Jameson 12 yo "1780"

Lahve z Irska
Króča

Jameson 12 yo "1780"

Příspěvek od Króča »

Irskou whiskey Jameson z palírny Midleton není jistě zapotřebí představovat:
http://www.jamesonwhiskey.com/age_verification.aspx
Aroma:Plochá vůně obilí, typická "sladovost" pure pot still,náznak angreštu + průvan ze skladu čistících prostředků.. vůči věku více alkoholová než bych čekal..
Chuť:zprvu lehce ovocně nasládlá, poté opět výraznější obilí a v podstatě celou dobu nejvíc ze všeho dřevitá.. vzadu mírně čoko
Dozvuk:hřející, nekonečná hořkost dřeva :( , rychle vysychá, pocit prašného stohu slámy
Shrnutí:Obecně whiskey Jameson je pro mě vcelku tvrdý oříšek.. i přes totální zklamání v základu, jsem se rozhodl dát jí šanci v podobě 12y verze.. Bohužel i tato byla doslova a do písmene (pouze) hořkým douškem :( Za sebe ji řadím k celkově nevýrazným, až zbytečným whisk(e)y..postrádá jakýkoliv vyhraněný charakter a nedokázala mě čímkoli osobitým upoutat, byť jsem jí dal nejednu šanci.. jedině snad sklad čistidel by stál za zmínku :? celkově působí jako vyprahlá, vykradená a prázdná whiskey.. Vzhledem k poměru CENA/VÝKON se propadá cca o 3body níž v mém bodovém hodnocení..
Body:60
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6759
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)

Re: Jameson 12 yo "1780"

Příspěvek od Hunter »

Díky za recenzi, i když dnes je to spíš ve stylu České obchodní inspekce- upozornění na závadné výrobky :D Podobně zklamán jsem byl před nedávnem z Bushmills Black Bush...každopádně přínosný profil, dáme si pozor.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
piter

Re: Jameson 12 yo "1780"

Příspěvek od piter »

Zdravim vsechny,

nechci prvni prispevek zacinat nejak negativne, ale faktem je, ze jsem se zaregistroval predevsim z duvodu, abych trochu obhajil vynikajici whiskey Jameson 12 :-)

Se skotskou whisky jsem pred lety trochu laskoval, par znacek ochutnal (posledni ochutnavka vsak byla pomerne nedavno, Tobermory 10), ale nakonec ji nejak zvlast nepropadl, ac se stale rad podivam na textove ci video recenze (nethar, ralfy). Zkousel jsem samozrejme i nejake irske a co se tyce 12 leteho Jamesona, byl jsem velmi mile prekvapen (obrovsky rozdil oproti ne moc pitelnemu zakladu). A mohu rici, ze tato whiskey je jedina, kterou mam za kazdych okolnosti doma i dnes.

Samozrejme, nemuzete me brat za vzor, kdyz mi skotska nerika tolik, co vam ostatnim, ale na druhe strane si nemyslim, ze bych pravidelne pil "pruvan ze skladu cisticich prostredku."

Mrkl jsem se na par ostatnich recenzi Jamesonu 12 a nasel jednu strucnou, pod kterou bych se mohl podepsat:

Kód: Vybrat vše

http://www.connosr.com/reviews/jameson/jameson-12-year-old-special-reserve/a-sippable-blended-irish/
"Nose: sweet and oaky, of a moderate intensity, some honey, caramel,and maple

Taste: excellent combination of barley and barley-malt flavours with good wood flavours of caramel, vanilla, honey, some spice and a little maple sugar

Finish: the grain flavours leave early, but the wood flavours and sweetness last a moderate time

Balance: the wood has added a very great deal here to the grain package, tasting almost bourbon-like. The flavours are very pleasant and work well together. This is much more refined than the basic Jameson, and in my judgment a very sippable blended whiskey"


Sto lidi, sto chuti - kazdemu sedne neco jineho. (podobny pripad, jako kdyz Nethar zde na foru hodnoti Angosturu 1919 vyse nez Mount Gay Extra Old, coz by mohl nekdo povazovat trochu i za hrich :twisted: )

Takze zde jeden pozitivni ohlas oproti jednomu negativnimu pro trochu rovnovahy :oops:

Na zdravi :)
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11789
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Jameson 12 yo "1780"

Příspěvek od Nethar »

Vítej na fóru, děkujeme za příspěvek! Klidně více takových, ať se nám tu rozproudí debata ;-) Nemyslím, že je to negativní začátek - naopak - je pozitivní, chválí Jamesona 12y ;-) Už jsme to tu v nějakém jiném diskuzním vláknu rozebírali - opravdu má každý jinou chuť a čím více různých názorů se sejde, tím lépe. Kdybych tu psal všechno třeba jenom já, mohl by vzniknout dojem, že Islay je to nejlepší na světě a bourbony jsou na zahánění návštěv, s čímž obojím by třeba Króča určitě nesouhlasil, takže tak to prostě není, každý má svojí cestu a to na whisce miluju - každá je jiná a navíc každému i jinak chutná. S Jamesonem 12y bohužel zkušenost nemám, abych mohl hodnotit, pil jsem jenom tu základní variantu a co si z ní pamatuju byla vcelku příjemná vůně, ale nijak víc mě to tenkrát neoslovilo. Ale jak sám píšeš, tohle je už asi o dost jiná sorta (viz třeba pro mě velký rozdíl mezi Ballantine's Finest a Ballantine's 17y).
Co se týče těch rumů, Mount Gay Extra Old je určitě kvalitní pití, ze kterého čiší taková nějaká zkušenost, většinou dostává lepší hodnocení než právě Angostura, ale nemůžu si pomoci, mně prostě tak úplně nesedl, čekal bych čistší rumovost a příjemnost, na rumy mám trochu jiné požadavky než na whisky, chci si u nich více odpočinout a zamlsat :-)
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6759
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)

Re: Jameson 12 yo "1780"

Příspěvek od Hunter »

Taky vítám, pitere. A pokud bys nám přispěl do rumové sekce, tak by to taky nebylo špatné, moc nás tu přes rumy nepíše, i tam se může rozvinout bouřlivá debata! ;)
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
Króča

Re: Jameson 12 yo "1780"

Příspěvek od Króča »

2piter: Buď vítán ;) vůbec si z protichůdného dojmu na tuto whiskey nedělej těžkou hlavu a už vůbec ne z toho, žes to napsal tak jak to cítíš :) to je absolutně v pořádku a jsem vážně rád, že se našel někdo opačného názoru..v podstatě jsem v někoho takového doufal, bo i já nerad píšu negativní hodnocení ;) osobně moc nefandím irským kouskům, bo mi přijdou povětšinou fádní..teda z toho co jsem zatím ochutnal ;) tento Jameson bohužel ve mně nenašel spřízněnou duši :? byť jsem se o to poctivě snažil.. není to sice vyloženě špatné pití, ale nenašel jsem v něm nic zajímavého (pro sebe ;) )navíc poměr cena/výkon je opravdu nelichotivý..představoval bych si, že tady by měla řada Jameson začínat a láhev být k sehnání bez problémů za částku 500-600,-Kč..to už bych ale asi chtěl moc :lol: Jak tu ale bylo řečeno, každý máme rádi něco jiného..viz např. Nethar: s Islay kousky se třeba ztotožňuji, byť se v mém případě nejedná o nějaké absolutní stanovisko :D zkrátka někdy mám větší chuť na porci něčeho květinovějšího, medověšjšího atd, než na nálož rašeliny a i zde mám své srdeční vzpomínky (Glenmorangie 10y);) naopak Nethar by bourbonem návštěvy vyháněl, kdežto já si na něm velmi pochutnám..opět ovšem záleží na konkrétním kusu ..jinak vyhnat návštěvu se dá v podstatě čímkoli..hlavně když toho ta návštěva vypije dostatečné množství, popř. se jí dostatečnou porcí zahrozí..problém může nastat, když tato výhružka naopak hosty přiměje pohodlněji se usadit :lol:
Naťuknu ještě jednu kontroverzi - viz. Glenfarclas 105 od Čolka :D předevčerejškem jsem ji konečně rozdělal i já a jsem s ní zatím naprosto spokojen ;) záměrně se bráním slovu nadšen :D takže se v blízké době můžete těšit v příslušném vláknu na další slovo do pranice :twisted: :twisted: :lol:
loučí se váš průvan ze skladu čistidel alias Króča :lol:
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6759
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)

Re: Jameson 12 yo "1780"

Příspěvek od Hunter »

Tak to vidíte, nakonec jsou ještě všichni rádi, že si někdo myslí pravý opak. To je s váma houby zábava, těšil jsem se, že se tu vyrojí znepřátelené frakce, nenávistné vzkazy a reakce, krevní msta, pumové atentáty...a tady se to ještě bude bratříčkovat či co :mrgreen:
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
Króča

Re: Jameson 12 yo "1780"

Příspěvek od Króča »

Bylo by asi opovážlivé a krajně nerozumné nevyhovět našemu globálnímu moderátorovi, takže tady to je:
Nechápu pitere, jak si můžeš na této whiskey vůbec ujíždět.. sprostá, vyvětralá a předražená okena, kterou bych se bál použít i na ty zasviněný okna.. je to opravdu ostuda zastávat se téhle láhve, zvlášť když jsem ji JÁ sám, ó ano, JÁ, odsoudil do pekelných hlubin.. jak si můžeš vůbec dovolit mít jiný názor?!!!! a hlavně jak si ho můžeš dovolit napsat veřejně sem na toto fórumm.. chápal bych, že si vytiskneš nějaké prostoduché pamflety a budeš je za nejtemnějších nocích lepit někde na nároží, ale toto je opravdu troufalost..vyhlašuji ti nesmiřitelnou válku a buď tak laskavý a už na mé recenze raději neraguj, bo mě nebaví si je číst jenom proto, abych se zbavil červeného upozornění na hlavní stránce.. doufám žes to pochopil ;)
A ty Huntere se nesměj..když už jsem v ráži, tak ti taky něco povím: Nemysli si, že ty tvoje precizní a vymazlené recenze alá fotbalový duel a co vím já co ještě jsi tady zatrapasil, jsou nějak báječné.. s tímto perfekcionalistickým přístupem a nadhledem se můžeš jít bodnout a nebo ještě líp, strč si ty recenze nejlíp za klobouk a laskavě je všechny vymaž..a buď té dobroty coby tady druhý nejvyšší a nepopichuj proti sobě dva členy této svrchované komunity. Vždyť jsme mohli s piterem rozvinout skvělé přátelství plné porozumění a tolerance, ale díky takovým jako ty, je to všechno v prachu a já teď musím zlostně bušit hlavou o zeď a vzlykat jak malé dítě, kterému vzali zmrzlinů..BŮŮŮ
KONEC PŘÍSPĚVKU NA PŘÁNÍ
Tak nějak sis to představoval ? :D jinak pitere věřím že i ty jsi pochopil moji absolutní upřímnost a vážnost, se kterou jsem vychrlil svůj opravdu ryzí názor a postoj :lol:
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6759
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)

Re: Jameson 12 yo "1780"

Příspěvek od Hunter »

:D Pěkná práce, palec nahoru, hned je to tu zajímavější, a ne jak na srazu katolické mládeže... ;)
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11789
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Jameson 12 yo "1780"

Příspěvek od Nethar »

Ono vás ty srandičky přejdou, až si to administrátor pořádně nepřečte a všechny vás zablokuje a povolí vám pouze přístup do sekce Printer's :-P
Odpovědět