Úvodem si představíme palírnu Tasmania Distillery, výrobce Sullivans Cove Single Malt Australian Whisky.
Tasmania Distillery byla založena skupinou zdejších whisky nadšenců v roce 1994 na břehu řeky Derwent u Sullivans Cove, na místě, kde kdysi Britové vztyčili svou vlajku a začali budovat osadu, která se později stala městem Hobart, druhým nejstarším městem v Austrálii. K výrobě je používán výhradně zdejší ječmen, voda je čistá dešťová, pocházející z deštného pralesa. Roční produkce je zde pouhých 120 dvousetlitrových sudů. Každá lahev je plněna a označena ručně. Není používána filtrace za studena ani přibarvování. Palírna není ve vlastnictví žádné velké korporace. V nabídce palírny jsou pouze 3 druhy whisky. Prvním je Sullivans Cove Cask Strength PORT 60%, zrající v sudech z francouzského dubu, druhým Sullivans Cove Cask Strength BOURBON 60%, který zraje v sudech z amerického dubu a třetí je Sullivans Cove Double Cask, spojení předchozích dvou druhů,lahvovaná v síle 40%.
Web: | http://www.tasmaniadistillery.com |
WhiskyBase: | https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/18077 |
WhiskyOnline: | http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff=sullivansc |
Barva: | ![]() |
Alkohol: | 60 % |
Úvod: | My si dnes představíme verzi Bourbon maturation,cask strength 60%.Destilováno 18.4.2000, lahvováno 17.1.2007.Sud HH0264, láhev číslo 075/216.Náhodným výběrem byla za protivníka při přímém srovnání Balvenie Double Wood 12y, a předem prozradím, že neměla nejmenší šanci, to je jako srovnávat Bate Borisov s Barcelonou. |
Aroma: | Tak tady jsme úplně v jiné dimenzi, než u Balvenie, tohle je příjemné, velmi silné, bohaté, místy až "lakové", ale zároveň nasládlé, a to lakové není vůbec míněno jako negativum, k tomu krásná vůně vanilky, kakaa a horké čokolády. |
Chuť: | Tohle asi nebyl ledasjaký bourbon, který zrál předtím v sudu, moc rád bych věděl, jaký to byl konkrétně, a hned bych si ho koupil...Z bourbonu si to muselo vzít během zrání jen to nejlepší, chuť je v nádherném souznění s vůní, bohatá,vanilková, sametová, zároveň silná,vše do sebe krásně zapadá, tahle whisky ladí, a nakonec vás čeká velmi dlouhá hřejivá dochuť.Tomuhle říkám vyvážená whisky...Jsem nadšený! Pokus s přidáním pár kapek vody- a i když chuti prospívá, trochu ji "osladí", buket to zbytečně naředí, takže nula od nuly pojde. Doporučuji tedy neředit. |
Shrnutí: | Celkově musím říci, že jsem byl opravdu překvapen, tihle Tasmánci opravdu umí a mají můj respekt.Pro mě jedno z největších a nejpříjemnějších překvapení tohoto roku.Jedinou pihou na kráse je obtížnejší shánění a relativně vysoká cena.Tahle whisky není lehce k dostání ani v Británii, například na The Whisky Exchange momentálně chybí, zbylé 2 lahve z produkce Sullivans Cove tam mají. Verze Port, která je jinak stejně drahá jako Bourbon, tam stojí 85 liber (asi 2400,-Kč) U nás jsem ji v žádném e-shopu nenašel, ale naštěstí zde máme Petra Křenka, který ji ve své bohaté šestnáctistránkové nabídce má, a kterému musím opět poděkovat za možnost ochutnat tuto exotickou whisky.U něj je za mnohem přijatelnějších 1740,-, verze Double cask pak za 1270,-.Kdyby měl někdo zájem o ceník, stačí napsat mně nebo Petrovi zde na fóru soukromou zprávu s mailem, není problém zaslat. |
Body: | 91 |
Winner of the World Whiskies Awards 2011 – Best Rest of the World – 12 years old and under 10 year old Sullivans Cove American oak ex-bourbon cask bottling
1st Place 2007 World Whisky Awards - Malt Whiskies from the Rest of the World(outside Scotland) Sullivans Cove Bourbon Maturation Single Cask
Highly Commended 2007 World Whisky Awards - Malt Whiskies from the Rest of the World(outside Scotland) Sullivans Cove Port Maturation Single Cask
Jim Murray's Whisky Bible
Sullivans Cove Cask Strength Port Maturation Barrel No. HH0548 - 93/100
Sullivans Cove Bourbon Maturation Cask No. HH0270 – 94.5/100
Sullivans Cove Bourbon Maturation Cask No. HH0274 - 95/100
Sullivans Cove Port Maturation Cask No. HH0571 - 90/100