Měli jsme vzácnou možnost vybrat si z předem vybraných sudů, kdy každý z nich reprezentoval jiný charakter sladové whisky. Do nejužšího výběru se dostaly dva sudy, a to poslední sud z ročníku 1999 a předposlední volný sud ročníku 2008. Volba mezi nimi nebyla jednoduchá, ale nakonec jsme vybrali mladší whisky. Důvodem byl záměr vlastního finiše, který by u výrazně starší whisky nemusel mít požadovaný efekt. Vybíralo se mezi fortifikovanými víny sherry (ve hře bylo oloroso nebo Pedro Ximenez) a sladkém portském víně. V zápalu hlasování a řešení logistických záležitostí napadlo Mirka zvážit českou slivovici. V tom okamžiku měli všichni jasno a jednohlasně byla jako zástupce vhodného charakteru slivovice vybrána zlatá ročníková slivovice z roku 2015 (převažující odrůda švestek Stanley ze sadu U Studny).
Členové poté navrhli vlastní originální design etiket a krabic, který odkazuje na původ klubu. Na obrázku je dominantní silueta průmyslové oblasti Dolních Vítkovic s atypickým vertikálním umístěním podrobných údajů. Fialový proužek pak naznačuje finiš po slivovici.
Pro další informace si dovolím uvést pár podrobnějších údajů. Sladinku připravovala Sladovna Bruntál z výhradně českého ječmene. Při sušení byl slad nakuřován přibližně na 10 ppm rašelinou z těžiště poblíž hory Svatého Šebestiána v Krušných horách. Po pomalé dvoustupňové destilaci v květnu roku 2008 byl čerstvý destilát uložen do silně opáleného, repasovaného sudu číslo 603 z evropského zimního dubu o objemu 276 litrů, ve kterém zrála až do října 2020. Následovalo přečerpání do sudu po zlaté ročníkové slivovici z odrůdy švestek Stanley, kde dalších 5 měsíců probíhalo závěrečné finišování.
Whisky nebyla dobarvována ani fitrována za studena. Celkem se ze sudu stočilo 355 lahví, které byly, jako garance dobře odvedené práce, vlastnoručně podepsány jejím kmotrem Mirkem Motyčkou.
WhiskyBase: | https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/192416 |
Web: | rjelinek.cz |
Alkohol: | 62,7 % |
Barva: | |
Věrohodnost recenze: | Autor je ve střetu zájmu |
Velikost: | celá láhev |
Tělo: | Na první pohled je zřejmé plné tělo whisky. Zpočátku se na stěně skleničky vytvoří drobné perličky, které se pomalu mění v krásné, pomalu stékající slzy. |
Aroma: | Plná a výrazná ovocná vůně jasně určuje charakter whisky. Na první dojem se může zdát trochu uzavřená a zdánlivě prosí o pár kapek vody. Po chvíli se však začne pomalu rozvíjet, avšak svou opojnou vůní s chladivým efektem tají vysoký objem alkoholu. Z ovocných tónů je nejvýraznější čerstvá švestka naložená v medu, čímž přiznává finišování po zlaté ročníkové slivovici Rudolf Jelínek. V tomto případě šlo o odrůdu švestek Stanley, pro kterou je po napití typická právě výrazná medová sladkost s hedvábným pocitem v ústech. Dále se hlásí o slovo hřejivé koření, výrazná je zejména skořice se špetkou anýzu. Vše elegantně doplňuje příjemná dřevitá vůně dubu. Po přidání vody, které snese opravdu hodně, se zvýrazní švestková vůně a celková sladkost. Oproti neředěné variantě není tak povidlová, spíše připomíná švestkový koláč. Zároveň se však zvýrazní i kořenité tóny a občas jsem měl dojem, že ovocnou složku překrývá a rozbíjí tím celkový soulad i konzistenci aroma. Vše se však pokaždé po chvíli vytratilo, a proto doporučuji věnovat jí po rozkapání dostatek času na opětovné propojení aromatických složek. Po odvětrání skleničky je odměnou famózní opojná ovocná vůně, která se druhý den promění v příjemnou vzpomínku na sluncem vysušené dubové dřevo. |
Chuť: | Hutné, plné tělo okamžitě naplní pusu nasládlou chutí. Červené ovoce, slivovice. Snažím se zbavit prvotní myšlenky, že piju stařenou slivovici a následuje žadonění chuťových pohárků o trochu vody. Cítím, že vysoký objem alkoholu ochuzuje chuť whisky a ihned ji po kapkách přidávám. Odměnou je výrazné zvýšení sladkosti, chuť švestek s peckou, sladkých citrusů a opět závan skořice. Následuje kratší pocit pepřové pikantnosti, který se mění na příjemný hřejivý pocit na jazyku. |
Dozvuk: | Po napití zůstává středně dlouhý a hřejivý, patro hlásí koření a svěží citrusy. Necítím žádnou hořkost a dostávám chuť na přídavek. |
Shrnutí: | Celkový dojem z této whisky je velmi pozitivní. Od aroma, které neprozradí maximálně vysoký objem alkoholu, přes chuť, zdůrazňující švestku s kořením až po závěr, který vše nechává pomalu odeznít ve správném pořadí. Kdo má rád slivovici, neměl by si nechat ujít možnost ochutnat a udělat si vlastní názor. Ať už se mnou budete souhlasit nebo ne, podle mě se Mirkovi Motyčkovi povedla výtečná, ryze česká, whisky. |