Kozuba Mr. Rye

Evropské whisky kromě Skotska a ČR, možná bude později rozděleno na jednotlivé země
Odpovědět
Uživatelský avatar
Petr KomáreK
Znalec
Znalec
Příspěvky: 668
Registrován: 15 črc 2019, 22:25
Bydliště: praha - východ
Kontaktovat uživatele:

Kozuba Mr. Rye

Příspěvek od Petr KomáreK »

Kozuba Mr. Rye Straight Rye Whisky 45%
(Polsko)

evpolkozubarmrrye01pk.jpg

Historie značky Kozuba & Sons začíná v roce 2005 v Polsku v obci Jablonka, kde se Zbigniew Kozuba po odchodu do důchudu začal věnovat výrobě alkoholu. Zprvu se jednalo o likéry, v roce 2010 koupili hybridní měděný kotel Arnold Holstein a začali s destilací vodky. V tu dobu se jednalo o první poválečnou rodinnou malou palírnu v Polsku. V roce 2012 začali s výrobou první polské single malt whisky a dalších verzí whisky.
V roce 2014 přesunuli svoji výrobu z Polska do USA, do St.Peterburgu na Floridě. Výroba započala cca v polovině roku 2016. K destilaci používají dva kotle Arnold Holstein, které převezli z Polska, na jednom běží výroba vodky, na druhém výroba whisky.

(koupeno červenec 2016)
První dojem z aroma je hodně dřevitý, to není ani vůně dřeva, ale spíše smrad z pily, kde řežou čerstvé dřevo. Když se nechá chvíli vydýchat, tak silné dřevo odezní, zůstane jen stálý lehčí tón a ukáže se ovocnost, nepřehlédnutelné žito a new-make tóny v pozadí (mělo by se jednat asi o tříletou whisky). Díky 100% žitu je ta vůně posunutá mimo ty běžné. Ukazují se mi tam banány s lehkým kořením, hrušky a lakované dřevo a všude přítomná obilnost. V prvním doušku žitná ostrost ve které se postupně dostává ke slovu ovoce, opět trochu banánů a začne se přidávat umělá pouťová žužu sladkost. V dalších doušcích je už výrazná žitná obilnost s vanilkovou sladkostí, která se opět postupně začíná blížit té umělé sladkosti a ta doznívá i v závěru.
Celkově je pro mě asi nejvíc zajímavá tím, že si můžu odškrtnout další pro whisky nezvyklou zemi a první polsko z těch dvou, co tu mám. Jak ji při dopisování dopíjím, tak to na mě působí dojmem levného bourbonu.

http://www.whiskyonline.cz/index.php?ac ... pol-kozuba
Petr KomáreK
Whiskyonline.cz
http://www.whiskyonline.cz
moje whisky na možnou výměnu: http://pkomarek.cz/whisky/000.html
Odpovědět