyrazil tehdejší ředitel Thomas Mccarthy. Jako překvapení vzal něco ze svých soukromých zásob.Tento počin se u ostatních aktérů lovu setkal s nebývale kladným ohlasem a Thomase přemluvili, aby podobnou láhev vzal i příště. Tradice byla na světě a v r. 1942 Thomas McCarthy vypouští na běžný trh bourbon Wild Turkey. Méně přitažlivá verze příběhu hovoří o inspiraci v nedalekém pohoří Wild Turkey Hill. Mashbill bourbonuby mělo tvořit 75% kukuřice, 13% žita a 12% sladového ječmene. Wild Turkey je společně s Jim Beamem druhým bourbonem, který zraje v maximálně vypalovaných sudech - aligator. Zraje v nevyhřívaných skladech a díky tomu teplota ve skladu kolísá v závislosti na okolních klimatických podmínkách. Vlivem tepla a zimy se destilát v sudech (a dřevo) rozpíná a smršťuje díky čemuž alkohol intenzivněji prostupuje vnitřní opálenou vrstvou sudu.
„Wild Turkey Rare Breed „
Jedná se o typický small batch bourbon namíchaný z výběrových sudů, které zrály 6, 8 a 12 let. Je plněný v sudové síle, čili barrel proof a pro duty free shopy je také plněn pod názvem Wild Turkey 1855 Reserve.
Info k ochutnávané láhvi
typ sudu: new bourbon oak
plnění: Wild Turkey distillery
batch: WT-03RB
objem alkoholu: 54.1 % (barrel proof)
natural color: ???
non-chillfiltered: ???
Moje zhodncení:
na degustaci / cca 1měs. po degustaci bez připomínání prvotních poznámek
Aroma: | jablečný ocet, kyselé srstky, mastnota a starý vlněný svetr / lák na okurky, skříň se starými kabáty (u babičky ![]() |
Chuť: | suchý, alkohol perlí a výrazně hřeje, "průmyslová" vanilka s trochou plastu, zuhelnatělé dřevo / prvotní sladký pokus přebíjí zvláštně kyselá chuť s ostřejším alkoholem, suchý dojem přetrval a objevuje se navíc připálenost |
Dozvuk: | zprvu hořké, navzdory předchozímu projevu přeci jen lehce parfémované, přesto stále dřevěné a lehce mastné / navíc připálené mandle a trochu gumy |
Shrnutí: | hodně řízný bourbon s ne zcela typickou tváří.. ona zvláštní kyselost nebyla vždy po chuti, ale s vodou se dala celkem úspěšně a zajímavě redukovat..kyselé ustupovalo a mělo snahu být ovocnější, taky více vynikala klasická povaha bourbonů, což mne ale tady nijak nebavilo..možná jsem si to vsugeroval ale měl jsem často na patře pocit zuhelnatělého dřeva (aligator???)..nejvýraznější u tohohle pití je asi finish a nejzajímavější vůně (ta s vodou)..v duelu s Blanton´s Gold Edition vyjde Krocan těsně jako vítěz ![]() |
Body: | 81 |