Gold Cock 12 yo 2008 Fajni whiskaři

Whisky z našich luhů a hájů
Odpovědět
Senoy
Znalec
Znalec
Příspěvky: 492
Registrován: 18 úno 2013, 14:25
Bydliště: Frýdek-Místek

Gold Cock 12 yo 2008 Fajni whiskaři

Příspěvek od Senoy »

Whisky značky Gold Cock z palírny Rudolf Jelínek není nutné nijak představovat. V zahraničí získala mezi špičkovými znalci respekt a na českém trhu platí za ikonu. Nejen z tohoto důvodu, ale především díky výrazné náklonnosti k této palírně se ostravský whisky klub Fajni whiskaři rozhodl vydat své první privátní stáčení právě z palírny Rudolfa Jelínka.

Měli jsme vzácnou možnost vybrat si z předem vybraných sudů, kdy každý z nich reprezentoval jiný charakter sladové whisky. Do nejužšího výběru se dostaly dva sudy, a to poslední sud z ročníku 1999 a předposlední volný sud ročníku 2008. Volba mezi nimi nebyla jednoduchá, ale nakonec jsme vybrali mladší whisky. Důvodem byl záměr vlastního finiše, který by u výrazně starší whisky nemusel mít požadovaný efekt. Vybíralo se mezi fortifikovanými víny sherry (ve hře bylo oloroso nebo Pedro Ximenez) a sladkém portském víně. V zápalu hlasování a řešení logistických záležitostí napadlo Mirka zvážit českou slivovici. V tom okamžiku měli všichni jasno a jednohlasně byla jako zástupce vhodného charakteru slivovice vybrána zlatá ročníková slivovice z roku 2015 (převažující odrůda švestek Stanley ze sadu U Studny).

Členové poté navrhli vlastní originální design etiket a krabic, který odkazuje na původ klubu. Na obrázku je dominantní silueta průmyslové oblasti Dolních Vítkovic s atypickým vertikálním umístěním podrobných údajů. Fialový proužek pak naznačuje finiš po slivovici.
Krabice z přední strany
Krabice z přední strany
Gold Cock Fajni Whiskaři - carton.jpg (33.91 KiB) Zobrazeno 1946 x
Krabice ze zadní strany
Krabice ze zadní strany
Gold Cock Fajni Whiskaři - carton back.jpg (46.29 KiB) Zobrazeno 1946 x

Pro další informace si dovolím uvést pár podrobnějších údajů. Sladinku připravovala Sladovna Bruntál z výhradně českého ječmene. Při sušení byl slad nakuřován přibližně na 10 ppm rašelinou z těžiště poblíž hory Svatého Šebestiána v Krušných horách. Po pomalé dvoustupňové destilaci v květnu roku 2008 byl čerstvý destilát uložen do silně opáleného, repasovaného sudu číslo 603 z evropského zimního dubu o objemu 276 litrů, ve kterém zrála až do října 2020. Následovalo přečerpání do sudu po zlaté ročníkové slivovici z odrůdy švestek Stanley, kde dalších 5 měsíců probíhalo závěrečné finišování.
Whisky nebyla dobarvována ani fitrována za studena. Celkem se ze sudu stočilo 355 lahví, které byly, jako garance dobře odvedené práce, vlastnoručně podepsány jejím kmotrem Mirkem Motyčkou.
Gold Cock Fajni Whiskaři.jpg
Gold Cock Fajni Whiskaři.jpg (44.33 KiB) Zobrazeno 1946 x
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/192416
Web:rjelinek.cz
Alkohol:62,7 %
Barva:
Věrohodnost recenze:Autor je ve střetu zájmu
Velikost:celá láhev
Tělo:Na první pohled je zřejmé plné tělo whisky. Zpočátku se na stěně skleničky vytvoří drobné perličky, které se pomalu mění v krásné, pomalu stékající slzy.
Aroma:Plná a výrazná ovocná vůně jasně určuje charakter whisky. Na první dojem se může zdát trochu uzavřená a zdánlivě prosí o pár kapek vody. Po chvíli se však začne pomalu rozvíjet, avšak svou opojnou vůní s chladivým efektem tají vysoký objem alkoholu. Z ovocných tónů je nejvýraznější čerstvá švestka naložená v medu, čímž přiznává finišování po zlaté ročníkové slivovici Rudolf Jelínek. V tomto případě šlo o odrůdu švestek Stanley, pro kterou je po napití typická právě výrazná medová sladkost s hedvábným pocitem v ústech. Dále se hlásí o slovo hřejivé koření, výrazná je zejména skořice se špetkou anýzu. Vše elegantně doplňuje příjemná dřevitá vůně dubu. Po přidání vody, které snese opravdu hodně, se zvýrazní švestková vůně a celková sladkost. Oproti neředěné variantě není tak povidlová, spíše připomíná švestkový koláč. Zároveň se však zvýrazní i kořenité tóny a občas jsem měl dojem, že ovocnou složku překrývá a rozbíjí tím celkový soulad i konzistenci aroma. Vše se však pokaždé po chvíli vytratilo, a proto doporučuji věnovat jí po rozkapání dostatek času na opětovné propojení aromatických složek. Po odvětrání skleničky je odměnou famózní opojná ovocná vůně, která se druhý den promění v příjemnou vzpomínku na sluncem vysušené dubové dřevo.
Chuť:Hutné, plné tělo okamžitě naplní pusu nasládlou chutí. Červené ovoce, slivovice. Snažím se zbavit prvotní myšlenky, že piju stařenou slivovici a následuje žadonění chuťových pohárků o trochu vody. Cítím, že vysoký objem alkoholu ochuzuje chuť whisky a ihned ji po kapkách přidávám. Odměnou je výrazné zvýšení sladkosti, chuť švestek s peckou, sladkých citrusů a opět závan skořice. Následuje kratší pocit pepřové pikantnosti, který se mění na příjemný hřejivý pocit na jazyku.
Dozvuk:Po napití zůstává středně dlouhý a hřejivý, patro hlásí koření a svěží citrusy. Necítím žádnou hořkost a dostávám chuť na přídavek.
Shrnutí:Celkový dojem z této whisky je velmi pozitivní. Od aroma, které neprozradí maximálně vysoký objem alkoholu, přes chuť, zdůrazňující švestku s kořením až po závěr, který vše nechává pomalu odeznít ve správném pořadí. Kdo má rád slivovici, neměl by si nechat ujít možnost ochutnat a udělat si vlastní názor. Ať už se mnou budete souhlasit nebo ne, podle mě se Mirkovi Motyčkovi povedla výtečná, ryze česká, whisky.
Naposledy upravil(a) Senoy dne 24 říj 2021, 14:44, celkem upraveno 1 x.
Senoy
Znalec
Znalec
Příspěvky: 492
Registrován: 18 úno 2013, 14:25
Bydliště: Frýdek-Místek

Re: Gold Cock 12 yo Fajni whiskaři

Příspěvek od Senoy »

Ještě fotka sudu po slivovici.
Cask no. 603.jpg
Cask no. 603.jpg (95.72 KiB) Zobrazeno 1944 x
Uživatelský avatar
Petr KomáreK
Znalec
Znalec
Příspěvky: 668
Registrován: 15 črc 2019, 22:25
Bydliště: praha - východ
Kontaktovat uživatele:

Re: Gold Cock 12 yo 2008 Fajni whiskaři

Příspěvek od Petr KomáreK »

Gold Cock 2008 Fajni Whiskaři Private Cask 08' Czech Single Malt Whisky 2021 Slivovice Finish 62,7%:

Poznámky z ochutnávky vzorku:
V prvním dojmu aroma je hodně výrazné dřevo nasáklé ovocným alkoholem, postupně se začínají profilovat švestky. Působí trochu ostře a uzavřeně, nechám ji chvíli vydýchat. Hutná ovocná marmeláda s nádechem alkoholu a stále se mi tam v pozadí ukazuje nepřehlédnutelné dřevo. Ještě po chvíli ustoupily výrazné tóny a ukazuje se ovocnost s nádechem povidel a medovou sladkostí. Celkově to aroma moc čuchatelný není. V chuti výrazná kořenitost, nádech do štiplavé slivovice. Ten finish se rozhodl přebít tu whisky co něj šla a povedlo se mu to. Tohle mi teda fakt nejede. Zkusím ten zbytek ještě naředit.

Naředění ji ve vůni pomohlo. Obrousilo ostré hrany, ukazují se povidla, lehké dřevo a nad tím se vznáší sladká ovocnost. Ovocno švestkovitý nádech. Pomohlo, ale že bych se v očuchávání vyžíval, to zase ne. I v chuti je pitelnější, povidlové tóny, ale stále výrazná kořenitost štiplavých švestek. Při dalších doušcích se ukáže na začátku sladká ovocnost se švestkovým nádechem, medovou sladkostí a kořenitost se posunula až do dokončení, kde mi dlouho zůstává a moc mě nebaví. Objevuje si mi v závěru švestkový/slivovicový nádech.
Celkově s krátkým odstupem si nemůžu vzpomenout, co mě na ní bavilo. Asi nejvíc to, že píšu závěrečné hodnocení a mám to už za sebou. Těžce jsme se nesešli.

http://www.whiskyonline.cz/index.php?ac ... -gold-cock
Petr KomáreK
Whiskyonline.cz
http://www.whiskyonline.cz
moje whisky na možnou výměnu: http://pkomarek.cz/whisky/000.html
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11789
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Gold Cock 12 yo 2008 Fajni whiskaři

Příspěvek od Nethar »

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/192416
Web:https://goldcock.cz
Barva:
Alkohol:62,7 %
Velikost:vzorek
Naslepo:ano
Aroma:Sice chutnám naslepo, ale je to jen taková formalita, výrazná slivovicová vůně a následně extra silný alkohol v ústech mi připomenou, co jsem to asi vzorkoval. Zralé švestky, Studentská pečeť, štípe do nosu. Přidávám dost vody. Otevírá se více ovocnosti, uhlazuje se, švestka a slivovice to stále valcují, přidávám ještě více vody, už je to jemné, vystupuje nějaký lískový oříšek, ale už i dřevitost (to většinou píšu u chuti, ale je to tam).
Chuť:Velmi ostré, pro mě prakticky nepitelné v základní stavu, přidávám dost vody. Stále to je moc, přidávám víc vody a už jsem to utopil...
Dozvuk:Bez vody masakr. S vodou se postupně uhlazuje, jde to jemnější smetanové nasládlosti, čokoláda s hřebíčkem, chtělo by si to s tou vodou víc pohrát, málo je málo a moc je moc :) Zatím vůně je hlavně ovocná, dozvuk je spíš nasládlá kořenitost.
Shrnutí:Díky Senoyovi za možnost ochutnat! Tady bych řekl narozdíl třeba od "fórového" GC, že slivovice nedoplnila charakter whisky, ale že ho přehlušila, slivovice hraje prim, ale je pravda, že on ten GC je švestkový i sám o sobě, tak těžko hledat, co je z čeho. Whisky v sudové síle je to hodně harsh, s vodou se to výrazně zlepšuje, ale vzorek mi nedovolil najít to nejideálnější množství. Pro milovníky stařené slivovice skvělá volba. Ač to není úplně můj stylový šálek, proti tomu tehdejšímu Slivovitz finishi mi tohle chutná o dost víc.
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6759
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)

Re: Gold Cock 12 yo 2008 Fajni whiskaři

Příspěvek od Hunter »

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/192416
Barva:
Alkohol:62,7 %
Aroma:Typicky slivovicový charakter GC povýšený na druhou. Peckoviny, pecky ze švestek, propolis, lesní med, větrovost, pryskyřice. (87 b)
Chuť:Monstrózní vliv zlaté slivovice. Medová, sladká, švestkovo pecková. Na tu sílu až překvapivě sladká. (89 b)
Body:88
Shrnutí:Ochutnal jsem díky Senoyovi na whiskyfestivalu v Malé Morávce, kde jsme si poslechli i story o vzniku tohoto plnění. Další přechutnání pak včera v klidu domova. Na festivalu mi přišla víc sladká a příjemnější, protože jsem měl už hubu zvyklou. Včera se mi zdála o něco přísnější. Celkově se mi líbí hodně. Je to whisky rázovitá, jako Ostrava samotná, líbí se mi i etiketa s industriální siluetou Dolních Vítkovic. Gratuluji Fajným whiskařům k výbornému plnění, moc mi chutnalo.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
joy
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2785
Registrován: 27 úno 2014, 17:20
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Gold Cock 12 yo 2008 Fajni whiskaři

Příspěvek od joy »

Gold Cock 12 yo 2008 Fajni whiskaři

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/192416
Alkohol:62,7 %
Velikost:vzorek
Aroma:aroma je alkoholové a docela uzavřené, švestkovitost, dřevitost, skořice
Chuť:sladká, medová, medové plástve, ostré koření, švestky, dřevitost
Dozvuk:silný, kořenitý, hřejivý, vanilka, dřevitost, slivovice, pepř
Shrnutí:Díky Senoyi, že jsem mohl ochutnat! Je docela ostrá a silná, chtělo by si to trošku vyhrát s vodou, ale na to jsme měl moc malý vzorek. Jinak mi docela chutnala a asi bych se postupem času s ní sžil. Jen by mě zajímalo to počítání roků (naše = 10 let, Fajných whiskyřů 12 let, Zdenyho = 13 let. Přitom základ stejný?)
Uživatelský avatar
Petr KomáreK
Znalec
Znalec
Příspěvky: 668
Registrován: 15 črc 2019, 22:25
Bydliště: praha - východ
Kontaktovat uživatele:

Re: Gold Cock 12 yo 2008 Fajni whiskaři

Příspěvek od Petr KomáreK »

přeochutnání vzorku při porovnávání slivovice finishů

V aroma ovocný alkohol, vlhké dřevo a postupně se začínají přidávat švestky. Když se nechá chvíli vydýchat, tak začne aroma marmeládovět a povidlovat, přidá se i dřevo-medová sladkost. Moc mi to nevoní, ale výraznou slivovici tam necítím. V chuti jsem dostal kořenitou pecku, po jejím rozkousnutí i trochu nahořklou. Tady už jasný nádech silné štiplavé slivovice je, postupně se začíná objevovat výrazná suchost se slivovico-švestkovou pálivostí. Pijákům slivovice to asi chutná, ale mně zpovykanému (skoro) pražákovi s rozmazlenou hubou to nechutná. Ještě v lahvičce část vzorku zbyla, ale dolévat si nechci.
Petr KomáreK
Whiskyonline.cz
http://www.whiskyonline.cz
moje whisky na možnou výměnu: http://pkomarek.cz/whisky/000.html
Odpovědět