Lagavulin 16 yo

Odpovědět
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 8955
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Lagavulin 16 yo

Příspěvek od Nethar » 23 úno 2011, 19:37


Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6073
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Lagavulin 16 yo

Příspěvek od Hunter » 25 bře 2011, 09:10

Další skvost z ostrova Islay. Silný nádech rašeliny a kouře. První osobní dojem byl po velkém očekávání na základě oslavných recenzí spíše lehkým zklamáním,ale postupně jsem jí přišel na chuť a nyní jsem z ní doslova nadšený.
Aroma:Vůně je sytá a pestrá, od vařené švestky po karamelky, se závanem kouře z doutníků.
Chuť:Suchá chuť zpočátku vyrovnává sladkost charakteru sherry, později se vynořují olejové, trávové a slané tóny.
Shrnutí:Lagavulin 16 YO je suchá, kouřová whisky se silným rašelinným charakterem.
Body:90

Obrázek
Murray i Jackson ji hodnotí shodně 95/100.
Cena u topalkoholu 1032,- Kč.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

čolek

Re: Lagavulin 16 yo

Příspěvek od čolek » 05 kvě 2011, 19:54

Úžasná whisky.. jedna z těch, u kterých se nebojím říct, že si vždycky koupím novou lahev, až dopiju tu stávající. To, jak se v ní snoubí kouřovost, rašelina a sladkost á la krabí tyčinky je prostě neodolatelné. Za tu cenu je to bargain. Velká škoda, že Lagavulin nedělá více oficiálních plnění než 16yo a 12yo Cask Strength.. Moc by mě zajímalo jak se ta whisky mění v čase od 10 po 21 let stáří.

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6073
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Lagavulin 16 yo

Příspěvek od Hunter » 05 kvě 2011, 20:15

Můžeš zkusit třeba Distilers Edition, je v celkem zaplatitelných cenových relacích, třeba zde http://www.thewhiskyexchange.com/P-12869.aspx ,
jinak pak ještě zbývá možnost sehnat něco v nezávislém plnění: http://www.whiskybase.com/distillery.php?merkid=3 A souhlasím, že je to skvělá whisky!
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

čolek

Re: Lagavulin 16 yo

Příspěvek od čolek » 05 kvě 2011, 20:21

Distillers Edition jednou přijde na řadu :) Su zvědavý co jí Pedro Ximenez provede, mohl by ještě vyzvednout tu krabí sladkost

Uživatelský avatar
Shargard
Znalec
Znalec
Příspěvky: 739
Registrován: 07 dub 2011, 21:34
Bydliště: Irsko, Dublin

Re: Lagavulin 16 yo

Příspěvek od Shargard » 06 lis 2011, 17:46

Konečně i u mě přišla na řadu a už teď můžu říct, že jsem za to opravdu rád.
Aroma:bez vody: Po prvním přičichnutí jsem byl velice zklamán, protože jsem čekal docela něco jiného. Nevýraznost a uzavřenost - tady je něco špatně. No říkal jsem si, že mi asi dali jiný vzorek. Pak mi ale došlo, že mám v místnosti otevřené okno a hojně větrám. Whisky byla celkem podchlazená . Uvedl jsem ji do správné teploty a tady už bylo vše v pořádku.
sladkost, kouř, koření, trochu jód, lehká ovocnost
s vodou: všechno se krásně zvýrazní a to je přesně to co chceme
Chuť:bez vody: sladkost ale taková hutnější - jako čerstvý ovocný sirup, koření, rašelina, kouř, krapet slanosti
s vodou: chuť se dostává o level výš. ne že by se nějak zněnila ale má daleko příjemnější a výraznější charakter. Plus vystupuje slanost a dub
Dozvuk:bez vody: suchý, pikantní, kouřový a rašelina
s vodou: přidává se lehká slanost a dub
Shrnutí:Po úvodní nepříjemnosti s oknem se vše rychle urovnalo a já si mohl naplno užít tuhle whisky. Postupem času je ve sklence lepší a lepší. Tohle by se dalo pít pořád. Poměrně návyková a výborná záležitost. Tohle je lahev, kterou si s radostí koupíte znovu a znovu a ...
Body:89
Doporučení:Tak tady je potřeba pouze horší počasí.
Slainte Mhath
Obrázek

Uživatelský avatar
kalik
Abstinent
Abstinent
Příspěvky: 17
Registrován: 29 úno 2012, 20:43

Re: Lagavulin 16 yo

Příspěvek od kalik » 02 bře 2012, 22:43

Aroma:kouř, uzený, komín, táborák, sladkost, medový kouř, jablka
Chuť:popel, sladkost, kouř, plnost
Dozvuk:dlouhé dokončení, uzenina, uzené maso v medové omáčce
Shrnutí:velmi dobrá a středně jemná uzená whisky. Není tak drsná jako Ardbeg, je jemnější, hladší, sametovější, uhlazenější. Kdo nechce být převálcován Ardbegem a chce zkusit silnější kouřový zážitek, Lagavulin 16y je dobrá volba. Pokud vás ale zaujme, další zastávka je určitě Ardbeg. Výrazná, sametová a uzený whisky. Doporučuji.
Obrázek

piter

Re: Lagavulin 16 yo

Příspěvek od piter » 23 bře 2012, 20:42

Dostal jsem, ochutnal (zatim tak 3-4 sklenicky) . . . . no a moc dobre :-)

Kdybych to mel srovnat s Laphroigem 10y (druha Islay kterou jsem chutnal), tak mi to prijde jako po jodove a kourove strance mene vyrazna, ale v jinych aspektech komplexnejsi whisky.

V primem srovnani vedle sebe mi prijde, ze Laphroig ma nadherne jodove aroma ve vuni, skvely uzeny zaver, ale samotne telo je proste jen dobra whisky.

Lagavulin je mnohem vice jemna (ackoli ma 43%), pocit pri piti, jako by to byla whisky zalita smetanou(s trochou oleje), zaver kour a uzenost. Obvzlaste me potesil jeden odstin v chuti/aroma, ktery jiz zminil kalik, a to jablka - podobny ton, jaky citim napr. v Bushmillsech (take se divim, ale podobny podtom jsem takto v jinych whisky zatim necitil - az nyni).


(do budoucna planuji Ardbeg Uigedail, na ten jsem hodne zvedavy)

Žiži
Znalec
Znalec
Příspěvky: 273
Registrován: 15 led 2012, 01:49
Bydliště: Brno

Re: Lagavulin 16 yo

Příspěvek od Žiži » 24 bře 2012, 19:43

Aroma:spousta rašeliny, sladký kouř, včelí vosk, doutnající knot svíčky z včelího vosku, sušené ovoce, stopy desertního vína
Chuť:rašelina, kouřová, včelí vosk, sladké medové a slabě ovocné tóny, trocha soli
Dozvuk:spíše dlouhý, rašelina, včelí vosk, sušené ovoce, mírně slaný s trochou sladkosti i hořkosti
Shrnutí:Islay klasika, pár kapek vody uvolní víc jodu, lepší je neředěná, Lagavulin 16y (spolu s Talisker 10y) patří mezi nejfrekventovanější lahve v mém whisky baru
Body:90

piter

Re: Lagavulin 16 yo

Příspěvek od piter » 06 dub 2012, 11:25

Z lahve ubylo a nyni mohu s jistotou tvrdit, ze Lagavulin 16 je zatim nejlepsi whisky, kterou jsem mel. Ta smetanova sametovost, neuveritelne prirozene snoubeni se ovocne sladkosti, koure a lehke medicinalnosti, hloubka a mnozstvi jednotlivych chuti. Alkohol 43%, je tam, ale vsechny ostre hrany perfektne osmirglovany.

Snad jen kvuli kourove uzenemu zaveru, na ktery neni pokazde ta spravna nalada, existuje duvod mit doma i jine whisky :)

Odpovědět