Clos Martin VSOP Armagnac

Odpovědět
Vagabond

Clos Martin VSOP Armagnac

Příspěvek od Vagabond »

Obrázek
[alkohol]40,0%[/alkohol]

CLOS MARTIN VSOP

Web:http://en.marussiabeverages.com/
Velikost:Celá láhev
Původ:Francie
Oblast:Armagnac - Bas-Armagnac
Hrozen:Folle Blanche
Úvod:Clos Martin je výrobce Armagnacu z regionu Bas-Armagnac. Armagnac je nápoj z francouzského Gaskoňska, který je starším, méně proslulým bratrem světoznámého a globálně úspěšného Cognacu. Prakticky se Armagnac od klasického Cognacu liší hlavně výrobním postupem. Zfermentované vinné šťávy jsou jen jedinkrát destilované v tradičním zařízení zvaném alembik a výsledný destilát si tak zachovává údajně větší aromatičnost a chuť. Zrání probíhá tradičně v sudech z gaskoňského dubového dřeva.
Zajímavostí této láhve je, že nejmladší brandy v tomto blendu Clos Martin je 8 let a to i přesto, že k získání označení VSOP by stačily pouhé 4 roky zrání. Druhým aspektem, který si zaslouží zmínku, je, že pro výrobu Armagnacu Clos Martin byla použitá jediná odrůda hroznů a sice slavná Folle Blanche. Tato tradiční odrůda je proslulá svojí rezistencí, kdy jako jedna z mála odrůd přežila ničivou vlnu mšic v sedmdesátých letech 19. století.
Láhev:Láhev si v případě značky Clos Martin na nic nehraje a nesnaží se nás svádět ladnými křivkami nebo historickými souvislostmi a výraznější vizuální dojem nevyvolává. Sklo je v tomto případě funkční obal. Korková zátka je u Armagnaců samozřejmostí. Láhev je opatřena stručným a vkusným potiskem. Tato strohá forma balení tedy alespoň u mě zákonitě vyvolává vysoká očekávání co se týče kvality obsahu.
Aroma:Aroma je alfou a omegou tohoto Armagnacu. Pečlivá příprava a delší vyzrálost než předepisují normy nechává vyniknout komplexnějším tónům, než by člověk u kategorie VSOP očekával. Z ovocných vůní zaujmou hlavně aromata lesního ovoce a pozvolna se uvolňující esence hořkých bylin. Nejvíc si však užívám krémovitost zakysané smetany a jemně štiplavou, hutnou vůni čerstvého pečiva. Co dělá tuto lahev výjimečnou jsou náznaky pyžmovitosti připomínající staré kůže a lakovaný nábytek jako z antikvariátu. Tyto tóny jsou typické až pro velice vyzrálé eau-de-vie a považuju za velký přínos, že si je v této cenové kategorii můžu zakusit.
Chuť:V případě Clos Martin VSOP platí příměr co v nose, to na jazyku. Velice příjemná, lehce štiplavá krémovitost zakysané smetany se přenese i do úst. Při delším převalování nápoje na jazyku vystoupí i jádrové tóny mandlí a zralých vlašských ořechů.
Dozvuk:Dozvuk je příjemně dlouhý, bylinkově hořko-sladký. Nejvýraznější jsou chutě lékořice a anýzu.
Shrnutí:Clos Martin VSOP můžu jednoznačně doporučit všem, kteří chtějí začít objevovat vyzrálejší, komplexnější chutě Armagnaců. Není to rozhodně brandy pro začátečníky a už vůbec né párty drink. Když si na ni najdete klidnou chvíli, budete mít příležitost odhalovat a rozebírat její strukturu a nezačně vás ani po několika večerech nudit. Svým charakterem navozuje příjemnou, nostalgicky rozjímavou náladu. Co tomuto nápoji chybí k dokonalosti je výraznější obal, který by mohl být během vychutnávání obsahu obdivován a nebo který by dělal dojem na návštěvy. Snad ale právě díky tomu dosahuje Clos Martin VSOP velice vysoké hodnoty poměru cena/výkon. Obsah vítězí nad formou.
Body:89
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6759
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)

Re: Clos Martin VSOP Armagnac

Příspěvek od Hunter »

Luxusně zpracováno, moc pěkná recenze. :clap:
Poznamenávám si pro případný nákup, tohle bych rád zkusil.
Dodnes jsem si myslel, že rozdíl mezi Armagnacem a Cognacem je jen v oblasti, netušil jsem, že se liší i technologický postup,
takže jsem se rád něco dozvěděl.
A jen malá technická poznámka, asi něco ztraceno v překladu, ale vinice netrpěly pod invazí mšic, ale jde o úplně jiný druh hmyzu, s názvem Mšička révokaz .
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
Vagabond

Re: Clos Martin VSOP Armagnac

Příspěvek od Vagabond »

Dík za upozornění. Nejsem hmyzař a viděl jsem "mšička" a hned jsem si to spojil se mšicema :doh: .

I když je Cognac a Armagnac geograficky celkem blízko, tak vzhledem k historickýmu vývoji na území Francie patřily tyto oblasti často do úplně jiné sféry ekonomickýho a politickýho vlivu a ovlivnilo to i vývoj technologie pálení. Zajímavý je, že "alembic" je původem arabská technologie, která se do Gaskoňska dostala přes hned sousední Španělsko.

Detailnější video je k technologii pálení "alembic" tady https://youtu.be/RpMXVk01fJI :ugeek:
salam15
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3108
Registrován: 20 říj 2011, 11:24

Re: Clos Martin VSOP Armagnac

Příspěvek od salam15 »

Tak on celý proces destilace je původem arabská technologie a rozdíl je i ve vinných odrůdách, které se používají. Každopádně recenze je to pěkná, tak jen tak dál.
Übermäßiger Alkoholgenuss schädigt Ihre Gesundheit.
Odpovědět