Nikka From The Barrel

Jaké máte zkušenosti s japonskými kousky?
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6073
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Nikka From The Barrel

Příspěvek od Hunter » 12 črc 2011, 19:07

Pár slov úvodem o firmě.
The Nikka Whisky Distilling Co. Ltd. je producent japonské whisky sídlící v Tokiu.Vlastní 2 palírny sladové whisky, jednu v Yoichi na Hokkaidu (založena v roce 1934), a druhou v Aoba-ku, Sendai, v prefektuře Miyagi na severu Honšú.( založena v roce 1969). Společnost vlastní také palírnu Ben Nevis ve Skotsku.
nikkapalrna.jpg
Zakladatel společnosti a otec japonské whisky, Masataka Taketsuru.
Masataka Taketsuru se narodil v pobřežním městě Takehara (nyní Takehara-City), v prefektuře Hirošima. Jeho rodina vyráběla již od roku 1733 saké. Masataka pilně studoval a připravoval se k práci v rodinné firmě. V roce 1918 se pustil sám na dlouhou cestu do Skotska, kde se zapsal ke studiu na University of Glasgow a stal se prvním Japoncem, který začal výrobu whisky studovat a nakonec jí zasvětil celý svůj život. Při studiích se naučil umění míchání whisky i destilaci, krátce dokonce pracoval v palírně Hazelburn v Campbeltownu a v Longmore ve Speyside. Ve Skotsku si našel i svou lásku, svou budoucí ženu Ritu, s kterou se v roce 1920 vrátil do Japonska. Dva roky po návratu ztratil Masataka práci, a tak v roce 1923 vstoupil do skupiny Kotobukiya (dnes Suntory), pro kterou postavil destilerii poblíž města Kjóto, a tak se stal v roce 1924 otcem první japonské whisky. V roce 1934 se Masataka Taketsuru rozhodl osamostatnit, založil společnost Nippo Kaju, nechal postavit destilerii Yoichi na ostrově Hokkaidó a ještě v tomtéž roce začal vyrábět první blendy. V roce 1952 společnost Nippo Kaju definitivně přijala název Nikka Whisky. V roce 1969 vybudoval další destilerii na ostrově Honšú poblíž města Sendai. O 10 let později Masataka Taketsuru ve věku 85 let zemřel. Rita, která v Japonsku pracovala jako učitelka angličtiny, manžela podporovala až do své smrti v roce 1961. Rita a Masataka jsou pohřbeni společně, v Yoichi.
Masataka Taketsuru.jpg
Masataka Taketsuru.jpg (16.38 KiB) Zobrazeno 6657 x
Úvod:Jedná se o míchanou whisky. Vyzrálé sladové a obilné whisky jsou smíchány a znovu uloženy do jednou použitých sudů po bourbonu, kde dochází k takzvanému snoubení, při kterém vzniká velmi harmonická whisky odlišující se od ostatních výrobků. Vyznačuje se hloubkou chuti a bohatým aroma. From the Barrel je lahvována přímo ze sudů v síle 51,4 % alkoholu.
Číslo sudu: 22J04C
Barva:
WhiskyBase:https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/20342
WhiskyOnline:http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff=nikka-ja
Aroma:Karamel, dřevo, marshmallows,silná vůně sladkého sladu, ale i alkohol.
Chuť:Zlomek sekundy se zdá lehká a jemná,pak vystoupí síla, vanilka, karamel,lékořice.Odeznívá velmi pozvolna, skvěle vyvážená whisky.
Body:84
Nikkaresize.jpg
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 8955
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Hradec Králové
Kontaktovat uživatele:

Re: Nikka From The Barrel

Příspěvek od Nethar » 12 črc 2011, 20:19

Krásná fotka aneb Nikka chutná i českému hmyzu ;-)

Přidávám svoje hodnocení:
Aroma:takový zvláštní sladkokyselý nálev, snad okurky, kyselé ovoce, vanilka, skořice, alkohol
Chuť:sladce skořicová, žádná hořkost
Dozvuk:příjemný, jemný a dlouhý, karamelový
Shrnutí:milá, jemně zaoblená, prostě zkušená blended
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Uživatelský avatar
Króča
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1525
Registrován: 11 dub 2011, 20:54
Bydliště: Olomouc

Re: Nikka From The Barrel

Příspěvek od Króča » 22 srp 2011, 19:14

S hrůzou a děsem v očích jsem zjistil, že jsem se dosud ještě nevyjádřil k této whisky, která nám dělala společnost na naší degustaci :shock: To jsem ale ostuda :oops:
Aroma:květy jabloní, místnost s podlahou z tatami, kafr, kůže a lehký závan dezinfekce
Chuť:mírné dezinfekční pohlazení, bylinná hořkost s trochou sladkosti
Dozvuk:opět byliny, alkohol perlí a štípe, dřevo a také zlehka meruňky
Shrnutí:Pro mě to byla v rámci degustace asi nejtežší whisky k "přečtení".. hodně uzavřená a velmi řízná a ostrá - jedním slovem KATANA.. moc mi neseděla ona bylinnost.. možná kdyby jsem měl možnost se s ní seznamovat déle (mít ji doma), tak by se hodnocení mírně zvedlo, ale neudělala na mne takový dojem, abych s ji kupoval.
Body:75
85+ bodů = doporučuji
Obrázek

zombice
Znalec
Znalec
Příspěvky: 718
Registrován: 28 zář 2011, 19:31

Re: Nikka From The Barrel

Příspěvek od zombice » 18 úno 2013, 17:05

Aroma:Zralé ovoce, višně v čokoládě, nasládlá zemitost, s trochou odstupu i květinová (výrazně, ale ne do sladka), vanilka až do rumových pralinek
Chuť:nasládle kořenitá, řidší, hořká čokoláda, kakao, dřevo.
Dozvuk:Sušší, středně dlouhý až dlouhý, dřevitý (v prvním ochutnání i náznak kouře), káva.
Shrnutí:Přiznám bez okolků, že bych netipoval blend, spíš slušnou průměrnou single malt a za vzorek tím pádem díky Hunterovi!

Uživatelský avatar
zyki
Znalec
Znalec
Příspěvky: 677
Registrován: 22 led 2013, 14:36
Bydliště: Praha

Re: Nikka From The Barrel

Příspěvek od zyki » 17 čer 2013, 13:23

Sahám trochu do vzpomínek, lahev této whisky jsem vypil v průběhu prosince loňského roku. Papírová krabice, číslo sudu 02B60B.
Alkohol:51,4 %
Aroma:žužu, turecký med, kyselé želé, náznak laku na dřevo
Chuť:po sladkém začátku přijdou bylinky, projeví se alkohol (příjemně)
Dozvuk:mírná sladkost a bylinky, stopa lehké rašeliny (manželka cítila rašelinu už ve vůni)
Shrnutí:tato láhev a vzorek Yamazaki 10Y způsobili, že jsem z Japonska nadšen, na otevření čeká Nikka Taketsuru 21Y

Uživatelský avatar
Kiwi
New-make
New-make
Příspěvky: 175
Registrován: 30 pro 2012, 20:16

Re: Nikka From The Barrel

Příspěvek od Kiwi » 25 pro 2013, 20:57

 

Nikka From The Barrel

Barva:
Alkohol:51,4 %
Slepy vzorek:Ne
Velikost:Vzorek
Aroma:Na první čuchnutí mohutné a silné (dřevo, oříšky), na druhé vystupuje alkohol, ale jen mírně
Chuť:Síla je malinko znát, ale chuť překvapivě není moc bohatá, trochu květin
Dozvuk:Spíše delší, dřevitý
Shrnutí:Od blendu jsem klasicky moc nečekal, ale vůně mě navnadila (nebyla naparfemovaná či nasládlá), bohužel ale zbytek spíše zklamání z nevýraznosti. Není špatná, ale hraje tam roli právě prvek zklamání. Vyhovuje mi, že není moc nasládlá.
Pozn. - číslo sudu nevím kde zjistit, bratr má pouze láhev, bez krabice či tubusu.

Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6073
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Česká Lípa
Kontaktovat uživatele:

Re: Nikka From The Barrel

Příspěvek od Hunter » 25 pro 2013, 21:05

Číslo sudu mám na hlavní etiketě na lahvi, vpravo dole.
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Uživatelský avatar
Kiwi
New-make
New-make
Příspěvky: 175
Registrován: 30 pro 2012, 20:16

Re: Nikka From The Barrel

Příspěvek od Kiwi » 25 pro 2013, 21:16

Hunter píše:Číslo sudu mám na hlavní etiketě na lahvi, v pravo dole.
Uz to vidim na fotce. Na bratrove lahvi tam toto chybi.

Uživatelský avatar
Jerry1
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 2014
Registrován: 05 dub 2011, 20:11
Bydliště: Mokrá, Brno - venkov

Re: Nikka From The Barrel

Příspěvek od Jerry1 » 10 bře 2014, 12:54

Ochutnal jsem v Cohiba Conti Clubu a bylo to velmi příjemné překvapení. Nasládlá, výrazná chuť. Zachutnala natolik, že jsem si dal ještě jednou, to především díky celkem malé nabídce whisky.

Uživatelský avatar
Cyra
New-make
New-make
Příspěvky: 120
Registrován: 18 říj 2013, 11:39

Re: Nikka From The Barrel

Příspěvek od Cyra » 20 říj 2014, 20:30

Před časem jsem si "Barrelku" dal několikrát v místního baru, než jim došla. Byla to má první japonka. Teď mám doma konečně lahev, a tak jsem ji konečně otestoval v klidu.
Aroma:Slazené kakao, čokoláda, ovoce (jablka a pomeranče), tabák. Také med a květiny
Chuť:Sladká a ostrá, ale svěží a šťavnatá. Trocha tabáku, soli a skořice. Vyvážená bez výraznější hořkosti.
Dozvuk:Hřejivý, sladce dřevitý. Čokoláda, jablečný štrůdl a stopa po pomerančích s nějakým kořením. Vysychá a zůstává pocit příjemné sladkosti.
Shrnutí:Výborná whisky. Japonci mě touto whisky hodně překvapili. Krásný a originální design láhve a krabice.

Odpovědět