no jo, ta nasmrádlost z vůně je kouřová. mix citronové nakyslosti, dřeva a kouře. vegetativní. (b.2+/4)
Dozvuk:
sladší, kouřový, karamel, hlína. (b.1/2)
Shrnutí:
mladší, divoké. výrazně citronová kouřovka, kde kouř není úplně dominantní. (b.0/1)
Body:
5
oficiální maximálně transparentní info píše:48,15 % is 5,16 years old, unpeated whiksy from 200 liter 1st fill bourbon barrels. 31,26 % is 4,72 years old from 115 liter 1st fill oloroso casks. 12,05 % is 4,91 years old, unpeated whisky from 250 liter 1st fill oloroso sherry casks, final maturation from 09/01/2015 in 55 liter 1st fill oloroso casks. 8,53 % is 4,73 years old peated whisky (43 ppm) from 115 liter 1st fill oloroso casks.
The 2nd Step Collection 02 contains no artificial colouring and is non chill-filtered.
----------------------------------
The Bourbon barrels have previously contained Jack Daniels whiskey. The sherry casks at 115 liters is remade from old sherry of Thorslundkagge. The 55-liter and 250-liter sherry cask are made in Spain.
Until October 2014, our casks have matured in a damp warehouse, where they lost slightly more alcohol than expected. Since October 2014 until bottling, the casks have been maturing in a dry environment in warehouse number 3.
18/08/2016 2007 kg of whisky with an average strength of 59,39 % abv was emptied into our blending tank where the alcohol was adjusted to the desired level of 51,2 % ab ahead of bottling.
The 2nd Step Collection 02 was bottled on the 22/08/2016 and 23/08/2016 giving us 5096.
We recommend that The 2nd Step Collection 02 is allowed to breathe in the glass for a few moments to reach its peak. Add a few drops of water to help the aromas develop within the glass.
----------------------------------
Yeast: Fermentis Safwhisky M-1
Unpeated malt: Pilsner malt from Vikingmalt in Halmstad.
Peated malt: Pilsner malt from Castle Maltings in Belgium as well as peated malt from Scottish maltsters. Peated to a phenolic level of 43ppm with peat from Scotland
Barely types: Henley, Sébastian, Publican, Scarlett, Quench, Tipple,
Process water: From Bålsjön, filtered through sand and carbon filters
Cooling water: From Ångermanälven
Batches used: 40B-55B, 75A-103B, 124A-129A, 135B-165A
Batch size: 1200 kg malt
Average fermentation time: 80 hours in stainless steels washbacks.
Distilled between: 18/03/2011 – 03/11/2011
First Cut:
Unpeated spirit: 13 minutes head (foreshots)
Peated spirit: 30 minutes head (foreshots)
Second Cut:
Unpeated spirit: 67 % ABV (20°C)
Peated spirit: 60 % ABV (20°C)
----------------------------------
Strength ABV (alcohol by volume): 51,2 % ABV
Age: 4,72 years (averaget 4,96 years)
Phenol content PPM: 0 and 43 ppm. Average 3,7 ppm (malt)
Cask: 1st fill bourbon (48,15 %), 1st fill oloroso sherry (51,85 %)
Number of Bottles: 5 096 st
Bottle Size: 50 ml
Price: 0 SEK
Mladé, neprostupné, tenké, smradivé. Kouř? Smrkové prkno, kamení, hoblovačky. Přičichnutí k prázdné skleničce mi evokovalo zážitky z dob mladých studentských let a návštěv čajoven a pokuřování vodních dýmek s různými ovocnými tabáky (meloun, třešeň).
Oproti chuti překvapivě nevýrazná; odešla rychle. Postarší dřevo, zmoklý betonový dvorek, závan cigaretového kouře. Přijde mi, že trochu sládne do vínova.
Shrnutí:
Měl jsem jí dát o mnoho víc času, časem čím dál víc ovocní (jo, tak podle WB byly z těsné většiny použity sudy po oloroso), jenže kdo má čas nechat panáka otevírat hodinu… Na každý pád zajímavá whisky, ale nic, čeho bych musel mít doma lahev, zvlášť s povědomím o cenách whisky z této palírny. Aha, cca 80 € není nic zas tak hrozného… Aha, za 0,5l lahev, tak to teda prrr.