Mackmyra Vintersol

Evropské whisky kromě Skotska a ČR, možná bude později rozděleno na jednotlivé země
Odpovědět
Uživatelský avatar
josé
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 2802
Registrován: 13 úno 2013, 10:37
Bydliště: Hořice

Mackmyra Vintersol

Příspěvek od josé »

vintersol.jpg
vintersol.jpg (21.22 KiB) Zobrazeno 405 x
Info:Švédsko, řada Seasonal Collection, 2019
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/138993
Web:https://mackmyra.com
Alkohol:46.1 %
Velikost:vzorek
Naslepo:ano
Aroma:nasládlé. sušené švestky, blůmy. tmavé dřevo, kopřivy. nafta? (b.1+/3)
Chuť:vysychající, pálivá, pikantní. tmavé dřevo, chilli, citron, zemitost. tahá sliny. (b.2+/4)
Dozvuk:hřejivý, zázvor, perníčky, dřevo. sladší, tmavá čokoláda, malinovka, rybíz. (b.1/2)
Shrnutí:pikantní a jehličková whisky. 50%? nasládle ovocná - citronová a rybízová říznost. (b.0+/1)
Body:5+
to, že se nepohybuju po Skotsku, jsem si byl celkem jist. tušil jsem Německo a nakonec se ze slepého čtyřtestu vyklubaly švédské Mackmyry. pořadí 1.Vinterglöd, 2.Vintersol, 3.Äppelblom, 4.Gruvguld.
oficiální info píše:Mackmyra Vintersol (Winter Sun) is a Swedish single malt whisky created in collaboration with the Port wine producer Quinta Do Vallado, one of the oldest and most famous Quintas in the Douro Valley.
The Swedish winter sun rarely visits as often as we like it to, and so we wanted the flavour of sun-soaked grapes to keep this whisky company.

1st fill Ex-Portwine casks, 500-700 L
New and 1st fill Amerikan oak, 200-128 L
1st fill Ex-Bourbon, 100 L
1st fill Oloroso and Swedish oak, 100-128 L

Quinta do Vallado
The famous Quinta Do Vallado was founded in 1716 and has since made its name as one of Portugal’s best port wine producers. For over 300 years they have refined the methods of producing port wines of the highest quality. The challenge, however, is the same as always – finding the perfect balance.
At the end of 2017, we went down to Portugal and started an exciting collaboration with Quinta Do Vallado. Their well-reputed port wine is a great match for our whisky and in early 2018 we sent down the first 30-liter barrels for saturation in their warehouse. Once in place, they were saturated by Vallados staff. That’s when we started the process of preparing barrels to give Vintersol the perfect port finish.
"lepší jedna recenze nežli pytel keců."
Odpovědět