J.A. Baczewski

Evropské whisky kromě Skotska a ČR, možná bude později rozděleno na jednotlivé země
Odpovědět
Uživatelský avatar
Petr KomáreK
Znalec
Znalec
Příspěvky: 668
Registrován: 15 črc 2019, 22:25
Bydliště: praha - východ
Kontaktovat uživatele:

J.A. Baczewski

Příspěvek od Petr KomáreK »

J.A. Baczewski 43%
(Rakousko)

evrakjabaczewskir01pk.jpg

Značka je sice původem polská, ale výroba probíhá v Rakousku. Takže i když je považována za polskou whisky, tak se vlastně jedná o rakouskou.

Na etiketě whisky J.A. Baczewski je nepřehlédnutelné Fondée 1782 Lwów. Tehdy byla firma Baczewski založena ve vessnici Zniesienie na tehdejším předměstí dnes ukrajinského Lvova. V roce 1810 byla poctěna prestižním titulem - Císařsko-královský dvorní dodavatel. V roce 1885 stanul v čele firmy Józef Adam Baczewski a od něj je odvozen dnešní název. Společnost fungovala až do roku 1939.

V roce 1956 byla výroba obnovena, tentokrát ovšem v Rakousku. V roce 2011 se značka vrátila na polský trh.

(L20/2016819, koupeno v prosinci 2019 v polském supermarketu)
Po dohledání informací, kdy to vlastně není polská, ale rakouská whisky, nevím, čeho z toho se mám bát víc. Ani ujištění "Na podstawie oryginalnej przedwojennej receptury" mě moc neuklidnilo.
Aroma - aroma? Dvakrát jsem se musel přesvědčit, že jsem si nalil z této láhve a nikoliv omylem čistící prostředek s citrusovou vůní. Bohužel jsem si nalil z této láhve. Jak je již jasné, tak to není vůně, ale smrad čistícího prostředku s citrusovou vůní a karamelu a ještě tam možná dodali trochu vanilkové příchutě. Váhám, zda mám rovnou napsat, že je to hnusný nebo to i ochutnat. Ochutnal jsem. Je to plytké, nemá to chuť čistícího prostředku, ale levné míchané whisky, kde se vám nechce žádné chutě hledat. Prostě ta levná whisková chlastovitost. Odmítám dále zkoumat a dopíjet.

http://www.whiskyonline.cz/index.php?ac ... -baczewski

https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... ski-whisky
Petr KomáreK
Whiskyonline.cz
http://www.whiskyonline.cz
moje whisky na možnou výměnu: http://pkomarek.cz/whisky/000.html
Odpovědět