Glen Scotia Victoriana

Odpovědět
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6759
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)

Glen Scotia Victoriana

Příspěvek od Hunter »

bottle_victoriana_zps7tzu0ow2.png
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/62938
Barva:
Alkohol:51,5 %
Aroma:Hutná, hřejivá vůně. Borové dřevo, mentol, čokoláda, opálené dřevo (taky je tato whisky finišována v silně opálených sudech a pyšní se přídomkem "Charred Oak Casks"), ale je tu cítit i syrové dřevo, kůra sloupnutá ze stromu, tabák, trocha ředidla a skořice. (87 b)
Chuť:První dojem byl, že je překvapivě jemná na tu sílu. Uhlazená, s kůží, nádechem bourbonu, nasládlá, větrová, v dochuti pak vysychá, a přejde do pikantní štiplavosti. Celkově spíš těžší styl s větrovou svěžestí. (87 b)
Body:87
Shrnutí:Ochutnána na Whisky festivalu 2016. Zajímavá, těžce zařaditelná a originální whisky, bohatá na spoustu vůní i chutí, stále se to přelévá a mění a i ty poznámky jsou tak lehce schizofrenní (jemnost/těžší styl, uhlazenost/pikantní štiplavost). Jo, líbila se mi a zaujala.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
Uživatelský avatar
josé
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 2802
Registrován: 13 úno 2013, 10:37
Bydliště: Hořice

Re: Glen Scotia Victoriana

Příspěvek od josé »

victoriana.jpg
victoriana.jpg (18.86 KiB) Zobrazeno 1522 x
Info:BC: L4.137.2
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/191942
Web:https://www.glenscotia.com
Alkohol:54.2 %
Velikost:lahev
Aroma:nasládlé, vanilka, starší zaprášené dřevo AO. masovost, kůže, štěrk, papír, náznak kouře. kapka ovoce - angrešt, jablko. skořice. (b.2+/3)
Chuť:na svá % není vůbec ostrá ani agresivní. příjemně hřeje a je tak akorát. dost dřeva, šťavnaté sherry ovoce nepřehnané a zároveň bourbonový nasládlý vliv a lehká campbeltownská kouřovost. ořechy. koření. (b.3/4)
Dozvuk:nejvíc se projeví jemná kouřovost. sladší, karamely, ovoce (třešně, blůmy), skořice, vanilka. zemitost. hřejivý, větrový. (b.1+/2)
Shrnutí:baví mě. měl jsem ji v roce 2015 jako novinku v palírně. od té doby jí přidali pár % navíc. stále povedená whisky. nasládlá, lehce kouřová a sudovka. tuhle palírnu mám rád čím dál víc. (b.0+/1)
Body:7+
"lepší jedna recenze nežli pytel keců."
midlo
New-make
New-make
Příspěvky: 145
Registrován: 20 úno 2022, 10:04

Re: Glen Scotia Victoriana

Příspěvek od midlo »

Přišla na trh asi v r.2015, vidím na fotkách nějaké info o batchích kdy první má množství alkohoku 54.8. Pak do roku 2019 vidím verzi s množstvím alkoholu 51.5 a později cask strength verzi s 54.2 alk. Tyto všechny jsou v papírových krabicích. Pak mají Victorianu pro bezcelní trh, která má lahev v zelené tubě. Ta má 51.5 procent, ale prý ji též budou měnit na sudovku 54.2. Ta v krásné zelené tubě s 51.5 procenty se mi dostala do rukou. Je sladká, jednoduchá, a sirupovitá. Velmi olejnatá. Je to takový Sprinbank 10 bez kouře a s intenzivnější sirupovostí. S trochu jiným podáním šťavnatosti. Takže čistší chuť než Springbank 10. Možná jako Springbank 15, ale tmavší a sirupovější.

Je v ní 10-15-18 let stará whiska v určitých poměrech, a částečně dozrála v sudech po sherry a v zuhelnatělých. Podle ralfyho je na ní znát že pro ní byly vybrané i nějaké povedenější, potenciálně starší sudy, takže ač to z principu nedělá, si tuhle NoA minulý rok koupil a pochvaloval.

Chutná tedy velmi sirupovitě sladce karamelově spíš jednoduše.
15 letá Glen Scotia naproti tomu chutná ještě tmavěji, rafinovaně, a je v ní víc znát dřevitost. Victoriana je vyloženě určena k pošušňání jako příjemný sladký campbeltownský sirup.
salam15
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3108
Registrován: 20 říj 2011, 11:24

Re: Glen Scotia Victoriana

Příspěvek od salam15 »

WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/133939
Alkohol:54,2 %
Aroma:zelená jablíčka (Granny Smith), karamelky, meruňkový džem, koření
Chuť:Calvados, dřevitost, kořenitost, žádná hořkost, až hladivá chuť, na tu sílu krásně pitelná paráda.
Dozvuk:Příjemný, kořeněný a dlouhý a ... dlouhý.
Shrnutí:Tahle whisky mi zachutnala v Black Sheep pubu v Campbeltownu při SWS a od té doby je to moje srdcovka. Teď jsem si ji otevřel po skoro 4 letech a má to stále. Hádám, že to bude kombinace bourbon a sherry sudů, ale neční mi z toho ani jeden typ a je to krásně vyvážená whisky, která navíc chutná po jablcích, ale zase to nemá jen jablka - jo kdyby takhle chutnal Calvados, tak bych pil ten ;)
Übermäßiger Alkoholgenuss schädigt Ihre Gesundheit.
Uživatelský avatar
lalos
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1699
Registrován: 19 kvě 2015, 07:43
Bydliště: Zlín

Re: Glen Scotia Victoriana

Příspěvek od lalos »

IMG_4674.jpeg
IMG_4674.jpeg (9.34 KiB) Zobrazeno 376 x
Info: Glen Scotia, která má být moderní interpretací klasické viktoriánské whisky. Sudová síla, silně vypálené sudy, není to nikde uvedeno, ale řekl bych kombinace bourbon a sherry.
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/222752
Web:https://www.glenscotia.com
Alkohol:54,2 %
Barva:
Velikost: lahev
Aroma: Trochu vodová, bylinná, vanilka, nezralé ovoce, hluchavka, brambory
Chuť: Sladká, silná, mokré dřevo a kůra, pomerančová kůra, ořechy.
Dozvuk: Střední, silný, lehce hořký, čerstvě pořezané zelené dřevo, pomeranč.
Shrnutí: Tahle je super. Mám dvě flašky, takže máme fůru času se kamarádit. Už teď to vypadá, že kámoši budeme. Trochu si ale zvykám na nahořklé bylinné tóny.
Instagram, Facebook, Whiskybase

Scotch, irish, japanese, american, indian and czech of course- Racism Freezone
Odpovědět