BenRiach 18 yo Gaja Barolo

Odpovědět
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6137
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

BenRiach 18 yo Gaja Barolo

Příspěvek od Hunter » 03 říj 2013, 21:14

benriach-18-year-old-gaja-barolo-wood-finish_zps938efacb.jpg

Jeden z menších restíků, lahev z červnové sedmé degustace Bratrstva rašeliny, kterou teď ještě můžu dál přechutnávat. Název Barolo je odvozen od italského červeného vína, Gaja je pak jedno ze špičkových italských vinařství.Whisky byla lahvována po 18-ti letech zrání, z toho 15 let byla uložena do sudů po bourbonu, další 3 roky v sudech po zmíněném vínu. Lahvována v počtu 3600 ks, není dobarvována ani filtrována za studena.
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/13205
Barva:
Alkohol:46 %
Aroma:Pomerančová kůra, broskvová marmeláda, sud po vínu se projevuje hřejivou vůní s kořením (skořice), k tomu lehce čokoláda a špetka anýzu. (88 b)
Chuť:Hřejivě kořenitá, skořicová, nasládlá, v dochuti pak přechází ze sladší do suchého stylu podobnému sherry. (87 b)
Body:88
Shrnutí:Tahle whisky je velmi zajímavá, prodělala u mě nejzvláštnější vývoj co se bodů týče, jaký jsem kdy zaznamenal. Původně na první ochutnávce jsem ji hodnotil 83b a byl jsem celkem zklamaný, říkal jsem si, co ten Jerry na ní viděl. Při dalších přechutnávkách už body oscilovaly někde mezi 85-86b, no a nakonec jsem asi při čtvrtém přechutnání na 88. Samotného by mě zajímalo, čím je to způsobeno, může to být ve mně (nálada, kondice čichových a chuťových buněk, ovlivnit to může i jídlo, pití před degustací a další faktory…), může se jednat taky o klasické „propití se“ k nějaké lahvi, tj. že jí přijdeme na chuť až po delším čase,což asi většina z vás už poznala, a napadá mě taky další vysvětlení. Obecně se u whisky stává, že jak v lahvi ubývá, kvalita nám zpravidla klesá, u vín to ale bývá i jinak, některá velká červená vína se potřebují „nadechnout“, otevřít, proto se také dekantují, aby se ukázaly v plné kondici, a tak přemýšlím, jestli i tato whisky, zrající v sudu po takovém víně, nemůže právě takovým pro whisky opačným vývojem procházet. To znamená jak jí v lahvi ubývá, je lepší a lepší. Momentálně mám v lahvi ještě asi 1/3 obsahu. Zažili jste něco podobného u nějaké jiné whisky? Mě se to stalo teprve podruhé, ale je to zajímavé a vrtá mi to hlavou. Je mi jasné, že kdybych měl z této whisky jen jeden vzorek, asi bych jí dost ukřivdil, což ukázalo i určitou slabinu bodového hodnocení whisky (zváště u vzorků). Stává se to, naštěstí ne často, ale i jako zastánce bodového hodnocení musím uznat, že čas od času může být bodová odchylka hodně významná. Bodovat samozřejmě nepřestanu, ale musím objektivně uznat, že k takovým výkyvům může dojít. Ovšem jedním dechem dodávám, že k takové politováníhodné události u mě dochází maximálně jednou za deset let… ;)
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

sandrider
Znalec
Znalec
Příspěvky: 586
Registrován: 04 zář 2011, 14:08

Re: BenRiach 18 yo Gaja Barolo

Příspěvek od sandrider » 03 říj 2013, 22:20

Zajímavý postřeh. Měl jsem vzorek a taky jsem byl zklamaný po tom jak ji Jerry vychválil.

Uživatelský avatar
Jerry1
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2023
Registrován: 05 dub 2011, 20:11
Bydliště: Mokrá, Brno - venkov

Re: BenRiach 18 yo Gaja Barolo

Příspěvek od Jerry1 » 03 říj 2013, 22:25

Huby mlsný! To byla láska na první ochutnání. I na další...

sandrider
Znalec
Znalec
Příspěvky: 586
Registrován: 04 zář 2011, 14:08

Re: BenRiach 18 yo Gaja Barolo

Příspěvek od sandrider » 03 říj 2013, 22:47

:oops: Asi si budu muset koupit lahev a postupně se zamilovat :)

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 9187
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: BenRiach 18 yo Gaja Barolo

Příspěvek od Nethar » 04 říj 2013, 19:55

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/13205
Barva:
Alkohol:46 %
Velikost:vzorek
Naslepo:ne
Aroma:Krásné výrazné aroma, sladké ovoce, čokoláda, leštěnka na nábytek, koření, marcipán, vůně nové kožené peněženky. Postupně přechází do nedozrálých vlašských ořechů. Docela na nos štípe, ale jinak paráda.
Chuť:Tohle je dost ostrých 46%, agresivní, nasládlá.
Dozvuk:Štiplavý, čili papričky, dřevitost.
Shrnutí:Opět pěkný kousek ze VII. degustace Bratrstva rašeliny. Výborně to rozjede ve vůni, ale zbytkem už si u mě pohoršila.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

sandrider
Znalec
Znalec
Příspěvky: 586
Registrován: 04 zář 2011, 14:08

Re: BenRiach 18 yo Gaja Barolo

Příspěvek od sandrider » 19 pro 2013, 23:26

Nedalo mi to a objednal jsem si u Petra ještě jeden vzorek a musím změnit svoje hodnocení po paměti z prvního ochutnání. Whisky je moc dobrá :)
[wb]
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/13205
Aroma:sladká, karamel, skořice, švestky
Chuť:sladká, kořeněná - hřebíček, lehce skořice
Dozvuk:středně dlouhý, pomeranče, dřevo
Velikost:vzorek
Body:bez hodnocení

Uživatelský avatar
J.K.Ch
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1095
Registrován: 30 kvě 2015, 14:43
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: BenRiach 18 yo Gaja Barolo

Příspěvek od J.K.Ch » 27 srp 2016, 19:20

GWC:http://whisky.gentlemenswhiskyclub.cz/w ... -benriach/
Aroma:Sladká, medová, těsto, víno, anýz, kukuřice.
Chuť:Výrazně méně sladká, než bych dle vůně očekával, určitě máta skoro až zubní pasta.
Dozvuk:Sušší, ale svěží a ovocný se sladkými pomeranči a jemnou hořkostí, která je vlastní pomerančové kůře a která se také slabě projevuje. Doznívání mentolové zubní pasty. A lehké náznaky dřeva.
Shrnutí:Výborná whisky, zajímavá a hodně svá whisky. Bohužel cena je velmi vysoká, ale to nás nemusí trápit neboť už je téměř nedostupná.
Body:84

Odpovědět