COlin píše: ↑25 led 2022, 18:30
Ahoj, jdu si pro radu. Jakou whisky doporucite a to v pripade:
1. bourbon sud (nenakoureny slad).
2. bourbon sud (nakoureny slad, avsak kour by nemel hrat prim v chuti ani vuni).
Cena do 2k.
Predem dekuji za info.
L.
Bez kouře určitě již zmíněnou Deanston 12yo. Dále pak Bladnoch 10yo či 11yo. Dobrá je dle mého i Glenlivet 12yo Illicit Still (tam ale nemůžu na beton garantovat jen a pouze ex-bourbon sudy) či An Cnoc 12yo. Do 2 tisíc by ses měl vlézt - aspoň myslím - i s aktuálním lahvováním Edradour Natural Cask Strength Ibisco Decanter. Zajímavá je i nová Tobermory 12yo, ale tam jde částečně i o zrání v panenském dubu, což nevím, jestli spadá do rámce tvého požadavku. Prověřená/provařená klasika je Glenmorangie The Original 10yo. Pokud by mohli být i nezávislí, tak mrtě možností nabízí Signatory Vintage v rámci edice The Un-Chillfiltered Collection.
Co se kouře týče, tak tam můžu vřele doporučit An Cnoc Peatheart či Balvenie 14yo Peat Week (já měl 2002 vintage a existuje ještě 2003 - jen nevím, jak to dnes bude s tou cenou). Pak mě napadá i Old Pulteney Huddart, ale tam nejde o nakouřený slad, nýbrž o ex-peated casks finiš.
EDIT: Jo, a hlavně se dá ještě i dnes sehnat za relativně mrzký peníz (hlavně tedy v aukcích) Auchentoshan Valinch, což je za mě nenakouřená ex-bourbonová brutalita, navíc v sudové síle.