1. hradecká degustace

22. 9. 2014

První hradecká degustace se odehrála v září 2014. Oproti klasickým whisky degustacím se jednalo o pilotní díl projektu kladoucího si za cíl párovat vynikající whisky s vynikajícím jídlem.

Hradec už delší dobu toužil po setkávání se lidí z blízkého okolí nad sklenkami whisky, díky salámovým známostem se mohla akce odehrát ve v té době teprve vznikající restauraci Locus.

Next


Bowmore Mariner
Kuřecí játra na majoránce s bagetou
(Nethar; WhiskyBase)


James E. Pepper 1776 Straight Rye
Grilovaná žebra s pečenými brambůrky
(josé; WhiskyBase)


Dalmore 15 yo
Jelení ragú se špekovým knedlíkem
(Jerry1; WhiskyBase)


Balmenach 10 yo Duncan Taylor NC2
Filátko ze pstruha s vanilkovou kaší
(salam15; WhiskyBase)


GlenDronach 14 yo Sauternes Finish
Hruška dušená v čaji a bílém víně
(zombice; WhiskyBase)

 

Next

2. hradecká degustace

16. 2. 2015

První setkání bylo velmi příjemné a inspirující, takže jsme se bez dlouhého rozmýšlení dohodli, že akce nesmí být zapomenuta a měla by se opakovat pravidelně.

Oproti původnímu plánu na sraz whisky milovníků pouze z blízkého okolí Hradce Králové se jí účastní naši přátelé z celé republiky.

Next


Bunnahabhain Eirigh Na Greine
Panenka plněná fáší ze sušených švestek a červeného vína s citrusovou marmeládou podávaná s rozpečenou bagetkou
(Jerry1; WhiskyBase)


Port Charlotte An Turas Mor
Pošírovaný losos na zeleném čaji podávaný se salátkem s vlašskými ořechy
(Nethar; WhiskyBase)


Nikka Pure Malt Black
Zapečené králičí ragú s omáčkou Supreme z hlívy ústřičné
(josé; WhiskyBase)


Longrow 1994
Filírovaný filet z mořského vlka podávaný s pečenou bramborou na másle
(salam15; WhiskyBase)


Glen Grant 16 yo
Sněhové noky s vanilkovou omáčkou
(Botana; WhiskyBase)

 

Next

3. hradecká degustace

7. 9. 2015

Na třetí degustaci jsme se sešli v plné šestici - salam15, Botana, Jerry1, zombice, josé a Nethar (zleva doprava) - a to nejprve na rozehřátí v Pivovarské bráně.

Šest účastníků znamenalo více o jeden chod a jeden vzorek whisky než na předchozích degustacích, ale ani to naše odhodlání neotupilo. Naopak, vlilo to radost do našich srdcí!

Next


Glenkinchie 1990 DE
Grilovaný váleček z panenky v ořechovém mantlu s višňovou omáčkou a pečenou bramborou na másle s bylinkami
(zombice; WhiskyBase)


Talisker 2001 DE
Pečené kachní prsíčko na brusinkách s čokoládovou omáčkou a vanilkovou kaší
(Nethar; WhiskyBase)


Tomatin 18 yo
Konfitovaná hovězí oháňka se švestkovým pyré, mandlovou kroketou a mátovou omáčkou
(Botana; WhiskyBase)


Double Barrel Mortlach Laphroaig DL
Špalíček uzeného lososa obalený v černém a bílém sezamovém semínku podávaný s pyré z červené řepy
(josé; WhiskyBase)


Oban 1997 DE
Pečené stehýnko z bažanta s mandlovo-arašídovou nádivkou, podávané s hříbkovou raviolou
(salam15; WhiskyBase)


Clynelish 1992 DE
Banánový mousse s hruškovým pyré, meruňkovým sorbetem a čokoládovou hlínou
(Jerry1; WhiskyBase)

Výsledky whisky

  Glenkinchie Talisker Tomatin Double Barrel Oban Clynelish
salam15 6 1 5 4 3 2
Botana 5 1 3 6 4 2
josé 4 1 6 2 3 5
Nethar 6 3 4 2 1 5
zombice 6 1 5 3 4 2
Jerry1 6 1 3 2 5 4
Celkem 33 8 26 19 20 20
Pořadí 6. 1. 5. 2. 3. - 4. 3. - 4.

Výsledky jídlo

  Panenka Kachna Oháňka Losos Bažant Mousse
salam15 2,5 1 2,5 4 5 6
Botana 4 1 3 2 5 6
josé 5 1 3 6 2 4
Nethar 2,5 2,5 4 1 6 5
zombice 1,5 3,5 5 1,5 3,5 6
Jerry1 5 3 1 2 4 6
Celkem 20,5 12 18,5 16,5 25,5 33
Pořadí 4. 1. 3. 2. 5. 6.

 

4. hradecká degustace

8. 2. 2016

V únoru 2016 jsme absolvovali už čtvrtou hradeckou degustaci. Sestava byla tentokrát (zleva) Karel, josé, salam15, Jerry1, Botana a Nethar.

Bohužel restaurace Locus prozatím skončila, nicméně salam nás ochotně uvítal u sebe doma. Kuchař Honza nezaváhal a uvařil nám stejně skvěle jako jindy i v těchto nových podmínkách.
Jak je vidět na úvodní fotografii, nevynechali jsme procházku na tradiční "roztančení" do Pivovarské brány.

Next


Arran Port Cask Finish
Kachní játra s višňovým želé podávaná s křehkým salátkem z mungo klíčků s mangem
(Botana; WhiskyBase)


Caol Ila Natural Cask Strength
Tartar z uzeného lososa s lupínkem z tramezzina a čerstvou sakurou
(Jerry1; WhiskyBase)


Aberlour A'bunadh batch #45
Dančí ragú se zázvorem a bramborovými nudlemi ovoněnými tyrolským špekem
(Nethar; WhiskyBase)


Bruichladdich Bere Barley
Hovězí roštěná marinovaná v limetě a třtinovém cukru s fenyklem a celerovým pyré
(Karel; WhiskyBase)


Glenfarclas 18 yo
Kachní prsíčko Sous Vide s pečenou hruškou a bramborovou pěnou s barevným pepřem
(salam15; WhiskyBase)


Ron Quorhum 30 yo
Vanilkový dortík s citrusovou pěnou, čokoládou a praženým kokosem
(josé; RumRatings)

 
Edradour 2003 Natural Cask Strength
(Karel, bonusová láhev; WhiskyBase)

 

Výsledky whisky

  Arran Caol Ila Aberlour Bruichladdich Glenfarclas Quorhum Edradour
Botana 6 7 1 3 4 5 2
Jerry1 4,5 2,5 1 4,5 6 7 2,5
josé 3,5 5 1 7 6 2 3,5
Karel 5,5 1 5,5 4 7 3 2
Nethar 4,5 2,5 1 6,5 6,5 4,5 2,5
salam15 6 3 1 5 2 7 4
Celkem 30 21 10,5 30 31,5 28,5 16,5
Pořadí 5. - 6. 3. 1. 5. - 6. 7. 4. 2.

Výsledky jídlo

  Kachní játra Tartar losos Dančí ragú Hovězí roštěná Kachní prsíčko Vanilkový dortík
Botana 6 2 1 4 3 5
Jerry1 2 4 2 2 6 5
josé 6 5 1 2 4 3
Karel 6 4 1 2 5 3
Nethar 5 1 2 4 6 3
salam15 3 6 2 4 1 5
Celkem 28 22 9 18 25 24
Pořadí 6. 3. 1. 2. 5. 4.

 

Next

5. hradecká degustace

24. 10. 2016

Jako už velcí párovací profesionálové jsme v říjnu uspořádali pátou hradeckou whisky degustaci.

Opět jsme se roztančili v Pivovarské bráně a následně pojídali a popíjeli u salama doma.
Ctěnými účastníky abecedně byly: Botana, Jerry1, josé, Karel, Nethar, salam15 a zombice.

Next


Gold Cock 24 yo 1992 Black Stuff
Medailonek z panenky se štěpem ze sušených švestek a rukolovým salátkem
(Jerry1; WhiskyBase)


Glengoyne 18 yo
Pstruh s citronovou omáčkou, bramborovým pyré a želé z máty
(zombice; WhiskyBase)


Glendronach 15 yo Tawny Port
Hovězí uzený jazyk s višňovou omáčkou a roubovaným kynutým knedlíkem
(Botana; WhiskyBase)


Admore 12 yo Port Casks Finish
Klokaní filet na bílém pepři a zeleném čaji se šťouchanými bramborami a omáčkou z lesních plodů
(josé; WhiskyBase)


Macallan Sienna
Hovězí tataráček s křepelčím vajíčkem, kapary a salátkem se zázvorovým dipem
(salam15; WhiskyBase)


Edradour 1995 SV SFTC Burgundy Finish
Karamelovo-vanilkový dortík s višní v čokoládě a švestkovým přelivem
(Nethar; WhiskyBase)

 
Longmorn 16 yo
(Karel, bonusová startovní láhev; WhiskyBase)

 

Výsledky whisky

  Gold Cock Edradour Sienna Ardmore GlenDronach Glengoyne Longmorn
Botana 7 1 2 4 3 6 5
Karel 7 4 2 6 3 5 1
josé 6,5 4,5 1,5 3 4,5 1,5 6,5
Nethar 6,5 2 4,5 4,5 2 6,5 2
salam15 6 3 1 2 5 4 7
zombice 7 4 2 3 1 5 6
Jerry 7 2 6 4 1 3 5
Celkem 47 20,5 19 26,5 19,5 31 32,5
Pořadí 7. 3. 1. 4. 2. 5. 6.

Výsledky jídlo

  Medailonek Pstruh Uzený jazyk Klokaní filet Hovězí tataráček Dortík
Botana 5 2 4 3 1 6
Karel 1 4 3 2 6 5
josé 5 3 1 2 6 4
Nethar 3,5 5 6 1,5 1,5 3,5
zombice 2 5 3 1 6 4
salam15 6 5 3 2 1 4
Celkem 22,5 24 20 11,5 21,5 26,5
Pořadí 4. 5. 2. 1. 3. 6.

 

Výsledky kombinace

  Medailonek +
+ Gold Cock
Pstruh +
+ Glengoyne
Uzený jazyk +
+ GlenDronach
Klokaní filet +
+ Ardmore
Tataráček +
+ Sienna
Dortík +
+ Edradour
Botana 6 5 1 4 2 3
Karel 3 6 2 1 5 4
josé 5 3 1 2 6 4
Nethar 4 6 5 1,5 3 1,5
zombice 5 4 1 2 6 3
salam15 6 5 3 1 2 4
Celkem 29 29 13 11,5 24 19,5
Pořadí 5.-6. 5.-6. 2. 1. 4. 3.

 

Next

6. hradecká degustace

23. 05. 2017

Tentokrát byla hradecká degustace uspořádána v hospodě u letního kina Širák. V těchto nových prostorách jsme si pochutnali na šesti chodech, které doprovodilo celkem osm lahví whisky.

Účastníci byli matadoři Botana, Jerry1, josé, Karel, Nethar, salam15. Tým pražských zombic tentokrát reprezentovala Ivča a z dalekého Krnova jsme měli tu čest přivítat Petra.

Next


Glen Spey 12 yo Flora & Fauna
Bramborové placky s restovanými ořechy a trhaným bůčkem pečeném na červeném ovoci
(Karel; WhiskyBase)


Bowmore 10 yo Inspired by the Devil’s Casks
Avokádový tatarák se sušeným špekem a ořechovým lívancem
(Jerry1; WhiskyBase)


Benromach 2007 Peat Smoke
Kuřecí játra na citrusech s jablečným pyré
(salam15; WhiskyBase)


Compass Box Canto Cask 35
(intermezzo bez jídla)
(Petr; WhiskyBase)


Yamazaki Distiller's Reserve
Pěčená kuřecí rolka s kokosovou nádivkou a gratinovanými hruškami
(Ivča; WhiskyBase)


Craigellachie 19 yo
Grilovaná kachní prsa marinovaná v medu a zázvoru se smetanovou bramborovou kaší
(josé; WhiskyBase)


Old Pulteney 21 yo
Crème brûlée
(Botana; WhiskyBase)


Edradour 1996 SV Straight From The Cask Sherry
(finále bez jídla)
(Nethar; WhiskyBase)

Výsledky whisky

  Glen Spey Bowmore Benromach Canto Yamazaki Craigellachie Old Pulteney Edradour
Botana 6 1 5 8 3 7 2 4
Ivča 7 2 4 1 3 6 8 5
Jerry1 2 3 4 1 5 8 7 6
josé 6 4 3 8 7 5 2 1
Karel 8 4 7 2 6 5 1 3
Nethar 8 7 5 1 6 3 4 2
Petr 8 3 4 2 1 6 5 7
salam15 6 8 2 3 4 5 7 1
Celkem 51 32 34 26 35 45 36 29
Pořadí 8. 3. 4. 1. 5. 7. 6. 2.

Výsledky jídlo

  Placky s bůčkem Avokádo tatarák Kuřecí játra Kuřecí rolka Kachní prsa Crème brûlée
Botana 4 2 5 6 3 1
Ivča 2 5 3 4 1 6
Jerry1 3 4 6 5 1 2
josé 2 5 4 3 1 6
Karel 1 6 5 4 2 3
Nethar 3 5 6 4 2 1
Petr 4 5 3 2 1 6
salam15 2 6 3 4 1 5
Celkem 21 38 35 32 12 30
Pořadí 2. 6. 5. 4. 1. 3.

 

Výsledky kombinace

  Glen Spey +
+ Placky bůček
Bowmore +
+ Avokado
Benromach +
+ Játra
Yamazaki +
+ Rolka
Craigellachie +
+ Prsa
Old Pulteney +
+ Crème brûlée
Botana 4 2 6 5 3 1
Ivča 3 2 5 4 1 6
Jerry1 1 4 5 6 2 3
josé 1 6 3 2 4 5
Karel 1 5 2 4 6 3
Nethar 4 6 2 5 3 1
Petr 4 5 3 2 1 6
salam15 3 6 1 4 2 5
Celkem 21 36 27 32 22 30
Pořadí 1. 6. 3. 5. 2. 4.

 

Next

7. hradecká degustace

?. ?. 201?

Další degustace se uskuteční ?. ?. 201?.

A je zatím zahalena mlhou tajemství. Ale bude co jíst i pít.

Next

Teasery a další fotografie

 

 

 

Next

Účastníci degustací

Tito hrdinové se účastní párování whisky s jídlem. Nezaleknou se žádného zvířete a žádné rostliny. Vše spořádají!

Botana

"K pití (whisky) mě přivedla moje žena. Už jako malý jsem pároval různé pochutiny - chleba s máslem, párek s hořčicí, apod., párování whisky s jídlem, tak byl jen další logický krok. Jelikož jsem z Pardubic, nemohu se bavit s ostatními u jednoho stolu, občas mi ale hodí do kouta nějaké zbytky - jsou to dobří kamarádi! Po whisky mi vždycky vyhládne, proto si na cestu domů z degustace připravuji chleba se Salámem."
 

Jerry1

Tento účastník zatím nedolal svůj profil. Myslíme si o něm, že je z vesnice Mokrá a že absolvuje denně minimálně dvě degustace whisky, vína či čehokoliv jiného. Zbožňuje cestování vlakem a autobusem, což je jediný důvod, proč jezdí na Hradecké degustace.

josé

"Rád se scházím s přáteli nad sklenkou něčeho dobrého. Tady v Hradci jsou to přátelé z fóra, výborná whisky a navíc úžasná jídla. Toto vše magicky spojené v harmonickou a fantasticky fungující kombinaci mi jednou za čas dá zapomenout na starosti všedních dnů a povznese mě do blažených výšin opojení smyslů z vrcholného gastro-společenského zážitku. Vždy se sem rád vracím a už teď hořím nedočkavostí na příští akci."

Karel

Tento účastník zatím nedolal svůj profil. Myslíme si o něm, že je z Brna a že má rád rašelinné whisky. Namátkou například Lagavulin.

Nethar

"Whisky nemám vůbec rád. Navíc skoro nejím. Přesto chodím na tuto akci, abych mohl machrovat na Facebooku. Je to degustace hlavně pro Hradečáky, ale dobrosrdečně jsme dovolili se zúčastnit i kamarádům z chudých vesnic (Pardubice, Praha, Brno). Když zrovna nepohrdám whisky, administruji diskuzní fórum o whisce nebo si čtu o whisce, případně běhám a myslím na whisky. Minule žena říkala, že mám zmínit i rodinu: Jsme na diskuzním fóru jako jedna rodina."
 

salam15

"Párování mne provází životem od malička. Nejdřív jsem se spároval s Netharem, ale v pubertě jsme oba pochopili, že mnohem zajímavější je párování s ženami opačného pohlaví. Zhruba od té doby, co jsem se oženil, páruji whisky s jídlem, samozřejmě především se salámem."

zombice

Tento účastník zatím nedodal svůj profil. Myslíme si o něm, že je z Prahy, což je hlavní město České republiky (si myslíme). Když byl ještě mladý, tak hodně běhal, aby stihl včas oběhnout všechny slevové akce v Travel Free shopech. Teď už je starý, tak pouze sklízí plody své dosavadní práce.