Talisker Skye

Odpovědět
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11788
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Talisker Skye

Příspěvek od Nethar »

taliskerSkye.jpg
taliskerSkye.jpg (25.23 KiB) Zobrazeno 7254 x
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/64105
Web:http://www.malts.com/
WhiskyOnline:http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff=talisker
Barva:
Alkohol:45,8 %
Velikost:vzorek
Naslepo:ne
Poznámka:Whisky festival 2015 vzorek 8
Aroma:Po Springbanku Green uklidňující známá taliskerová vůně, ono po něm by bodovala každá whisky. Aroma se zdá lehčí, svěžejší, sladší než u klasické desítky.
Chuť:I tady se jeví více odlehčeně, ne tolik pepřově. Takový odlehčený Talisker, ne tak zasmrádlý jako třeba Storm, ne tak pepřový jako desítka.
Dozvuk:Vcelku normálně "taliskerový".
Shrnutí:Nezdálo se mi to nijak hrozné, naopak, prostě odlehčená omlazená desítka, proti tomuhle kousku bude mluvit tedy hlavně přestřelená cena. Troufám si říct, že Taliskery teď mám podrobně nastudované z různých vzájemných soubojů celých lahví, ale Skye jsem měl na festivalu sám samotinký a navíc po několika jiných vzorcích, takže správně zařadit ho nemůžu, natož obodovat. Pravěpodobně by ale porazil Storma a dál nevím.
salam15
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3108
Registrován: 20 říj 2011, 11:24

Re: Talisker Skye

Příspěvek od salam15 »

Aroma:Guma, olej, kyselost, mandarinky, vlastně je to vůně celkem surová
Chuť:Kyselost, pepř, gumové "stíny", hutná a nakonec dřevo
Dozvuk:dlouhý
Shrnutí:Srovnáváno s Taliskerem 10 yo. Byl to vlastně takový souboj starého vlka vůdce smečky s mladým vlkem aspirantem na vůdce.

Celkově je to agresivnější whisky než desítka, z mého pohledu jí hlavně uškodila ta guma ve vůni a lehce i v chuti, protože to je projev rašelinné nakouřenosti, který mi úplně nekonvenuje - holt v klasické desítce (o Lagavulinu a Laphroaigu nemluvě) se rašelina projevuje mnohem decentněji a příjemněji.

S naředěním guma zmizí a z whisky se stane sladký, komplexní, vynikající destilát, který je ale v chuti jednodušší než desítka, a proto v přímém srovnání prohrává. Takže starý vlk zatím vyhrává, ale on bohužel stejně nakonec chcípne a budeme si muset zvyknout na gumového mlaďocha. Přesto všechno musím Skye pochválit, protože je to velmi dobrá a krásně pitelná whisky, kterou lze za cenu odpovídající desítce rozhodně doporučit ke koupi (a ve Francii, odkud jsem si lahev přivezl, stojí cca 30 euro, které tam dříve desítka stávala).
Übermäßiger Alkoholgenuss schädigt Ihre Gesundheit.
Uživatelský avatar
J.K.Ch
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1249
Registrován: 30 kvě 2015, 14:43
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Talisker Skye

Příspěvek od J.K.Ch »

GWC:http://whisky.gentlemenswhiskyclub.cz/talisker-skye/
Aroma:Sladká, rašelinná s tóny nugátu, vanilky, oříšků a čokolády.
Chuť:Chuť je sladká karamelová s rozumným množstvím rašeliny. Oproti desítce jí chybí svěžest. Je jemně slaná s tóny ovoce, převážně jablíček.
Dozvuk:Dozvuk mě trochu trápí lehkou hořkostí v podobě, kterou moc nemusím. Ta se spojuje se sladkostí a vystupující rašelinou.
Shrnutí:Spíše lehčí, velmi pitelná kouřová whisky s trochu otravnou hořkostí v závěru. A možná až moc sladká. Vůči desítce ji chybí svěžest a ráz, ale dobrá je.
Body:80
buddha.ps
New-make
New-make
Příspěvky: 201
Registrován: 06 led 2017, 11:20

Re: Talisker Skye

Příspěvek od buddha.ps »

tentokrát si na skutočnú recenziu netrúfnem, až príliš som mal v hlave že je to Talisker. Oproti klasickej 10yo mi pripadá uhladenejší, ale na úkor sviežosti a "říznosti", čo je dosť škoda. Proste Talisker plní "light" verziu, každopádne je to výborné pitie, ale 10yo jasne vedie
Uživatelský avatar
lochness
Znalec
Znalec
Příspěvky: 692
Registrován: 17 kvě 2016, 10:29
Bydliště: Bratislava

Re: Talisker Skye

Příspěvek od lochness »

U mňa najslabší Talisker, nasledovaný Storm.
Nie je zlý, len slabý.
„Skúste prerušiť aspoň na mesiac váš zvyk abstinenciou a uvidíte. Ak nebudete mať žiadne problémy, tak asi nie ste závislý od alkoholu“ MUDr. Okruhlica
Uživatelský avatar
J.K.Ch
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1249
Registrován: 30 kvě 2015, 14:43
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Talisker Skye

Příspěvek od J.K.Ch »

Myslím, že se na to budu muset podívat a srovnat Skye a 10 Yo naslepo. Kdysi už jsem to zkoušel, ale to bylo po docela výrazné sherry bombě, takže měření bylo značně ovlivněno.
Tos
New-make
New-make
Příspěvky: 59
Registrován: 13 bře 2022, 22:58

Re: Talisker Skye

Příspěvek od Tos »

Aroma:Kouř, domácí uzené (poctivé, z komína od kachlových kamen, ve kterých se dřevem topí 365 dní v roce, protože jinej zdroj tepla na vaření, ohřátí vody atd. v chalupě není).
Chuť:Na počátku sladká, hutná, zesílená voltáž je znát. Pak přechází do mohutného kouřova, které (alespoň u mě) přebíjí úplně vše. Tím myslím, že jakmile se ta kouřová chuť objeví, už mě nic jinýho nezajímá.
Dozvuk:Načouzený, příjemně hřejivý. Rock me mama like a wagon wheel! Bóóže, to je pohoda!
Shrnutí:Má první ostrovní a nakouřená. Jak to, že mi o ní nikdo před lety neřek? Se základními blendy ani Speyside stylem single maltek se to nedá srovnat. Je to úplně jinej svět a nebýt vyšší ceny, určitě bych ji každýmu doporučil na začátek pro získání nejzákladnějšího přehledu. A jestli je tohle základ bez udání věku, jaká asi bude 10 yo, kterou si určitě časem pořídím? Navíc se po načnutí v chuti skoro nemění. Nechápu, jak někde můžou ječmen dávat jako krmení dobytku. Díkybohu za osvícené Skoty, co to pro nás proměňujou v pití! Ostatně, taky umím bejt dobytek :-) Už jak to chuťové hodnocení po sobě čtu, tak sliním. Měl by ji zkusit úplně každej. Komu nebude chutnat, tomu zaplatím poštovné, aby mi mohl zbytek poslat :D
joy
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2785
Registrován: 27 úno 2014, 17:20
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Talisker Skye

Příspěvek od joy »

A co teprve 10, ta je zase o kus dále. Aspoň ty starší plnění. A být tebou vezmu i Talisker Dark Storm.
Mirek
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1428
Registrován: 06 dub 2011, 11:11
Bydliště: Slavkov u Brna
Kontaktovat uživatele:

Re: Talisker Skye

Příspěvek od Mirek »

Ale pozor, Dark Storm, ne Storm! Nebo Port Ruighe - zase jiný rozměr té "taliskerovosti". A co teprve dnes už bohužel obtížně sehnatelný až nesehnatelný (za rozumný dukát) 57°North, to je materiál!
V každé organizaci je aspoň jedna osoba, která ví, o co jde. Tu je třeba najít a zastřelit.
Odpovědět