První whiskey Glenfiddich 15y voní po chemii

Vaše dotazy k whisky, ať už zcela začátečnické či pokročilé
joy
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1951
Registrován: 27 úno 2014, 17:20
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: První whiskey Glenfiddich 15y voní po chemii

Příspěvek od joy » 14 úno 2020, 08:30

Jj, Talisker je super. Ale pozor! Je tam raselina, a to je teprve uder na nos, zvlast pro nekoho, kdo to nikdy necitil.

Mirek
Znalec
Znalec
Příspěvky: 771
Registrován: 06 dub 2011, 11:11
Bydliště: Slavkov u Brna

Re: První whiskey Glenfiddich 15y voní po chemii

Příspěvek od Mirek » 14 úno 2020, 08:59

No tak Talisker je samozřejmě povinná četba, ale taky je známý svou "pepřovostí", tak bacha, aby tě to nevystřelilo z gatí, když Glenfiddich byl pro tebe oheň... :mrgreen:
V každé organizaci je aspoň jedna osoba, která ví, o co jde. Tu je třeba najít a zastřelit.

Uživatelský avatar
tornado
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1306
Registrován: 21 zář 2016, 21:18
Bydliště: Praha

Re: První whiskey Glenfiddich 15y voní po chemii

Příspěvek od tornado » 14 úno 2020, 09:58

Talisker kup. Správného piče nic nezastaví.

zombice
Znalec
Znalec
Příspěvky: 754
Registrován: 28 zář 2011, 19:31

Re: První whiskey Glenfiddich 15y voní po chemii

Příspěvek od zombice » 14 úno 2020, 17:47

nidan píše:
13 úno 2020, 22:47
tady se už fakt hodí dodat jen: co na to chemik? :lol:
Každý, kdo si pamatuje něco ze základních kurzů chemie a fyziky, při čtení tohoto vlákna, si při každém výskytu slova oxidace pomalu napočítá do 10, zklidní se a nebude zlej ;-)

joy
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1951
Registrován: 27 úno 2014, 17:20
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: První whiskey Glenfiddich 15y voní po chemii

Příspěvek od joy » 14 úno 2020, 18:21

A co to tedy je, prosim? Pouc me, jsem uz nejakej ten patek ze zakladky. Proc prvni panak je temer vzdy jinej, co to je, kdyz ne oxidace? Diky.

zombice
Znalec
Znalec
Příspěvky: 754
Registrován: 28 zář 2011, 19:31

Re: První whiskey Glenfiddich 15y voní po chemii

Příspěvek od zombice » 14 úno 2020, 18:32

Už jen z logiky věci ti něco, co třeba 10 a víc let leželo v sudu, kde bylo vzduchu úplně stejně (stejný tlak), ti nemůže jen tak začít oxidovat v láhvi. Podle tebe by ta oxidace probíhala už od kondenzace destilátu a všechny starší whisky by musely brutálně zoxidovaný, což jaksi asi nejsou ;-) Já bych byl opatrný i s tím, že téměř každá láhev má chuť u prvního panáku rozdílnou. Z těch několika desítek co jsme doma měli jsem si jistý tak u dvou, že ta chuť byla výrazně jiná, u ostatních bych za to ruku do ohně nedal. no a vysvětlení to může mít v určité "mikrodestilaci", kdy se asi lišily podmínky stáčení a v láhvi se pak měla čas utvořit lehce jiná rovnováha kapalina-pára a prostě část těch hůř rozpustných látek se mohlo "odvětrat" tím jak je strhly páry EtOH. On je člověk na některý molekuly strašně citlivej a i ztráta pár ppm jedné látky může hrát roli a jindy ani desetiny procenta nemusí hrát roli žádnou...

joy
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 1951
Registrován: 27 úno 2014, 17:20
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: První whiskey Glenfiddich 15y voní po chemii

Příspěvek od joy » 14 úno 2020, 18:48

Diky za vysvetleni, nebudu tomu tedy rikat oxidace, pochopil jsem to. Kazdopadne, par lahvi mam taky vypito a musim rici za sebe, ze vetsinou prvni panak je jiny. Muze tomu byt rozpolozenim, unikem nejakych latek nebo kombinaci, ale u me je to tak. A jak se zmensuje mnozstvi destilatu v lahvi, byva to jeste patrnejsi. Dokonce jsem mel doma lahev Havana rumu, z ktereho jsme michali nejake koktejly, zustalo v nem na dne, tak 1 velkej panak. Rok to lezelo v baru, pak jsme to na neco chteli pouzit a chutnalo to temer jako voda. Skoncilo to v zachode, dle meho to nebylo urceny uz ani na vareni.

Naposledy upravil(a) joy dne 14 úno 2020, 18:48, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
nidan
Profesionál
Profesionál
Příspěvky: 3472
Registrován: 16 kvě 2016, 07:32
Bydliště: České Budějovice

Re: První whiskey Glenfiddich 15y voní po chemii

Příspěvek od nidan » 14 úno 2020, 18:50

no nevím, ale pivo se má skladovat nastojato, když leží tak je větší kontakt hladiny se vzduchem...bohužel v neprospěch piva
víno se má skladovat naležato, když leží tak je větší kontakt hladiny se vzduchem...ve prospěch vína, zejména u archivních
whisky se má skladovat na stojato, ale když je láhev rozpitá tak je tam větší kontakt hladiny se vzduchem...pak to má vliv na obsah...
celkově je to prostě vyzkoušeno věky a proto se flašky dělají se zůženým hrdlem...

už tomu neříkám oxidace ale rozhodně za mne je ten vliv zásadní...a to sem si napočítal do deseti :lol:

zombice
Znalec
Znalec
Příspěvky: 754
Registrován: 28 zář 2011, 19:31

Re: První whiskey Glenfiddich 15y voní po chemii

Příspěvek od zombice » 14 úno 2020, 19:34

Ještě že jsou americký vařiči bourbonu tak chytrý a stackujou sudy pěkně nastojáka.. Skoti jsou trubky, když to pořád koulí na placku, pak jim to oxiduje na té větší ploše v sudu a narozdíl od bourbonu se to nedá pít :-) Jinak co jsem si teda myslel, tak víno se má skladovat naležato i kvůli tomu, aby nevyschnul korek nebo ne? A u toho piva šlo i o pasterizovaný nebo jen nepasterizovaný? Ono je asi rozdíl, pokud tím kyslíkem krmíš brebery nebo pokud ho jen rozpouštíš v řádu jednotek ppm jako reaktant pro oxidaci..

zombice
Znalec
Znalec
Příspěvky: 754
Registrován: 28 zář 2011, 19:31

Re: První whiskey Glenfiddich 15y voní po chemii

Příspěvek od zombice » 14 úno 2020, 19:39

joy píše:
14 úno 2020, 18:48
... Dokonce jsem mel doma lahev Havana rumu, z ktereho jsme michali nejake koktejly, zustalo v nem na dne, tak 1 velkej panak. Rok to lezelo v baru, pak jsme to na neco chteli pouzit a chutnalo to temer jako voda. Skoncilo to v zachode, dle meho to nebylo urceny uz ani na vareni.
No však to taky byla smradlavá voda, ve které už bylo minimálně ethanolu, který prostě vytěkal ven ;-) To je to, co jsem psal, taková ta mikrodestilace. A to nemluvě o tom, že pokud se ti mění poměr ethanol:voda, tak se ti mění i rozpustnost dalších látek co ten destilát obsahuje. Prostě jak se v láhvi zvětšuje objem, tak při jejím odvětrání prostě mizí víc a víc těkavějších látek..

Odpovědět