Crown Royal

Kanadské kousky
Króča

Crown Royal

Příspěvek od Króča »

Dnes se vám pokusím představit tuto kanadskou whiskey.
Prve ale něco k samotné Gimli Distillery, kde se Crown Royal whiskey vyrábí
Obrázek
Sehnat na netu kloudný obrázek palírny byl (alespoň pro mne) docela problém, tudíž se musíte spokojit s tím, co je ;)

Gimli Distillery byla založena v r. 1839. Od roku 1968 je ve vlastnictví Seagram, která dnes spadá pod spol. Diageo. Společnost ji od základu zmodernizovala a měla by to být snad poslední palírna, která Seagremu v Kanadě zbyla. Nachází se na západním břehu jezera Winnipeg. Byla sem přesunuta výroba z několika již zaniklých palíren jako např. Waterloo, La Salle, Beaupré a Amhersburg. Její kapacita je hodně přes 30 milionů litrů ročně a je tak nejspíše druhou největší kanadskou palírnou. Prvenství si zřejmě drží Walkerville Distillery (přes 40 miliónů litrů) do jejíhož portfolia patří mimo jiné i u nás známá Canadian Club. V Gimli Distillery řadu produktů dochucují (mým oblíbeným) bourbonem Four Roses. Palírna odebíra vodu z podzemní řeky mezi jezery Winnipeg a Manitoba.
Obrázek
Řada whiskey Crown Royal je poměrně rozsáhlá a tvoří ji plnění Deluxe, Black, Reserve, Cask no.16, Extra Rare a snad také Limited Edition,která by měla být určena výhradně pro USA.

Ochutnával jsem u nás asi nejběžnější verzi Deluxe, kterou lze sehnat za "lidový" peníz, tedy do 500,-Kč.
Obrázek
Nejprve uvedu trochu z toho, co jsem o této whiskey vypátral:
Byla namíchána na počest historické návštěvy krále Jiřího IV. a královny Elizabeth v Kanadě, která se uskutečnila v roce 1939. V jejím krédu je: "I král si pochutná." Narazil jsem dokoce na neoficiální označení coby "kanadský Maccalan". Whisky pod tímto názvem (Crown Royal) začal již v roce 1930 vyrábět Samuel Bronfman - ředitel zaniklé palírny Waterloo (1857-1992). Speciálně pro tuto whiskey je ročně vyrobeno zhruba 50 milionů dárkových pytlíků. Její směs je namíchána z více než padesáti druhů whiskey vyráběných z pečlivě vybíraných obilovin a kukuřice. Zraje v typických "white oak barrels" a patří mezi nejprodávanější kanadskou whiskey v USA. Označení stáří byste na láhvi hledali jen marně, ale spekuluje se, že je snad 10 letá. Lze se dočíst, že obvykle se pije samotná nebo s ledem a také se používá do míchaných nápojů. Měla by jí charakterizovat vůně s nádechem vanilky a ovoce, jemná a dlouhotrvající chuť s dubovými podtóny a ve finishy by se měla dlouze rozplývat na jazyku. Tolik marketingu a reklamy.

Teď už mé soukromé hodnocení, které bude v trochu odlišném "slohu", než na který jsem zvyklý:
Vůně po bourbonu alá základní Four Roses, ovšem méně výrazná.. taky trochu čokolády, lesní smůly (borovice?) a hodně alkoholu.. V chuti také nic moc, slabý odvar bourbonovitosti, smolná štiplavost, alkoholovitost a snad taky obilí s dřevem.. Finish je krátký a nahořklý.. Celkem je to plochá whisky bez lepšího - výraznějšího dojmu, který by ve mne zanechala.. je hodně alkoholová, což je pro mne velké mínus.. voda sice alkohol stáhne, ale whiskey samotnou to nikam neposune..pokud se kápne víc vody, jde už tak její slabá výraznost rapidně dolů.. tuhle láhev jsem si koupil opakovaně na základě mých "prehistorických" vzpomínek, které byly docela pozitivní.. né že bych byl teď nějaký znalec whisky, ale přeci jen mám od té prvotní zkušenosti trochu víc "času na sudu" a napodruhé to pro mne bylo velké zklamání.. při přímém srovnání s Jameson 12y "1780" dopadla ještě hůř :shock: možná to bylo tím očekáváním, které nenaplnila, ale i tak musím konečný bodový verdikt vyřknout.. zkrátka nejsem král, takže: 58/100 :cry:
Body:58
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6759
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)

Re: Crown Royal

Příspěvek od Hunter »

Na tuto recenzi jsem už netrpělivě čekal, a dojmy z ochutnávky jsem si sepsal předem, včetně bodového hodnocení, ještě před přečtením Króčovo recenze, abych nemohl být nijak ovlivněn. Většinou se snažím být poněkud diplomatičtější, chápu, že každému chutná něco jiného, ale co je moc, to je moc. Toto pro mne byl nejhorší ochutnávkový zážitek roku, učiněná noční můra, a dalo mi hodně přemáhání, ochutnat ji podruhé, nakonec jsem se k tomu opravdu odhodlal, a hodnotil jsem tedy dvoukolově.
Aroma:Okena z dřevěného sudu? Má to v sobě něco z hodně špatného bourbonu, ale při druhé ochutnávce s odstupem času jsem našel lehký sherry nádech, který vůni vytáhl z hodnocení pod 50 bodů aspoň nad tuto laťku.
Chuť:Nejplošší a nejvodovější dojem, co jsem kdy u whisk(e)y měl, na jazyku nejprve štípe alkohol, pak přijde velké vzduchoprázdno, rozuměj vodovitost, snad dřevitost smíchaná s vodou, velmi velmi ploché, s dřevitým nahořklým nedobrým dokončením.Tohle je opravdu hnus velebnosti...
Shrnutí:Původně jsem měl sepsáno asi 45 bodů, druhá ochutnávka dopadla o trochu lépe, i tak je to pro mne nejhorší whisky zážitek tohoto roku a body jsou nakonec 55/100.
Body:55
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11789
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Crown Royal

Příspěvek od Nethar »

:lol: :lol: :lol:
Tak jsem se po ránu zasmál, něco podobného jsem čekal, protože o Crown Royal už v Bratrstvu proběhla předchozí komunikace ;-)
Tak že bychom si zahráli tu oblíbenou hru, jak jeden napíše něco absolutně odlišného a ostatní ho pak kamenují? Myslím, že je řada na mně :lol: :banana-linedance:
Trochu mě mrzí, že je to zrovna u značky z Amééériky, které jak známo nepatří mezi mé oblíbené, ale o to větší je to legrace. Na moji obhajobu chci uvést, že to byl pouze jeden vzorek ;-) Jak jsem tak teď koukal po internetu, tak ale zase tak hrozně nedopadla (Michael Jackson, Jim Murray, Dave Broom (whiskymag), connosr.com, whiskyonline) - většinou se chválou nerozplývají, ale ani nezatracují.

Připravte kameny, jdu si pro výprask hrdě a se vztyčenou hlavou :-D :violence-smack:
Aroma:sladké karamely, skořice, med, bohužel jsem si dříve někde přečetl recenzi (ó má chyba), ze které jsem si zapamatoval javorový sirup, takže už se toho dojmu nedokážu zbavit, ale asi to tam fakt je; každopádně podobnou těžkou sladkost bychom ve Skotsku hledali jen těžko
Chuť:ořechově nahořklá, posypaná cukrem a cizokrajným kořením
Dozvuk:zase ten dozvuk ve stylu jitrocelového sirupu na kašel, nahořklá sladkost, chvíli počkejme... a ano, je tam... už jsem se bál, že se nedočkám one americké (či zde kanadské) umělohmotné sladkosti
Shrnutí:vcelku dobré pití, na můj vkus trochu přeslazené, ale vzhledem k dosavadním zkušenostem s Amerikou jako takovou mě tenhle kanadský kousek potěšil a pít ho jenom zřídka, nevidím v tom problém
(už jsem na to přišel, Króča mi omylem jako vzorek odlil něco jiného! ;) )
Uživatelský avatar
Hunter
Moderátor fóra
Moderátor fóra
Příspěvky: 6759
Registrován: 07 bře 2011, 15:11
Bydliště: Okrouhlá (Schaiba bei Haida)

Re: Crown Royal

Příspěvek od Hunter »

Že snad v Kanadě dělají i lepší whisky, než je Crown Royal, (čemuž věřím, protože vyrobit něco horšího by asi dalo fušku :mrgreen: ) se můžete dočíst třeba zde, podrobnosti o vyhlašování Canadian Whisky Awards 2011
Žádné ničení planety nevidím, nikdy v životě jsem neviděl a nemyslím, že nějaký vážný a rozumný člověk by to mohl říci. Václav Klaus

Obrázek

Rumová kolekce na RumRatings

Vivino profil

Untappd profil
Uživatelský avatar
Kiwi
New-make
New-make
Příspěvky: 180
Registrován: 30 pro 2012, 20:16

Re: Crown Royal

Příspěvek od Kiwi »

Crown Royale

Barva:
Alkohol:40 %
Slepy vzorek:Ne
Aroma:Těžká okena, kyselé dřevo, nic k čemu bych chtěl čichat
Chuť:Dřevitá, tvrdší, lehounce nakyslejší (směrem k ovoci), ale přitom celkově působí mdle
Dozvuk:Žádný??, fakt strašně krátký, když už něco, tak dřevitý (prostě Kanada)
Shrnutí:Tak tohle bylo asi spíš šlápnutí vedle, to je tak když se vám doma sejdou pochybné láhve
No jak jsem si tu tedka ctu i tu recenzi ostatnich, tak je to prakticky shodne. To asi o necem bude fakt vypovidat. :think: Doma se mi ocitly dve 375ml lahve...tedka uz teda zbyva jenom jedna, ale teda ze bych mel chut si to zopakovat, to ani ne no.
Uživatelský avatar
Radek
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1345
Registrován: 17 črc 2011, 09:25

Re: Crown Royal

Příspěvek od Radek »

No mě to přišlo že Netharovi docela chutnal..... kdyby bodoval :twisted: orientovalo by se v tom líp.
Nepochválíš-li se sám, nikdo to za tebe neudělá.
Uživatelský avatar
Nethar
Moudrý administrátor
Moudrý administrátor
Příspěvky: 11789
Registrován: 23 úno 2011, 15:28
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Re: Crown Royal

Příspěvek od Nethar »

Tak nechci dělat prohlášení stylu "nikdy" "nic" "žádná", ale jak známo, mám se zaoceánskými kousky celkem velký problém :-D Takže vybrat z něčeho, co mi vůbec nechutná něco, co mi nejvíc chutná, je fakt komplikované :-) Tuto jsem přežil, berme to tak. Umělohmotně nasládlá jako všechny ostatní. Už si ji do detailu nepamatuju, ale kolem těch padesátek by bodování určitě nebylo, nepřišlo mi to ve své kategorii tak špatné. (Kiwi píše "žádný?" dozvuk, to já beru u Kanady jako obrovské plus :lol: )
Uživatelský avatar
Kiwi
New-make
New-make
Příspěvky: 180
Registrován: 30 pro 2012, 20:16

Re: Crown Royal

Příspěvek od Kiwi »

Nethar píše:Kiwi píše "žádný?" dozvuk, to já beru u Kanady jako obrovské plus :lol:
Tezko rict, Kanadu mam proste u sebe zarazenou mezi "tvrdsi" whisky, proste drevo (vim, tezko zobecnovat) a to nemuzu obecne rict, ze by mi nevyhovovalo. Nicmene CR byl spise celkove mdly..fakt me to neoslovilo.
Mirek
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1428
Registrován: 06 dub 2011, 11:11
Bydliště: Slavkov u Brna
Kontaktovat uživatele:

Re: Crown Royal

Příspěvek od Mirek »

Many years ago jsem ji od kohosi dostal (s odstupem času je jasný, že se mě chtěli zbavit :D )...ten plátěnej pytlík, ve kterým ta věc bydlí, je ale přece docela fajn, ne? :lol:
V každé organizaci je aspoň jedna osoba, která ví, o co jde. Tu je třeba najít a zastřelit.
Uživatelský avatar
zyki
Znalec
Znalec
Příspěvky: 755
Registrován: 22 led 2013, 14:36
Bydliště: Praha

Re: Crown Royal

Příspěvek od zyki »

Před delším časem jsem měl láhev, po otevření mi celkem chutnala, ale rychle podléhala oxidaci.
Odpovědět