Aberlour A'bunadh batch 34

Shargard

Aberlour A'bunadh batch 34

Příspěvek od Shargard »

Přátelé kvalitního pití vítejte! Dnes zavítáme do srdce Speyside a konkrétně do Aberlour. Tahle palírna začala psát svou bohatou historii roku 1879 kdy ji oficiálně založil James Fleming, ale destilování se tu věnovali již od roku 1826. Aberlour se dá přeložit jako ústa bublajícího potůčku a nejspíš je pojmenovaný podle studny svatého Dorstena, která je poblíž. No a my se dnes podíváme na kousek pojmenovaný A´Bunadh což znamená původní nebo z původního. Tahle whisky je dělána v duchu whisky 19 století, prostě tak jak se dělala kdysi dávno. To znamená žádná filtrace ani dobarvování. Korek je zalit do vosku a lahev má jednoduchý, ale o to líbivější design - zaujme na první pohled. Obsah alkoholu je úctyhodný a to 59,5% - plněno vždy při sudové síle. Tento kousek zraje výhradně ve španělském dubu po suchém oloroso sherry. Whisky je bez udání stáří, ale nejčastěji se jedná o stáří mezi 12 - 15 lety. Samotná barva naznačuje, že použité sudy od sherry byly vpravdě kvalitní a destilát si dokázal vzít opravdu mnoho. Dnes to pojmu trochu obšírněji a uděláme si takové dva malé pokusy. První bude jak je také možné odhalit obsah alkoholu pouhým pohledem a druhý jak zjistit, zda je whisky opravdu nefiltrována.

Pokus číslo 1 - Tears and legs (slzy a nohy)
zde je třeba říct, že je nutno mít nějaké zkušenosti aby se člověk trefil nebo přiblížil skutečné hodnotě. Pro nás zatím bude stačit málo nebo hodně.
Nalijeme whisky do příslušného skla, nakloníme pod úhlem 45 stupňů a sklenkou dokola otočíme. Sklenku narovnáme a dáme proti dennímu světlu a po chvíli whisky začne stékat zpět po stěnách a utváží se kapky nebo chcete li slzy a za nimi ty nohy. Pokud sjou kapky velké robustní pak je obsah alkoholu nízký - okolo 40%. No a pokud jsou slzy malé, obsah alkoholu je pochopitelně co? No pochopiteln vyšší. Taky se dobře poznat viskozita podle toho jak rychle whisky steče zpět.

Pokus číslo 2 - absence filtrování za studena
Obrázek

Sklenka vlevo - čerstvě nalitá whisky
Sklenka vpravo - whisky s vodou po zhruba 80 min
Pokud whisky není filtrována stane se přesně toto - zakalí(v důsledku obsažených olejů, esterů a fenolů) se a všechny chutě a vůně se krásně rozleží. Chce to pochopitelně vychytat množství přidané vody - no a že mi to dalo práci, ale neskutečně příjemná práce to vám povím. Takže toliko k pokusům a kdyby měl někdo dotaz nebo našel chybu tak sem s tim. A konečně k whisky samotné. Tak ještě ne. Předtím než jsem lahev zakoupil jsem procházel hodnocení předešlých A´Bunadh a nenašel jedinou se špatným hodnocením - o to víc jsem se těšil. A teď už jdeme na to

Obrázek

Aberlour A´Bunadh Batch 34

Web:http://www.aberlour.com
WhiskyOnline:http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff=aberlour
Alkohol:59,5 %
Aroma:krásná, plná a bohatá vůně po oloroso sherry, pomeranč, zázvor, pražené exotické ořechy - doporučuju očichat před přidáním vody - omamující
Chuť:tělnatá whisky s krémovou texturou, ovoce - pomeranč, třešně, trocha koření - nejspíš opět zázvor, hořká čokoláda
Dozvuk:hned po spolknutí - belgiská pralinka, pak dub troška koření a hořkosladký tón, delší, hřeje i v žaludku, po chvilce na jazyku lehce uschne a nemůžu si pomoct ale nutí mě to pořád mlaskat a vychutnávat co to jen jde než se znova napiju
Shrnutí:Jednoznačne whisky s velkým W. Tohle prostě nelze nemilovat. Bezesporu jedna z nejlepších cask strenght whisky co jsem zatím měl. Nejen kvalitou, ale i cenou - okolo 38 euro. Už pomalu ale jistě pošilhávám po čísle 35. Mám ji otevřenou 2 dny no a už jsem si stačil vypěstovat závislout. Zrovna prší a to je ideální whisky do chmurného a ošklivého počasí. Ještě srovnání s a bez vody. S vodou vystupují ovodné tóny. Nos malinko ztratí na intenzitě - proto očichat i bez vody.
Body:90
Slainte Mhath
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11788
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Aberlour A´Bunadh batch 34

Příspěvek od Nethar »

Tak to teda moc děkuju, teď mám pěknou žízeň :lol: :lol: :lol: Trochu jsem takové hodnocení tušil, čas zapsat první položku do dopisu Ježíškovi ;-) Vymazlená recenze!
Shargard

Re: Aberlour A´Bunadh batch 34

Příspěvek od Shargard »

Nethar píše:Tak to teda moc děkuju, teď mám pěknou žízeň :lol: :lol: :lol: Trochu jsem takové hodnocení tušil, čas zapsat první položku do dopisu Ježíškovi ;-) Vymazlená recenze!
Dík. Mam takovej pocit, že se letos ježíšek strhne. Protože tolik flašek asi ještě nenesl :lol:
Króča

Re: Aberlour A´Bunadh batch 34

Příspěvek od Króča »

Supr recenze.. hokus pokusování s whisky oceňuji.. pro mě osobně byla tahle recenze přínosem.. vlastnosti (ne)filtrace mi byly známy a (za)kalení jsem zkoušel u Arranu 10y..jen jsem nepočkal tak dlouho.. slzy s nohama mi ale dosud unikali.. nebo spíš utíkali ;)
A o tom že jsem dostal slinu nemá smysl psát :cry: to je jasná věc :D
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6759
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)

Re: Aberlour A´Bunadh batch 34

Příspěvek od Hunter »

Já to tušil :D Jinak s devadesátkama se nějak roztrhl pytel, jde vidět, že si umíš vybrat.Jestli půjdeš i do jiné várky (myslím batch s jiným číslem), dost by mě pak zajímal přímý srovnávací testík, jak velké rozdíly budou mezi nima.Asi by měly být znatelné, každá várka má jiný obsah alkoholu...
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
Shargard

Re: Aberlour A´Bunadh batch 34

Příspěvek od Shargard »

Mám to v plánu, ale musim sebou švihnout, protože z lahve se mi nějak rychle odpařuje :shock:
vitez.7

Re: Aberlour A´Bunadh batch 34

Příspěvek od vitez.7 »

Taky moc díky za recenzi. Vypadá opravdu nádherně a to laborování s tím, kolik má whisky procent je super. Musím někdy zkusit :)
Shargard

Re: Aberlour A´Bunadh batch 34

Příspěvek od Shargard »

Určitě zkus a doporučuju všem. Pro mě je to zábava a potěšení to sledovat.
Uživatelský avatar
Radek
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1345
Registrován: 17 črc 2011, 09:25

Re: Aberlour A´Bunadh batch 34

Příspěvek od Radek »

Tak tohle je asi moje nejoblíbenější, při jejím pití se u mě dostavuje orgasmus.
Nepochválíš-li se sám, nikdo to za tebe neudělá.
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11788
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Aberlour A´Bunadh batch 34

Příspěvek od Nethar »

Můj žebříček priorit:
1) jsi žena
2) jedná se o nevinný degustační orgasmus projevující se pouze zvoláním "A... A... Abunadh..."
3) realita
Odpovědět