Bruichladdich Peat

Odpovědět
Uživatelský avatar
Shargard
Znalec
Znalec
Příspěvky: 739
Registrován: 07 dub 2011, 21:34
Bydliště: Irsko, Dublin

Bruichladdich Peat

Příspěvek od Shargard » 12 čer 2011, 11:33

Vážení přátelé vítejte u dalšího pokračování ze seriálu recenze na přání. Dnes se opět podíváme na milovaný a odbivovaný ostrov Islay a ano dnes to bude o rašelině a zase o ní. Bruichladdich Peat!!!!!!!! Tahle whisky neříká je mi 6,10,12,15 let tahle říká já jsem rašelina. V podstatě se jedná o blen tří whisky a to Octomore, Port Charlotte a klasického Bruichladdichu s výslednou rašelinatostí 35ppm. Sice stáří není uvedené, ale pohybuje se kolem 6-7 let, které whisky strávila v sudech z amerického bílého dubu a byla plněna při 46% alkoholu. Tak pojďme na to

Bruichladdich Peat (46%)
Obrázek
Aroma:sladkost- vanilka,karamel, kouř a hodně rašeliny, krásně poznáte že se jedná o mladou, svěží, dynamickou whisky, jemnost, rašelina je prostě v tomhle případě skvělá, to vše se odehrává bez medicíny a jodového kicku - je to jiný Islay styl
Chuť:kouř, rašelina, dub, lehce olejová, vanilka, lehce sůl - pobřeží a větrem profoukaná, pokosená, napůl uschlá tráva
Dozvuk:delší, hřejivý, rašelina a kouř a dub
Shrnutí:Bruichladdich produkuje Islay whisky ve svém unikátním stylu a musím říct, že mi hodně chutná. Pokud chcete ochutnat rašelinu trochu jinak než ji znáte ostatních Islay palíren pak tohle přesně to co musíte koupit. Nebezpečně pitelný a dobrý. Krásně se čuchá. Na svůj věk působí mnohem vyzrálejším a vyspělejším dojmem. Místo očekávané drzosti a drsnosti se vám dostane jemná a přívětivá péče. Jak jsem napsal - rašelina trochu jinak, ale pořád výborná. K tomuhle pití se prostě kdykoli rád vrátím.
Body:85
Příště posedíme s Dailuaine 16y Fauna a Flora
Slainte Mhath
Obrázek

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6133
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Bruichladdich Peat

Příspěvek od Hunter » 12 čer 2011, 12:18

Paráda, mí favorité na nákup bodují, a tradičně supr recenze.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Uživatelský avatar
Shargard
Znalec
Znalec
Příspěvky: 739
Registrován: 07 dub 2011, 21:34
Bydliště: Irsko, Dublin

Re: Bruichladdich Peat

Příspěvek od Shargard » 12 čer 2011, 12:32

Díky moc. Pokaždý když se mi do ruky dostane vzorek fakt dobrý whisky hodně mi to stěžuje výběr budoucí lahve, protože se pak nemůžu rozhodnout kterou chci a obvykle chci všechny no ale to nejde takže trávim čas tím, že sestavuju pořadí a mnohokrát ho měním fakt mnohokrát.
Obrázek

zivak
New-make
New-make
Příspěvky: 50
Registrován: 25 říj 2011, 10:21
Bydliště: Jihlava

Re: Bruichladdich Peat

Příspěvek od zivak » 06 pro 2011, 21:24

tak sem měl taky příležitost ochutnat a velice mě překvapila.
čekal jsem opět rašelinovou bombu zvláště z Islay a ještě Peat v názvu, no jak to teda dopadlo..
[autor]Živák[/autor]
Barva:
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/3679
Aroma:silná dezinfekce, rašelina (tady mě nezklamala)
Chuť:nasládlý kouř a velice jemná rašelina (tady velké překvapení)
Dozvuk:středně dlouhý, pro Islay netypicky nasládlý, kouřový, úpln na konci slaný nádech
Shrnutí:po typické vůni přijde pro mě skoro netypická chuť Islay, ne že by mi nechutnala, rád se k ní vrátím, ale čekal jsem větší "bombu" rašeliny.
Body:84
Naposledy upravil(a) zivak dne 26 dub 2012, 10:13, celkem upraveno 2 x.
Obrázek

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6133
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Bruichladdich Peat

Příspěvek od Hunter » 06 pro 2011, 21:36

No, každopádně kvalita tam asi je, pěkná práce klucí, o to víc se těším na jarní ochutnávku Bruchladichů...
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Žiži
Znalec
Znalec
Příspěvky: 273
Registrován: 15 led 2012, 01:49
Bydliště: Brno

Re: Bruichladdich Peat

Příspěvek od Žiži » 03 bře 2012, 17:18

Aroma:rašelina, kouř, sladká vanilka, sůl, pečené kaštany?
Chuť:rašelina, kouř, vanilka, připálený toast, sůl, náznak ovoce
Dozvuk:spíše dlouhý, rašelina a kouř, vanilka, sůl (marně tu hledám něco dalšího...)
Shrnutí:whisky která nabízí přesně to co inzeruje (jak trefně poznamenal Marvin), poměrně jednoduchá ale velmi příjemná na pití, řekl bych že se jedná o důstojného nástupce řady 3D, nareděním se v chuti a závěru objeví dřevité tóny, ale ne moc příjemné
Body:80

Uživatelský avatar
Radek
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1273
Registrován: 17 črc 2011, 09:25

Re: Bruichladdich Peat

Příspěvek od Radek » 11 pro 2012, 16:06

Velikost:vzorek
Naslepo:ne
Aroma:Slaná rašelina s lehounkým závanem citrusů.
Chuť:Rašelina s nádavkem soli a ke konci mi zatrnulo na okrajích jazyku.... že by pepř?
Dozvuk:Dlouhý a svíravý... v mírné sladkosti se v úplném závěru objeví náznak hořkosti.
Shrnutí:První co mě napadlo je hodně drsná rašple v krku.... čili hodně drsný představitel Islay řekl bych. Není to špatný, ale na zadek jsem se teda neposadil. Snad umí v Beuichladdichu lepší věci.
Body:83
Nepochválíš-li se sám, nikdo to za tebe neudělá.

Uživatelský avatar
Rescue
Znalec
Znalec
Příspěvky: 310
Registrován: 06 dub 2012, 17:23
Bydliště: Praha a okolí

Re: Bruichladdich Peat

Příspěvek od Rescue » 26 led 2013, 20:29

Aroma:rašelina, ale taková jemná…až sladká, svěží, možná náznak až ovocné sladkosti
Chuť:ostrá, slaná, oheň na jazyku, rašelina
Dozvuk:středně dlouhý až dlouhý. Zpočátku pepřová ostrost přechází do rašelinné jemnosti
Shrnutí:velmi příjemná, osobitá whisky v Islay stylu, ve které se příjemně skloubí rešelina a náznak slanosti. Pro mě takový "Islay Talisker" :-)

Uživatelský avatar
Botana
Znalec
Znalec
Příspěvky: 332
Registrován: 07 úno 2014, 13:54
Bydliště: Pardubice

Re: Bruichladdich Peat

Příspěvek od Botana » 20 bře 2015, 23:50

Velikost:mini lahvička 5 cl
Aroma:Jemné, je tam ovoce a je tam rašelina. Možná opečené jablko na ohni, malinko vanilky, kyselé ovocné bonpary, zralé banány, nic agresivního, do sklenice lze strčit nos, aniž by vás to nějak (výrazněji) štípalo, vše zahalené v jemném kouři.
Chuť:Sladkost vanilky se mění ve štiplavost, pepřovitost a celé je to zakončeno kouřem/rašelinou.
Dozvuk:Jemný dlouhý kouř.
Shrnutí:Co k tomu říct ... je to takové jemné, kouřové, ... a Port Charlotte An Turas Mor je lepší ;) .

Odpovědět