Po dříve představeném Abuelo Añejo, což byl 5 let starý rum z produkce firmy Varela Hermanos S.A. si představíme o dvě třídy vyzrálejší Abuelo 12y. Mezi nimi se v portfoliu značky nachází ještě Abuelo 7y. Zraje v sudech z bílého dubu a nevyrábí se z melasy, jako Añejo, ale z panenské šťávy cukrové třtiny. Některé zahraniční zdroje uvádějí, že sudy, ve kterých zraje, jsou po whisky a bourbonu.
Tak tohle je originální, vůně je výrazná, s tóny cedrové dýhy, do které se balí doutníky, kůže, ořechy, tabák, rozinky, staré dřevo a dokonce mi evokuje kostel, něco ve stylu starého nábytku. (92 b)
Chuť:
Chuť je příjemně nasládlá, velmi lahodná, přitom excelentně jemná, i v ústech jako bych cítil aroma kůže. Dochuť je přímo skvělá, stále se měnící, v závěru zemitá. (94 b)
Shrnutí:
Tak tohle je pro mě opravdový skvost a velké překvapení z Panamy. Bodově se mi ustálil mezi Zapacou 23y a Angosturou 1823, tedy v naprosté špičce. Abuelo není ani nějak přehnaně sladký, ani nepůsobí tak těžkotonážně, jako Zapaca 23y, je to spíš jeho protipól. Je udivující, kolik zajímavých vůní a chutí se skrývá v tak jemném rumu. Velký dík patří Zombovi, za to, že mi ho objednal a vyzvedl v Praze ve slevové akci. Běžná cena je 900,- korun, ve slevě byl za famózních 570,- korun, pokud se podobná akce bude opakovat, moc neváhejte, jsem zvědavý, co na něj řeknete.
Body:
93
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus
Rumová nasládlost, jde do toho čistě rumově, rozinkově, hřebíčkově. Jsou slabší, jsou silnější, oceňuji absenci nějakých umělohmotných tónů.
Chuť:
Možná méně sladké, než by vůně napovídala. Na rum chvilkami i vcelku ostrý, ale stále uhlazený a jemný.
Dozvuk:
Klasika, ale příjemná, žádná hořkost či jiné nesmysly. Sladkost, koření, rumové kuličky s rozinkami.
Shrnutí:
Pro mě klasický dobrý rum. Nevidím v něm žádného lamače žebříčků, ale je jemný a moc dobře se pije, žádná negativa neshledávám. Nedávno jsem u nějaké whisky psal, že je to klasické ztělesnění čistého Speyside, v tomhle vidím klasické ztělesnění pořádného rumu v základní podobě. Z takového bych si rád dělal grog , musel by být vynikající, ale na to je láhev moc drahá a já zatím nedostatečný snob Možná pro mě tip na chudšího příbuzného Abuelo Anejo.
Tak určitěěě A bez legrace - já si ze všech svých lepších rumů párkrát zkusil grog udělat (a předpokládám, že v tom budu pokračovat) a nikdy jsem toho nelitoval, vůně se krásně rozzáří všude okolo a pije se to samo.
Neostýchej se, třeba taky propadneš onomu omamnému kouzlu
Pro informaci si jako formu protestu prochladlý po večerním běhu právě vařím vodu na takzvaný Mount Gay Extra Old Grog
Já to velmi dobře znám s vínem, které se přidává do některých omáček. Když jsme s tím doma začínali, tak to bylo - přece tam nebudeme lít tak dobré (a relativně drahé) víno, vrazíme tam něco obyčejného. Výsledek nebyl špatný, ale ani žádná laskomina. Při dalším vaření (a maje k dispozici více láhví jednoho vína) jsme se rozhodli, že do té omáčky věnujeme výborné víno a stálo to za to. Odměna v podobě harmonie (nejenom) omáčky a stejného vína ve sklenici byla dokonalá.