Podle Whisky online je Old Parr míchaná whisky od Macdonald Greenlees. Hlavní malt whisky je Cragganmore, dále obsahuje Glendullan, Aultmore a z obilných Caledonian a Cambus. Jméno whisky je podle Thomase Parra, který zemřel v roce 1635 údajně ve věku 153 let. Tento muž se prý poprvé oženil ve svých 80 letech a podruhé ve 120 (pokud budem věřit těm 153 letům).
Macdonald Greenlees patří pod koncern Diageo. Blend Old Parr byl poprvé namíchán roku 1871, tehdy ještě předchozím vlastníkem, protože pod Macdonald Greenlees spadla značka až později.
Whisky online píše, že známé jsou tyto verze: 12-ti letá Old Parr Grand, 18-ti letá Old Parr Superior, Old Parr 500, Old Parr tribute, Old Parr Elizabethan, Old Parr de Luxe, Old Parr Seasons. Old Parr Seasons má čtyři verze - čtyři roční období. Spring (jaro) je nejsvětlejší, Summer (léto), Autumn (podzim) a Winter (zima) je nejtmavší.
Dle Diagea je tato značka nejpopulárnější v Japonsku, Mexiku, Kolumbii a ve Venezuele.
V Evropě poměrně málo známá značka Old Parr vzbudila největší rozruch v roce 2007, kdy se verze Old Parr Superior 18 y stala ve Whisky Bibli nejlepší whiskou světa a dosáhla u Jima Murraye do té doby nedosaženého skóre 97/100.
WhiskyOnline: | http://whiskyonline.cz/index.php?txt=mark&ff= old-parr |
WhiskyBase: | https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/51683 |
Alkohol: | 43 % |
Barva: | ![]() |
Aroma: | Z vůně se dá poznat, že se jedná o blend. Je sice poměrně výrazná, ale z kategorie blendů nijak výrazně nevybočuje. Jedná se o mix mletých vlašských ořechů, leštěnky, dřeva a trochy lakovosti. (80 b) |
Chuť: | Chuť je velmi překvapující, ve slepém testu bych blend nehádal, chuťově je totiž na úrovni single maltu. Lískové ořechy, dřevo a vanilka. Na jednu stranu je jemná, na druhou se ozývá náznak drsnosti a ostrosti, tyto protiklady jsou pěkně sladěné. (84 b) |
Shrnutí: | Co do chuti, jedná se o nejlepší blend z těch, co jsem doteď ochutnal. V této kategorii je konkurentem snad jen Haig 43%, která sice chutí lehce zaostávala, ale ve vůni byla dál. Nevýhodou Old Parru je pak především cena, u nás se současné verze prodávají za cenu okolo tisícovky. Jsem velmi spokojen, že nějaký blend může konečně chutnat jako single malt whisky, ale na druhou stranu, pokud stojí tolik, co single malt, tak už to ztrácí část svého kouzla. S nákupem jsem , s přihlédnutím ke vzácnosti a stáří, nakonec spokojen. |
Body: | 82 |